duminică, 20 martie 2011

Great Instrumentalists

Alexandru Anastasiu (Vibraphone)



     Artist care a participat la numeroase concerte muzicale de camera, dar a si imbinat clasicul cu modernul in proiecte muzicale precum Bucharest AV sau Khidja Clouds Society la care a colaborat. La inceput a studiat pianul, apoi a trecut la marimba si vibrafon, devenind unul din cei mai buni percutionisti din Romania. Dovada a calitatilor sale, in anul 1999 accede în semifinala Concursului International de Vibrafon de la Clermont-Ferrand, iar doi ani mai tarziu castiga Bursa Yamaha pentru instrumente de percutie. In prezent este membru al Orchestrei Nationale Radio Bucuresti.In dreptul numelui sau sta o aparitie discografica pe cd-ul "Vibraphone Concertos", cu compozitia "The Dream", pe care va invit sa o ascultati mai jos.






Alexandru Balanescu (Violin)

      Alexandru, sau Alexander Balanescu s-a nascut in '54 in Romania, apoi pleaca in 1969 alaturi de familie in Israel pentru un trai mai bun. Incursiunea lui prin tari straine nu se termina aici, plecand la Londra pentru a evita stagiul militar obligatoriu, apoi in New York pentru a studia in ale muzicii. Se intoarce in Londra si activeaza in grupuri ca Gemini, Capricorn, Music Projects, Cvartetul Arditti, orchestra Michael Nyman Ensemble. In 1987 formeaza cvartetul The Balanescu Quartet, impreuna cu Clare Connors (vioara), Bill Hawkes (viola) si violoncelistul Nick Price (ex membru London Symphony Orchestra). Prin acesta colaboreaza cu muzicieni precum Gavin Bryars, Michael Nyman, Pet Shop Boys, Kate Bush, John Lurie (liderul formatiei Lounge Lizards) si David Byrne (liderul formatiei Talking Heads).
     Cea mai celebra realizare a sa a fost albumul lansat ca o adaptare dupa muzica gigantilor Kraftwerk, in special "The Model", pe care va invit sa o asculti in cele ce urmeaza. Aceasta piesa pur si simplu te mangaie la suflet cu arcusul si te inalta la cer, o capodopera. Recent a lansat alaturi de Ada Milea "The Island".  O particica din discografia sa o puteti vedea prezentata in acest articol.




Alexandru Tomescu (Violin)

     Unul dintre cei mai buni violonisti romani ai momentului, renumit national dar si pe plan international. Cariera sa artistica a inceput la 9 ani ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanta. In 2003 se alatura pianistului Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma, in grupul Romanian Piano Trio. Succesul lui a dus in 2007 la castigarea dreptului de a canta pentru 5 ani la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, considerata cea mai bine conservata vioara de acest tip. Cu aceasta a realizat "experimentul Stradivarius", in care a reusit sa stranga in 30 de minute peste 300 RON intr-o statie de metrou bucuresteana, fara ca ascultatorii sa stie ca este vorba de Alexandru Tomescu si o vioara magica, fiind imbracat in haine modeste si palarie care sa i ascunda relativ identitatea. In prezent activeaza in Orchestra Nationala Radio bucuresti. Anul 2011 a adus lansarea unui dvd semnat Alexandru Tomescu, "24 / 24", o interpretare vizuala a celor 24 de capricii ale lui Paganini in viziunea lui Tomescu. Astfel, materialul va cuprinde 24 de scurt-metraje din timpul turneului Stradivarius 2011.





Bujor Stoicovici (Bass Guitar, Double Bass)

      Bujor Stoicovici, iscusit stapan pe chitara bas si contrabas, unul din cei mai buni la aceste instrumente de pe la noi, artist care a pus bazele unor proiecte deschizatoare de drumuri care au experimentat si au adus mereu noutati pe scena muzicii romanesti, proiecte ca:
- Sindrom (formatia liceului): prima formula - Ramon Grigorescu (guitar & vocals), Ionut Grigorescu (guitar), Dan Draghia (vocals) inlocuit de Rush (vocals) si Florin "Flax" Velea, (drums) / a doua formula dupa terminarea liceului - Cristi Cretu (guitar), Florian Nitzu (guitar), Marius "TzeTze" Joitoiu (drums), Bogdan Zamfir (vocals).
- Party Poopers (infiintata in 1994, new beats / classic swing improvisation): Electric Brother (guitar, drum sequencing), Andrei Stancescu (drums) and Laurentiu Moise (trumpet)  / apoi Electric Brother (guitar, drum sequencing), Junkyard (vocals), Ati de Chile (percussion), Dan Nedelcu (saxophone) and Dan Tibacu (keyboards).
- Baba Novac (1999-2003, funk / hip hop / jazz, "Pastel Acid" album 2001, primul album acid jazz romanesc): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Ramon Grigorescu (vocals), Meghi (piano), Maca (vocals), Dan Nicolau (trumpet) / a mai colaborat si Mara.
- Butterflies In My Stomach (2005, funk / nu-jazz / electro / trip-hop / downtempo, "Magic Store" album 2011): Laurentze (drums), Meghi (piano), John (guitar), Ieronim (trombone, computer), Maca (vocals) .

- Roua (grup activ doar pentru cateva luni inainte de a se forma TiPtiL): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Ramon Grigorescu (vocals), Ana B (vocals), Love (vocals).

- TiPtiL (2009, funk / drum’n'bass / post-punk / jazz): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Raluca Staicu (vocals), Adina Dura (vocals).

- Zum (1996, world music / electro funk): Laurentze (drums), Radu Draganescu (keyboards), Harvis Cuni Padron (trumpet), Anca Petcu (vocals) / au mai colaborat Robi Magheti (drums), Mandela (flute), Florin Romascu (percussion).






Calin Torsan (Wind Instruments)

     Acum as dori sa vorbesc despre Calin Torsan, cel care se afla intr-un proiect nu-jazz la fel de original, Jazzadezz, a carui componenta ii mai cuprinde pe Dezdemona Mihaescu (voce) si Alin Zabrauteanu (chitara, electronice si productie). Alaturi de acestia a lansat in 2010 albumul "Inimani Mal". Domnisoara Pogany (cu Razvan Arvinte, Radu Georgescu si Alexandru Stanciu, formata in 1994, folosesc instrumentele acustice si neconventionale ca paiul mare, ti-tzu, tilinca, darbuka si toaca) si Einuiea (axat pe muzica traditionala, cu George Turliu, Juan Carlos Negretti, Silviu Fologea), Grodek, Manecute Verzi si RuePavlov (alaturi de Paul Danciu) sunt alte grupuri la care a luat parte. Pe langa activitatea muzicala, Calin se remarca si in teatru si literatura. Mai multe despre proiectele si albumele lansate alaturi de acestia, aici.



Corneliu Ionescu (Bass Guitar) 

     Corneliu Ionescu este fondatorul formatiei rock Sfinx, fiind singurul care nu a parasit grupul din 1963 de la infiintare, pana in 1990 la destramarea ei. Dupa aceasta au rezultat doua proiecte, unul condus de Ionescu (Sfinx Pro), iar celalalt apartinand lui Mihai Cernea (Sfinx Experience). Trupa a avut aproximativ 30 de membri dealungul existentei sale, iar el a activat ca basist. Mai multe despre aceasta gasiti in articolul "Vechile Sintetizatoare". 



Cristian Soleanu (Saxophone)

     Figura importanta a jazzului romanesc, a colaborat in Big Band Radio, Orchestra Nationala Radio Romania si Filarmonica Bucuresti. A fost prezent frecvent pe scena cu Mircea Tiberian. Cristian Soleanu Trio este grupul in care activeaza alaturi de Vlaicu Golcea si Vlad Popescu.





Daniel Ivascu (Drums)

     Daniel Ivascu exceleaza in percutie (darbuka, frame drum, shakers, rainstick), fiind licentiat al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Plastice. A fost implicat dealungul timpului in proiecte ca Allegria, Body in Pieces (progressive-fusion, activ incepand cu 2000 in formula Ivascu alaturi de Mihai Plamadeala si Catalin Vastagu), Bucharest AV, Cri-Gri (rock-fusion, debut in '96, cu Stefan Mardale, Cătălin Ştefănescu si Zsolt Bara), Imago Mundi, Jazz e-Scape, JazzOn (jazz-rock, cu Malin Cristache, Alex Borsan si Stefan Iuga), Nomen Est Omen (asemeni Imago Mundi este un ansamblu dde muzica medievala si renascentista, cu un impresionant numar de 12 albume, in care Daniel a aparut doar ca si colaborator alaturi de Mihai Plamadeala, Tania Nicolae, Iulian Anghel, Cristian Sapcu si Anca Dobre), Shape of Sound (electro-pop) si Special Guest Stars (rock-fusion, infiintata in 1997 alaturi de Catalin Vastagu la chitara si voce, memorabil talk show si recital live la legendara emisie Lipstick Traces de la Radio 21). Daniel are experienta si in arta grafica, indeletnicire pe care si-o pune in valoare in cadrul Pilgrim Projects, un shop de creatie muzicala si artistica, condus alaturi de Oana Maris.
     Imago Mundi a pornit in 2001 la initiativa lui Daniel Ivascu si Oana Maris, fiind o trupa de inspiratie medievala, care interpreteaza de asemenea si muzica traditionala din diferite regiuni culturale, astfel, o imagine a intregii lumi prin prisma unui singur grup. Componenta in prezent este: Oana Maris, Catalin Stefanescu, Stefan Barbu, Adrian Buciu, precum si alti invitati. Dealungul existentei au lansat doua albume, "Musica Viva" (2002) si "Pilgrims" (2009), pe care le puteti vizualiza in acest post.




Dumitru Farcas (Tarogato)

      Cu siguranta un alt simbol al folclorului romanesc, mai ales prin deja clasica creatie muzicala "Suita din Tara Motilor".




Electric Brother (Guitar)

      Cristian Stefanescu este si el unul dintre clasicii muzicii electronice romanesti, un artist foarte "organic" de altfel, stapanind foarte bine chitara in concertele live pe care le sustine alaturi de numeroasele proiecte in care este implicat, in special nu-jazz. Pe ceilalti doi artisti prezentati mai sus i-a cunoscut in vremea cand s-a format NSK, fiind producator Yama Studios, locul de intalnire unde mai activau Sultan Nasser, Hasan Nasser, Junkyard si Silent Strike. 
Incepand cu 1999 lucreaza la proiectul sau solo, Electric Brother, orientat spre trip-hop, downtempo si chill-out. Sub acesta realizeaza 2 albume, "Electric Brother" (2003, La Strada, lansat si intr-o editie speciala nipona) si "Pe Pamant" (2011). In 2000 castiga cu NSK primul loc la concursul RFI, iar cu proiectul sau solo locul doi. In 2002 se califica din nou pe locul doi in cadrul aceluiasi concurs. Tot in acelasi an incepe o serie de editii RetroElectro, deja o emblema pentru el. Produce si muzica de film, piese semnate de el fiind cooptate in coloana sonora a unor filme ca "Furia" (2002, alaturi de Vlaicu Golcea) si "Marfa Si Banii" (2000). 
De mentionat mai este proiectul Party Poopers, infiintat in 1994, format alaturi de Bujor Stoicovici (double bass), Andrei Stancescu (drums) si Laurentiu Moise (trumpet), iar mai apoi Junkyard (vocals), Ati de Chile (percussion), Dan Nedelcu (saxophone) si Dan Tibacu (keyboards). Stilul abordat era unul nou pe scena muzicala romaneasca, new beats cu classic swing improvisation. Au reusit sa inregistreze un album, care din pacate nu a fost lansat.
Actualmente activeaza si alaturi de un foarte apreciat grup, Khidja, in care formula de baza este Rusu si Flore, care au extins mai apoi formula cu Norzeatic (Vexxatu' Vexx), Mihai Iordache, Tavi Scurtu si Alex Anastasiu, sub numele Khidja Cluds Society. 
De reamintit Aievea, Jazz E-scape, Glidq, Rhapsody Chamber Orchestra si Bucharest AV.




Fărâmiţă Lambru (Accordion)

     Considerat unul dintre cei mai buni lautari de la noi, bucurandu-se de un succes foarte mare si la nivel international, cochetand chiar si cu viata de film. A colaborat mult si cu mare cantareata Maria Tanase.




Gheorghe Zamfir (Pan-pipe)

      Gheorghe Zamfir, "regele naiului", este cu siguranta un simbol unic al folclorului romanesc. Cu o cariera apreciata la nivel mondial, patrunde chiar in lumea artei plastice si literare. Are o poveste extraordinara, provenind dintr-o familie numeroasa de rromi. La inceput inclinatiile lui erau cu totul altele, dorinta lui cea mai mare fiind sa cante la acordeon cu taraful de tigani. Insa in 1955 accede la Scoala de Muzica Nr. 1 din Bucuresti, la clasa de nai a profesorului Fanica Luca. 


„Asta se întâmpla prin 1950, când am fost acceptat la Şcoala Specială de Muzică numărul 1 din Bucureşti. Aveam 14 ani. Am reuşit la examen, în comisia care alegea elevii după conformaţia fizică. Aceşti profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la ţară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configuraţia pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz şi am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat şi două palme, şi aşa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni, dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a şi întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-am dus la clasa de contrabas. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin şcoală, mi-a dat câteva palme şi m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucereşti mai mult ca mine. Nu-ţi dai seama că ai talent?». Şi am rămas la clasă.”

     Studiile si le continua la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti.
     A fost descoperit intamplator de un impresar francez, obisnuind sa cante la metroul parizian. In 1982 este nevoit sa exileze pentru ca intrase in dizgratiile liderului comunist, dupa ce a dedicat un concert lui Dumnezeu. 


„Urlând de durere, cu inima sfâşiată în bucăţi, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize şi cu naiurile la spinare. Paşaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe, Ştefan Andrei, care mi-a spus: "Pleci şi nu te mai întorci. Altfel, Ceauşescu te omoară!". Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din ţară eram arestat, condamnat şi poate pierdut fizic.”


     Revine dupa revolutie in Romania. Isi colectioneaza singurl naiurile, faurind in 2003 "Gigantul", cu 42 de tuburi si dimensiuni de 1,35 m înaltime / 1,2 m latime. Gheorghe Zamfir este castigatorul a 120 de discuri de aur si platina, are peste 190 de discuri inregistrate si are peste 120 de milioane de albume vandute.




Johnny Raducanu (Piano)

      Răducan Creţu pe numele sau adevarat, a fost un pianist, contrabasist si compozitor, considerat parintele jazzului romanesc.

Johnny Raducanu - Jazz In Tara Mea (1967, Electrecord)


Blues Unison 

Vals Nostalgic 

Baladă 
Flageolette 
Joc 
Dialog



Liviu Butoi (Flute)

      Cantaret de oboi si flaut, fost membru Phoenix in perioada 1970 - 1972. De asemenea a format formatia Crepuscul si Liviu Butoi Quartet (alaturi de Mircea Tiberian, Arnault Cuisinier si Edward Perraud) si a mai colaborat cu Bega Blues Band .


Liviu Butoi Quartet - Pasari (2004)

Pasari 1
Colinda
Brebu
Ballad For K
Intre Nori
Gramofon
Pasari 2





Lucian Ban (Piano)


     Unul dintre cei mai valorosi pianisti romani, care a format in 1995 Jazz Unit, grupul care a lansat primul album romanesc de jazz inregistrat live. In prezent este stabilit in America, unde s-a facut celebru. In 2010 a lansat un album alaturi de John Hebert, in memoria lui George Enescu, "Enescu Re-Imagined". 

Lucian Ban & John Hebert - Enescu Re-Imagined (2010)


Adagio
Sonata No. 3 For Violin & Piano Op. 25 1st Movement
Sonata No. 3 For Violin & Piano Op. 25 2nd Movement
Symphony No. 42 nd Movement




Mihai Iordache (Saxophone)

       Iordache este proiectul omului cu acelasi nume, Mihai Iordache, care a adunat dealungul timpului colaboratori ca Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Raul Kusak, Cristian Soleanu, Eugen Nutescu, Vadim Tichisan si Marta Hristea. Mihai este unul din cei mai buni saxofonisti romani, implicat dealungul timpului in formatii ca Sarmalele Reci (1994 - 1999), Orient Express (1999) si Kumm (2003 - prezent). Cu proiectul amintit a lansat 2 albume, "Friday" (2003, cu Tom Smith) si "Dissipatin' (2005). Un colaj cu albumele lansate sub proiectul Iordache gasiti aici.



Mircea Tiberian (Piano)

      Printre colaborarile sale se numara Contemporary Quartet (cu Bart & Marcin Oleś, Rudi Mahall), Interzone Jazz Orchestra (cu Maurice De Martin, Horst Nonnenmacher), Mircea Tiberian Trio (Maurice De Martin, Chris Dahlgren) si cvartetul Mircea Tiberian - Liviu Butoi. Este lector la Universitatea de Muzica din Bucuresti, la sectia de jazz pe care, de altfel, a si infiintat-o in 1990. Este fondatorul si coordonatorul Departamentului de Jazz din Bucuresti (incepand cu 1990 si pana in prezent) si din Cluj (incepand cu 1996 si pana in prezent). Mircea Tiberian mai este si autorul "Curriculumului de Jazz" pentru liceele de muzica din Romania.




Nicu Covaci (Guitar)



     O legenda a trupei Phoenix si a muzicii rock romanesti.




Oana Maris (Oboe)

     Oana Maris stapaneste oboiul si tamburina, fiind un "muzician de factura clasica, licentiata a Universitatii Nationale de Muzica, Facultatea de Interpretare Muzicala, cu o mare deschidere spre inovatie si experimental". Despre Imago Mundi, precum si alte proiecte la care a luat parte gasiti in acest articol.





Oana Ropotan (Violonist)
    Pe langa deja frecvent prezentatele proiecte Allegria si Rhapsody CHamber Orchestra, Oana Ropotan mai face aprte dintr-un grup foarte interesant, Hot Club De Bucharest. HCDB a luat nastere in 2008, la initiativa "parintelui jazzului european", Django Reinhardt, care a pus bazele a numeroase trupe de jazz sub marca "Hot Club" in toata lumea. Acestea promoveaza asa numitul stil jazz manouche. Componenta trupei s-a schimbat dealungul timpului, in prezent gasindu-se: Malin Cristache (chitara, liderul trupei), Oana Ropotan (vioara), Bogdan Tufeanu (chitara) si Andreas Aron (contrabas).





Ovidiu Lipan Tandarica (Drums)

      Fost membru Phoenix (1975 - 1999) si Rosu Si Negru (1966 - 1975) . De asemenea a realizat colaborari cu Fanfara Zece Prajini, cu care a fost in numeroase tari in concerte.



Petrica Ionutescu (Trumpet)
     Trompeta este cea pentru care este cel mai cunoscut, insa canta la o multitudine de instrumente precum saxofon, flaut, pian, chitara sau harpa. Este membru Blazzaj si Funky Growl, dar a mai colaborat dealungul timpului cu nume precum AG Weinberger, Brigada Artistica Urbana, Stigma, Pacha Man, Byron, Stepan Project si Thy Veils.




Raul Kusak (Keyboards)

     Numeroase colaborari cu trupe ca Aievea, Iordache, AG Weinberger, Urban Unit, Iris si Vama. In anul 2011 a lansat un album in colaborare cu Vali Racila.

Vali Racila & Raul Kusak - Handmade Blues (2011, Fundatia Nicu Alifantis & E-Media)


Little Wing


Sorin Romanescu (Guitar)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigiDpN3lKdCwITos-wt6vIFsHl977T6NqOys4JSWTiqDIdzPPKnyv3EQL8MANLuh8NyqGL30zb9AhIVRgIwyeEXn9b4Qi8bMwiphRr8poW__GG3Wo_WGu7QJKEzeo1CN7_zDhAOwOIUeRl/s1600/Sorin+Romanescu.png

      Chitarist si basist de muzica jazz, deschis spre experimental, fiind implicat in proiecte ca Aievea, East Village (Vlaicu Golcea, Marta Hristea), Glidq, Iordache, sau The Underground Acid.



Tavi Scurtu (Drums)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9pkJ_eN46RS-Apq8FSCl5g03onRksilyMptOIGxSMQRABM1SY6kfr1AmLuA_7J0aDESKNkLwXsqZk_HEJ6_ZF2gv_vW6vs9TopOY4xOZnqkyMXYXRWo41kHutT_vqLvOMLeCJJDQqYJlr/s1600/Tavi+Scurtu.JPG

      Tavi Scurtu este unul din cei mai buni percutionisti ai momentului. Printre proiectele in care este implicat se numara: Brigada Artistica Urbana (Ufo, Utu Pascu & others), Aievea, East Village, Glidq, Midi Overdose, Mind Change (Leizaboy, Utu Pascu, Petrica Ionutescu, Bozo, Arthur Balogh, Sasha Bota, Sebastian Spanache) si Khidja Live Band.






Utu Pascu (Bass)

     Brigada Artistica Urbana, Iordache, Blazzaj si Kumm sunt "putinele trupe in care este implicat Utu, care deasemenea este si inginer de sunet. Flautul si saxofonul au fost alte pasiuni de ale sale dealungul timpului.





Vlaicu Golcea (Double Bass)

      Vlaicu Golcea, contrabasist de exceptie, compozitor de muzica inclusiv pentru film si teatru, absolvent al Academiei de Muzica Bucuresti si membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. In 2009 a primit premiul Uniter pentru muzica de teatru. Este sau a fost implicat in numeroase proiecte jazz pure, sau care fuzioneaza acest gen cu muzica electronica: Aievea,Allegria (Daniel Ivascu, Oana Maris, Oana Ropotan, Stefania Amarinei, Eugen Bobeico), Bucharest AV, Ciot (cu Marta Hristea), East Village (cu Marta Hristea, Sorin Romanescu), Glidq, Iordache (cu Mihai Iordache, Sorin Romanescu, Raul Kusak, Marta Hristea, Cristian Soleanu, Eugen Nutescu, Vadim Tichisan), Jazz E-scape, Jazz Unit (cu Lucian Ban, Edi Neumann, Eugen Nichiteanu, Ferdi Schukking), Midi Overdose (Utu Pascu, Tavi Scurtu), Sunday People (Sultan & Hassan Nasser), NoBo (Rudy Teianu, Ion Baciu Jr., Vlad Popescu, VJ Casa Gontz), Rhapsody Chamber Orchestra, The Rebop Factory (Maria Raducanu), The Underground Acid (cu Electric Brother, Sorin Romanescu, Mihai Iordache, Junkyard, Mara, Dru Klein, Catalin Milea, Vlad Popescu).
     Alaturi de Jazz Unit inregistreaza primul album de jazz live din Romania, numit "Changes-Live at Green Hours".
     A mai colaborat alaturi de Sunday People la realizarea albumului "Telepathically In Love" (2004, Phazzadelic), la care au mai luat parte Sorin Romanescu si Dana Sandu. In centrul Sunday People stau fratii Sultan si Hassan Nasser.
     Un colaj cu unele dintre cele mai importante albume la a caror realizare a luat parte sau sunt semnate integral de acesta gasiti aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !