vineri, 3 iunie 2011

Interviu ElectroBlog Ro cu Bujor Stoicovici (BIMS, TiPtiL)



     In Romania sunt numeroase grupuri muzicale ce adopta o alta latura "nu" a jazzului, cu laudabile prestatii live, insa nu sunt multi acei care le stiu aprecia si asculta. Asistam la o revenire a ideii de live band si asta nu are decat sa ne bucure, fiind o reintoarcere la firesc, la natural. Astfel, am sa va prezint un artist care dealungul timpului a colaborat in diverse proiecte, pe care am sa vi le prezint in mare, apoi detaliile legate de acestea si activitatea sa muzicala va vor fi oferite de el insusi intr-un interviu pentru ElectroBlog Ro. Acesta este Bujor Stoicovici, iscusit stapan pe chitara bas si contrabas, unul din cei mai buni la aceste instrumente de pe la noi, artist care a pus bazele unor proiecte deschizatoare de drumuri care au experimentat si au adus mereu noutati pe scena muzicii romanesti, proiecte ca:

- Sindrom (formatia liceului): prima formula - Ramon Grigorescu (guitar & vocals), Ionut Grigorescu (guitar), Dan Draghia (vocals) inlocuit de Rush (vocals) si Florin "Flax" Velea, (drums) / a doua formula dupa terminarea liceului - Cristi Cretu (guitar), Florian Nitzu (guitar), Marius "TzeTze" Joitoiu (drums), Bogdan Zamfir (vocals)

- Party Poopers (infiintata in 1994, new beats / classic swing improvisation): Electric Brother (guitar, drum sequencing), Andrei Stancescu (drums) and Laurentiu Moise (trumpet)  / apoi Electric Brother (guitar, drum sequencing), Junkyard (vocals), Ati de Chile (percussion), Dan Nedelcu (saxophone) and Dan Tibacu (keyboards)


Party Poopers - Party Poopers (Unsigned)


Come
Common People Gather
Moyuba
Party Poopers
Underground



- Baba Novac (1999-2003, funk / hip hop / jazz, "Pastel Acid" album 2001, primul album acid jazz romanesc): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Ramon Grigorescu (vocals), Meghi (piano), Maca (vocals), Dan Nicolau (trumpet) / a mai colaborat si Mara

foto: Sorin Nainer






Baba Novac - Pastel Acid (2002, Bada Music)


Baba Novac

Bebop De Santier
Matrimoniala ... Si Cainele Cui Ramane ?
Nashu Ti-am Dat Bip Sa-ti Spun ... Alo !
Odiseea Tunelara
Ploua Cu Soare
Si Bemol






- Butterflies In My Stomach (2005, funk / nu-jazz / electro / trip-hop / downtempo, "Magic Store" album 2011): Laurentze (drums), Meghi (piano), John (guitar), Ieronim (trombone, computer), Maca (vocals) 

foto: Sorin Nainer






Butterflies In My Stomach - Magic Store (2011)


Million Dollar Baby
Bumblebee



- Roua (grup activ doar pentru cateva luni inainte de a se forma TiPtiL): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Ramon Grigorescu (vocals), Ana B (vocals), Love (vocals)

- TiPtiL (2009, funk / drum’n'bass / post-punk / jazz): Laurentze (drums), Cristi Cretu (guitar), Raluca Staicu (vocals), Adina Dura (vocals)

foto: Sorin Nainer

- Zum (1996, world music / electro funk): Laurentze (drums), Radu Draganescu (keyboards), Harvis Cuni Padron (trumpet), Anca Petcu (vocals) / au mai colaborat Robi Magheti (drums), Mandela (flute), Florin Romascu (percussion)

     Astfel, iata si interviul, o placere sa discuti cu un astfel de artist:

ElectroBlog Ro: Salutare Bujor !
Bujor Stoicovici: Salut Septimiu !

ElectroBlog Ro: Spune-ne pentru inceput te rog cateva cuvinte despre Bujor din spatele scenei muzicale, Bujor, omul.
Bujor Stoicovici: Ar fi vorba de aproape 38 de ani in acest moment, doua maini, doua picioare, urechi, nas, gura, 2 ochi, o diploma de inginer de poduri, casatorit, fara copii, fara masina, fara animal de companie, fumator ocazional, zodia fecioarei, jucator de bridge, fara pasiuni mai mari ca muzica.

ElectroBlog Ro: Cum a inceput totul, cand si in ce circumstante ai simtit ca vrei sa faci muzica ?
Bujor Stoicovici: Am inceput acasa sa cant la o triola si sa fac teme originale pe care le si scriam cu note, cand le-am invatat in clasa a V-a. Dupa asta, in a VI-a, m-am inscris in formatia de mandoline a scolii mele (122), pentru ca imi placea foarte mult fata profesorului de muzica. Ea canta la acordeon in acea formatie. (nu glumesc). Cand am ajuns in a VIII-a, a aparut in formatia de mandoline si Cristian Stefanescu, care era mai mic cu doi ani. El canta la chitara. Ulterior s-a rebrenduit in Electric Brother :) . A urmat liceul Nicolae Balcescu. Si acesta s-a rebrenduit si si-a recapatat numele de Sf Sava. Acolo am infiintat trupa Sindrom, impreuna cu Ramon Grigorescu, care imi era coleg de clasa. Dupa doi ani, m-am trezit in liceu si cu Cristian Stefanescu. Si Cezar aka Junkyard a fost cu noi. Si Tibacu. Liceu serios :)

ElectroBlog Ro: Ce "idoli" din lumea muzicala aveai pe atunci ? 
Bujor Stoicovici: Cand eram mic de tot imi placeau Modern Talking, dar n-a durat prea mult. Primul idol a fost Steve Harris de la Iron Maiden, dupa el a urmat Sting de care nu prea scap nici azi :)

ElectroBlog Ro: Party Poopers a fost printre primele proiecte in care ai fost implicat. Cum a fost primit proiectul si acea neconventionala combinatie intre clasic si electronic ?
Bujor Stoicovici: N-a fost primit decat cu o oarecare intelegere amicala din partea prietenilor. Nimeni nu intelegea muzica PP la acea vreme. Poate nici noi prea bine, pentru ca aveam putine surse de inspiratie. Erau anii 1995 - 1998. Nu era net nu era nimic. A fost o indrazneala a tineretii noastre de a ne conecta direct cu pulsul Londrei si cum este de inteles acum, am esuat.

ElectroBlog Ro: Mai existau in Romania oameni care sa faca asa ceva la acea vreme ?
Bujor Stoicovici: Da, dar nu foarte organizat. Eddie Neumann si Florin Barbu, la Timisoara, aveau un proiect "Funkin le free" (nu stiu exact cum se scria) si urma ca amandoi sa faca Blazzaj-ul in curand.

ElectroBlog Ro: Cum ti se pare ca a evoluat scena muzicii romaneasti si publicul de atunci si pana acum ?
Bujor Stoicovici: O iau invers. Publicul a evoluat firesc: unii primind ce li se da (pe la radio, pe la tv), altii scormonind internetul si descoperind in fiecare zi ceva nou. Scena merge greu din cauza dezechilibrului numeric dintre prima categorie de public enuntata si cea de a doua.

ElectroBlog Ro: Dealungul timpului ai experimentat diverse stiluri muzicale alaturi de diferiti artisti in proiectele la care ai luat parte. Care este "combinatia" care te caracterizeaza cel mai mult, genul tau preferat ?
Bujor Stoicovici: Nu stiu. Poate inca n-am gasit-o, poate de aceea tot incerc. Ce este important de spus este faptul ca eu cred in latura umana a celor de pe langa mine si nu neaparat in cea profesionala (muzicala), poate de aceea, multi oameni m-au insotit in mai multe proiecte fundamental diferite. Cred ca omul face muzica, ramanand ca muzica doar sa-l educe pe om.

ElectroBlog Ro: Momentul cel mai placut din cariera ta muzicala ?
Bujor Stoicovici: Orice moment de recunoastere a muncii mele este un moment placut. Si acest interviu este deopotriva foarte placut. Au fost multe momente cand, efectiv, mi se indeplinea un vis. Au fost minunate. Lansarile de albume, prima prezenta la Garantat 100 %, prima prezenta la Stufstock, la Peninsula. Au fost multe. Muzica m-a facut intotdeauna fericit, iar eu i-am promis ca n-o s-o mint niciodata.

ElectroBlog Ro: In prezent in ce grupuri mai activezi ?
Bujor Stoicovici: Butterflies in My Stomach si TiPtiL

ElectroBlog Ro: Cum a fost primit albumul Butterflies in My Stomach, "Magic Store", lansat anul acesta ?
Bujor Stoicovici: Se pare ca a fost si este in continuare primit excelent. Am fost bestseller in reteaua Carturesti, locul 1 in top la Guerrilla cu piesa Tricoul. Salile pline la concerte. Se pare ca e bine primit.

ElectroBlog Ro: De curand ai avut o performanta de laudat. Ai concertat alaturi de doua trupe, Butterflies in My Stomach si TiPtiL, la acelasi festival, in Germania. Cum ati fost primiti?
Bujor Stoicovici: Neasteptat de bine. Oamenii aceia din Berlin, pentru ca la Berlin a avut loc, se pare ca sunt foarte buni cunoscatori ai muzicii si s-au comportat ca un public avizat si activ. Este foarte placut sa canti acestui public.

BIMS & TiPtiL @ Romanian Music Nights, Berlin


foto: Lucian Spatariu

ElectroBlog Ro: Ce pregatesti publicului pe plan individual si alaturi de acestea in viitorul apropiat ?
Bujor Stoicovici: In viitorul apropiat vreau sa cant cat mai mult cu cele doua trupe prin tara si peste hotare daca pot, urmand ca din iarna sa inceapa lucrul la primul album TiPtiL ce va fi urmat, sper, de cel de al doilea BiMS.

ElectroBlog Ro: Iti multumesc pentru amabilitatea acordarii acestui interviu si iti urez mult succes in continuare !
Bujor Stoicovici: Si eu iti multumesc si te felicit ca faci aceasta "enciclopedie" electronica de muzica romaneasca. Probabil copiilor nostri le va fi de folos.





Tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !