miercuri, 4 mai 2011

Dedicat Experimentalistilor

     Primele incercari de dupa 1989 in tara noastra si-au avut radacinile din muzica alternativa/industriala, numerosi pionieri din tara noastra utilizand acest gen ca o cale de tranzitie spre muzica electronica. Matze, Suie Paparude si Ufo sunt doar cateva exemple in acest sens. Timisoara si Bucurestiul au fost locomotivele de pornire, dar nici Constanta nu a fost deloc de neglijat la acest capitol, care va avea in continuare o mare deschidere spre experimental, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.
     Genul experimental/idm s-a bucurat de o atentie mai mare in special dupa perioada 2005, motoarele fiind reprezentate de Bucuresti si Timisoara. Daca la inceput publicul timisorean era mai deschis genurilor de muzica mai greu digerabile, mai "ciudate", in aceasta perioada s-a mai echilibrat balanta in ce priveste diferenta dintre ei si Bucuresti.
     Nume importante a muzicii inteligente ca Brazda Lui Novac, Makunouchi Bento, Minus, Silent Strike si Yvat, vin in convingerea ca exista o scena idm stabila in tara noastra, iar in intarirea argumentului sar in ajutor si alti new commers ca Bogdan, Candlestickmaker, Contorsionist, Cycler, Electronvc, Ion, Mort La Creier, Nu & Apa Neagra, Qbik, Randomform, Selfmademusic, Thy Veils.
     Makunouchi Bento sunt unii dintre promotori, realizand printre primele party-uri si incercari de creare a unei miscari solide, prin intermediul proiectului RIDMA, realizat alaturi de Adapt. Nu sunt deloc de neobservat si cateva festivale dedicate acestui gen, precum Cybermental (a debutat in 2006 in clubul El Comandante) si AV Motional. Deasemenea, desi exista producatori de muzica ambientala, chiar terapeutica sau de meditatie, care activeaza inca din anii '90, acestia nu si-au gasit locul binemeritat pe scena muzicii electronice romanesti. Pot fi amintite nume ca Alba Ecstasy, Daksha, Dan Handrabur, Daniel Dorobantu, Electric Brother, Gheorghe Iovu, Indra, Michi, Nonel, Vlaicu Golcea.

       Ca a fost vorba poate de favorizarea accesului la echipamente muzicale performante de pe piata externa, sau un acces mai bun la informatiile legate de tendintele muzicale externe datorita "globalizarii" si "industrializarii" muzicii, lucru care a starnit tot felul de "pasionati" cu un pc in fata sa intre in trendul minimal al acelei perioade, ceea ce este sigur este ca incepand cu anul 2007 muzica electronica romaneasca a cunoscut o evolutie extrem de rapida pe piata internationala, cu aparitia de numerosi dj/producatori, labeluri/case de discuri si agentii de booking. Daca toate acestea sunt benefice sau nu pentru scena muzicala din Romania este discutabil, fiind asteptata o "selectie naturala" ce va favoriza dj/producatori care au confirmat valoarea si experienta pe care au dobandit-o in ultimii ani.
      In acest capitol as descrie in special artisti ai sferei experimental / industrial / noise: Alba Ecstasy, Bogdan, Brazda Lui Novac, Catalin Marin, Cycler, Daksha, Daniel Dorobantu, Discoballs, Discordless, Divine Muzak, Ekasia, Electronvc, Enigma, Fjord, Gheorghe Iovu, Illegal Operations, Indra, Ion, Mater Hades, Mekanik Sef, Minus, Mort La Creier, Narkoleptik, Neurotica, Nord, Nu & Apa Neagra, Qbik, Randomform, Romulus Cruceanu, Selfmademusic, Silent Strike, Telurica, Victor M, Yvat.

Alba Ecstasy

     Mihail Adrian Simion (Busteni) a inceput sa experimenteze in anul 1996, cu un Junost-21. Un an mai tarziu incepe sa lucreze cu calculatoare si DAW-uri.
     In 1999 intra pentru un an in formatia Arca, ca si clapetist si vocalist, alaturi de Horia Barleanu (chitara solo, voce), Crinu Dumitrescu (chitara bass, backing vocal), Jimmy Iordache (chitara armonie) si Dan Ghetea (tobe).
     Continua sa lucreze singur si tot in ’99 realizeaza primul sau album, numit “Spiritual”. Sustine mai multe concerte in colaborare cu Horia Barleanu, sub numele Zeni sau Sons of the Sun. Muzica sa este in special de natura ambientala, de meditatie. Dealungul timpului a compus peste 20 de albume de acest gen.


Bogdan


     Este un muzician care nu activeaza de foarte mult timp pe scena locala, dar care poseda o maturitate a sound-ului si un stil aparte in productiile lui care il fac unul dintre cei mai respectati experimentalisti romani. 
     Numeroase release-uri ambiental / experimental semnate: "Angular Momentum" (2007), "Disconnect" (2007, Claque Musique), "Uncertainty" (2007, Inoquo), "Harmony Within Repetitive Structures" (2008, Arhiva 7), "Human Thermodynamics" (2010, Local). A mai produs deasemenea sub aliasul The Concept Child, fiind prezent pe compilatiile lansate de Exposed Audio.
     Este unul dintre fondatorii labelului Local Records, dedicat artistilor autohtoni, unde au gasit lumina zilei release-uri din partea unor nume ca: Makunouchi Bento, Michi, Haute Culture, Alien Pimp, Cosmin TRG, The Model, Poor Relatives aka Khidja, Vlad Caia, Cristi Cons, Minus, Ion, Bogdan, Selfmademusic, Sillyconductor, Eusebio, Inner, Fanas, Bogdan Marcu. Dintre numeroasele materiale lansate in scurt timp, se remarca compilatia “Buzz.Ro! 2010”. Aceasta aduna unele dintre cele mai notabile piese, de la unii dintre cei mai valorosi producatori romani de muzica electronica ai momentului.


Brazda Lui Novac
foto: Catalina Zaharescu

     Brazda Lui Novac este un craiovean a carui moniker este inspirat din cartierul cu acelasi nume al orasului natal. Marea pasiune pentru sintetizatoare si instrumente muzicale, pe care le-a avut in jur inca din copilarie, l-a determinat sa treaca la fapte incepand cu anul 1997. La sfarsitul anilor '90 s-a apucat astfel de productie si s-a regasit in playlistul Atomic Tv, cu video-ul "2D + 4".
     In 2003 infiinteaza propriul sau studio, care din 2009 devine Square Sound Records. Anii de munca si stradanie se materializeaza in 2010, cand lanseaza la propriul sau label albumul de debut "Brazda Lui Novac", pe care mai apare o veche colaborare cu Silent Strike ("Scrollwork").
     In 2011 lanseaza un nou album, "Dizzy", ce cuprinde 13 piese si a fost lansat la Raumklang Music. Brazda Lui Novac confirma prin acest ultim release, o maturizare a soundului sau, unul foarte bine asezat, stilul adoptat fiind unul foarte aparte, melodios, dansant, metalic, o orchestratie de synth-uri, pe scurt IDM de foarte buna calitate. Astfel, confirma ca este unul din cei mai valorosi producatori autohtoni de muzica electronica ai momentului. In dreptul numelui sau mai apar si alte colaborari alaturi de artisti locali ca Alexandrina Hristov ("Vino cu Mine"), Cycler ("Bloquick"), Jazzadezz ("Know Who You Are At Every Age"), Timpuri Noi (remix pentru piesa "Luca"), Yvat ("One").




Catalin Marin
           
            Catalin Marin (Craiova) a studiat pianul de la varsta de sase ani, iar la doisprezece ani a primit primul sau sintetizator. In anul 1995 a produs primul sau album de muzica electronica, numit “Ruga Timpului”, lansat la Vivo. Nu a parasit sfera clasica, ci a continuat ca si compozitor pentru muzica de teatru. Creaza deasemenea si productia audio pentru radio si tv. In 1999 lanseaza cel de-al doilea album, la casa de discuri AD Music Ltd, numit „First Breath".



Cycler

     Desi poseda numeroase productii IDM de foarte buna calitate, a bifat solo doar doua prezente discografice. Este vorba de piesa "Zerodimensional", lansata pe o compilatie Arhiva 7 in 2008 si "Strain" in acelasi an tot pe o compilatie de data aceasta de la DeviantArt. 
     Ioan a mai lucrat cu Karsten Hamre la proiectul The Flux Komplex, alaturi de care a realizat un album numit "Lost Illusions" (Trinity) in 2004. A mai lucrat cu Brazda Lui Novac pentru piesa "Bloquick".






Daksha

     Daksha este o trupa formata in anul 2000 din George Constantinescu, Alexandru Nuca si Catalin Truta. Stilul lor este muzica electronica ambientala, new age, combinata cu elemente din folclor, oferindu-i un aer de world music. Un an mai tarziu au bifat prima prezenta discografica cu piesa "On the Wings of the Phoenix", aparuta pe compilatia "Noua Romanie: Rebirth of a Nation" (Sonic Images/Earthtone).
     George si Catalin au colaborat in cadrul catorva filme de scurt metraj. George beneficiaza de o experienta vasta in muzica de teatru, filme, productii publicitare radio sau tv. A colaborat si alaturi de Marius Christian Burcea in cadrul celei mai prolifice emisiune autohtone de radio ce promova muzica new age/ambient, “Journeys to the Infinite”, la Fun radio. Catalin a inceput din 2005 sa lucreze la proiectul sau solo, Omu, cu care a lansat albumul “The Voice Of The Ancestors".




Daniel Dorobantu
     
     Nu este doar un muzician care produce muzica ambientala inca din 1995, ci un adevarat artist multimedia a carui profil se intinde in tot ce inseamna audio/video/grafica.
     Thy Veils este pseudonimul sub care activeaza si cu care are la activ 5 albume: "Prologue" (1998), "Against An Oblivion Of The Forgotten Abyss" (1999), "Immemorable" (1999), "The Diaphanous Depressions" (2002), "Knock on the Sky and Listen to the Sound" (2008), "The Piarist Church" feat Manuela Marchis (2008) si "Mountain And Cloud" (2010).
     Ultimul material este unul dintre cele mai complexe ale sale, realizat alaturi de Anna Kontridze, Attila Lukinich, Ciprian Costache, Manuela Marchis si Petrica Ionutescu. Din 2008, cu ocazia festivalului Cybermental, Thy Veils a aparut intr-o formula extinsa live: Daniel Dorobantu (electronics, visual), Attila Lukinich (sound engineering, a mai lucrat alaturi de Implant Pentru Refuz, Mike Altrin, Blazzaj, Alexandrina Band, Persona), Ciprian Costache (guitar), Manuela Marchis (vocal), Petrica Ionutescu (trumpet), Tavi Scurtu (PA reinforcement), Vlad Sturdza (guitar) si VJ Flo (visual). La proiect au mai participat Dan Florin Spataru (vizual), Dan Griober (productie, mastering), Ionut Dorobantu (chitara, aranjamente), Mihai Negrutiu (chitara), Ovidiu Mihaita (tobe, percutii).
     A colaborat si cu Felix Petrescu de la Makunouchi Bento, alaturi de care a lansat in 2011 “As Far As We Remember”, inregistrat live. Moebius Strip este un alt proiect de al sau realizat cu Ion Dorobantu, cu care a fost prezent pe compilatiile AnonimTm. Manuela Marchis este un alt nume cu care a compus muzica, semnand in 2008 materialul “The Piarist Church”. Dealungul timpului a colaborat cu Arc Gotic, Negura Bunget, Funky Growl, Blazzaj (pentru albumul “Macadam”) si live visuals cu Damian Graghici. A realizat dealungul carierei videoclipuri pentru Implant Pentru Refuz, Negura Bunget si Novox. In 2010 a fost nominalizat de catre publicatia britanica The Guardian pentru cea mai buna muzica a lunii noiembrie pe mapamond. In 2011 a realizat soundtrack-ul filmului “La Soluzione Migliore” (Better This Way), care este in circuit de festivale, a fost lansat oficial in Noiembrie 2011 in Timisoara si va fi lansat in 2012.




Thy Veils - Mountain And Cold (2010)


Mountain And Cloud
Nature
Clocks
Deep Space


Discoballs

     Proiectul a aparut in 2008, avandu-i in componenta pe Alexei Turcan (synth), Razvan Rusu aka Mizdan (bass) si Cristian Chiordea aka Kirodian (drums), toti membri Travka. Stilul abordat este un electro combinat cu rock. In 2011 au lansat la Dark Clover Records single-ul "Planetarium", iar o alta prezenta discografica este piesa "Str. Ongfeeling" (2010) pe compilatia "Buzz.ro!" lansata de Local Records.
     Axellerey este proiectul ce activeaza in "umbra" trupelor Discoballs si Travka, in ultimii trei ani. Orientarea muzicala este una cu totul diferita, big beat / breaks / dnb / downtempo. In ultimul an Alexei s-a orientat spre techno si o abordare mai profesionala a productiilor sale, lucrand cu instrumente analogice intr-un studio profesional. Acelasi an a adus prezenta pe compilatia "Culese Din Cartier" cu o piesa de orientare folclorica in viziune moderna, "Doina De La Gealair".

Discordless

     Discordless este un grup experimental, ambiental, drone, industrial, infiintat in 2003 de catre Marius Costache (noise) si Jeno Havelaar (guitar, voice).
     Dupa un prim material intitulat "Deprived of Oxygen" in 2004, Discordless lanseaza in 2009 albumul de debut "148 Light Years", la home label-ul Asiluum, in spatele caruia se afla Marius si Costin Chioreanu. Pe acest album apar ca invitati Costin Chioreanu (guitar), Ana Roman (piano, electronics) si Razvan Raduta (drums).
     As dori cu aceasta ocazie sa prezint si Asiluum, netlabel care promoveaza extrem de bine incepand cu 2007 artisti autohtoni si internationali din sfera experimental, electronic sau metal, lansand gratis albume din partea unor artisti ca: Nightpray, Mediocracy, Semiosis, Montgomery Clunk, White Walls, Coins As Portraits, Parachute Pulse, Roadkillsoda. O mare parte din aceste albume sunt productii proprii Asiluum, fiind inregistrate, mixate sau masterizate de Marius Costache in timp ce Costin Chioreanu s-a ocupat de o mare parte din grafica materialelor lansate.
     Marius Costache este deasemenea un foarte bun inginer de sunet, colaborand cu diverse nume precum Travka (alternative), Coma (alternative), White Walls (progressive rock), Chester (punk-rock), Mediocracy (neo-crust) precum si multe alte proiecte de la experimental, electronic, metal, rock sau muzica clasica.
     Semiosis este un alt proiect foarte interesant post-rock cu influente electronice, din care mai face parte Serban Ilicevici si Candlestickmaker. Trupa craioveana are un album lansat la Asiluum in 2009, numit "Pictural".
     Costin Chioreanu a mai desfasurat dealungul timpului proiectul propriu Subway Night Orchestra, menit in special pentru expozitiile sale, fiind un foarte bun artist plastic si grafician. Costin a pus bazele Twilight 13 Media in 2003, ce promoveaza cultura dark metal. A realizat dealungul timpului copertile a numeroase albume pentru trupe metal autohtone sau internationale cum ar fi Darkthrone, Ava Inferi, Aura Noir, Grave, Ulver, Mayhem, Luna Amara, Valborg.
     In prezentarea expozitiei sale, "Where Purgatory Ends", a colindat locuri precum New York, Helsinki (Mega Therion Festival), Alba-Iulia (Dark Bombastic Evening 3) sau la festivalul Roadburn din Olanda. Expozitia este acompaniata si de o coloana sonora ce are ca invitati pe Rune Eriksen (Ex Mayhem, Auroa Noir) si Tudor Diaconescu.
     Costin Chioreanu se mai gaseste implicat in proiectul Nightpray, alaturi de Marius Costache, Clandestine, Mr.S, Napalm si Ana, dar si in trupa Mediocracy.




Discordless - 148 Light Years (2009, Asiluum)


α B
8.3 Days
Accretion
Blue Giant
Major Axis
148 Light Years
Minor Axis
Red Giant
4.0142 Days
α V


Divine Muzak 

     Divine Muzak este un duo dark ambient / goth / psychedelic / lounge, format in 1999 din Julie (vocals, poetry) si Dan Serbanescu (vocals, analogue synthesizers, samplers, programming, guitar, bass, accordion, xaphoon, kalimba, lyrics). Dan a mai facut parte incepand cu 1993 din Archaos, alaturi de Radu Nicolescu aka Putrefactorus, duo dark ambient, death metal, neofolk, cu trei albume la activ, toate la bestial Records: “Vestes Terrae” (1997), “The Land / Love Obsession” (1999) si “Centuries Of Obedience” (2000). Dan si Julie au in discografie pana in prezent cinci albume: “Fluxus“ (1999), “Subhumandisorder “ (2000), “En-trance” (2001, Bestial Records), “Dialogue” (2004, Beauty Of Pain Productions) si “Maison Skinny” (2009, Punch Records).


Ekasia
            Ekasia a luat fiinta in ’96 ca un side-project al lui Fulmineos (Emilian Matlak), avand initial numele Mysterium. Un an mai tarziu a fost lansat primul demo, "Templum Tenebrum", un material cu influente dark. In anul 1999 s-a alaturat Kjuczen, iar un an mai tarziu, sub numele Ekasia, a aparut prin forte proprii albumul "Umbre si Reflexe". Ramas singur Fulmineos inregistreaza albumul de debut "Midwinter Ricketiness" (2005, Smell the Stench), un material foarte agresiv, industrial, sadic. 
Dealungul timpului a mai facut parte din numeroase trupe sau proiecte precum Arc Gotic (dark wave), Argus Megere (black), Cursed Cemetary (death black), Fogland (black / folk / ambient / darkwave), Lifewood (gothic / black death), Mysterium (occult ambient), Negura Bunget, Nocturnal Invocation (atmospheric black metal), Ordinul Negru (black), Ultima Candela (dark ambient), Vals Heldone (goth rock).
In prezent colaboreaza alaturi de Hex Lecter. Este detinatorul casei de discuri Banatian Darkness.



Electronvc

     Cristi lucra inca din '97 pe "greoaiele" calculatoare ale vremii, experimentand beat-uri si manipuland sunetul "la nivel de matematica". A facut asta din pasiune, nedorind sa iasa in fata, de aceea in 2005 a pus capat proiectului sau. Prezenta in 2002 la festivalul TMBase cat si pe una dintre compilatiile aniversare ("Downbeat 80", 2003) este una din cele mai insemnate realizari. In dreptul lansarilor oficiale mai sta un ep, "Aebinstuutgart" (2005, Acedia Music).




Enigma

     Este un proiect international in care se gasesc Mihai Cretu si Sandra Cretu (Bucuresti), cuplu stabilit de foarte multi ani in Ibiza, iar dealungul timpului au mai colaborat Andru Donalds (1999), David Farstein (1990 - 1997), Frank Peterson (1990 - 1991), Jens Gad (1997), Peter Cornelius (1990 - 1994), Ruth-Ann Boyle (1999). Au inceput in anul 1990, stilul fiind axat pe new age, electronica si trance. Pana in prezent au produs sase albume. Debutul discografic a avut loc in acelasi an, cu albumul „MCMXC a.D.”, care a castigat peste 60 de premii de platina in toată lumea.
     Mihai s-a format ca un cantaret la pian si dealungul timpului a colaborat cu nume ca ATB, Jam & Spoon si multi altii. Solo a debutat in anul 1978, cu single-ul “Wild River”.



Fjord

     Alexandru Seidiu (Craiova) produce muica din anul 2006 si este cunoscut pentru proiectele sale solo Candlestickmaker sau Mountain. Se mai gaseste implicat in proiectul Semiosis.
     Sub monikerul Candlestickmaker a lansat la casa de discuri Upitup Records doua albume, “Seeds” (2007) si “A Life In A Day” (2009).
     Una dintre marile realizari a fost sa canta la TMBase 2007.



     Silviu Badea (Bucuresti) este cunoscut sub aliasurile Blindpixel, Contorsionist sau Montgomery Clunk. Primul dintre ele este o combinatie intre breakcore, house si jazz. Montgomery Clunk este un side project orientat spre hiphop/experimental/bass. A fost prezent in cadrul turneului Input Baby, unde a participat alaturi de Candlestickmaker, Minus si Olga Bancic.
     Sub pseudonimul Contorsionist produce muzica ce variaza intre breakcore/idm, dar nu numai, si a debutat in 2009 cu ep-ul “Departures”, lansat la Asiluum. Apoi, un an mai tarziu a scos la lumina inca doua materiale, “Starkiller” si “Mountain And Contorsionist Split”, la acelasi label.







Gheorghe Iovu

     Gheorghe Iovu (Timisoara) este unul din cei mai renumiti producatori romani de muzica ambientala, terapeutica, din Romania, lansand peste 10 albume de acest gen. A studiat canto si chitara, iar mai apoi, dupa anii ’90 si-a procurat primul sintetizator si a inceput sa cante cu acesta. Primul material s-a numit “Revelation” si a fost lansat in anul 1998. Muzica s-a este ascultata in numeroase centre medicale din intreaga lume.




Illegal Operations

     Illegal Operations este o trupa rock industrial formata din George Patranoiu (guitars, programming, backing vocals and additional synths) si Bogdan Hladiuc (lead and backing vocals, programming, additional guitars and keys), fosti membri ai grupului power-metal The Order. George a mai facut parte din Taxi, Krypton, Act, Schimbul 3. De cealalta parte, Bogdan s-a mai gasit in Brainstrip si Sin.
      Acestia au reusit sa inregistreze impreuna albumul “Digital Hero” (2002, Tribal Productions), printre putinele material veritabile de acest gen.






Indra

            Dan Bozaru (Dragasani) a inceput in domeniul muzical in anul 1978, alaturi de o trupa folk, in liceu. Patru ani mai tarziu s-a alaturat trupei Rocking, ca si chitarist, iar din 1984, dupa desfiintarea acesteia, a intrat in formatia Echo, ce adopta stilul progressive folk.

            In anul 1991 a inceput sa fie interesat de sintetizatoare si muzica electronica. In 1993 a compus primele sale compozitii in acest domeniu, cu ajutorul unui pc. In anul 1998, Inter-Lotus i-a editat numeroase compozitii de muzica terapeutica.
            In 2004 pune bazele proiectului Tantric Celebration, care se concretizeaza intr-o editie speciala de 12 cd-uri de muzica electronica.





Infectator Com
myspace.com/infectatorcom

     Infectator Com este un proiect industrial pornit in 2000, care il are in centru pe Dacian Valcu. Alaturi de acesta au mai colaborat Cosmin Iancu (voce) si Darko, cu care a lansat doua albume: "Untitled" (2002, Htonian) si "Corrupt" (2006, FIR).
     Dacian a avut un foarte important rol pe scena alternative / industrial / noise timisoreana, organizand petrecerile "Htonian" in anul 1992. Htonian a lansat si o compilatie in 2000, numita "Underground Timisoara Festival 4", o editie aniversara a festivalului cu acelasi nume ale carui prime trei editii au fost organizate de Dacian. Pe aceasta compilatie au fost prezente nume ca: Arc Gotic, Guranii, Haos, Koma, La Ghica Hainu, Mircea Nemes, Rabla, Radical Din Val, Umbre Zidite.

Infectator Com - Corrupt (2006, FIR)

Cybernet Intro
Corupt
Traseu Periculos
Deliberat
Sabotaj Viral
Conectat
Keep
Ce Simţi
Dark Mission
Deliberat (Julian M Remix)
Conectat (Sattelite Empire Remix)





Mater Hades



            Proiectul a luat nastere in anul 1996, la initiativa lui Bogdan Bocsan (Bucuresti). Primul sau material a fost un demo lansat in anul 1999, numit “InFrame”. Intre anii 1999 – 2000 a mai colaborat cu Silvia Brosteanu aka Sylv Alster (vocals) si Bogdan Marinescu aka Lethal (guitar). Din 2001 din grup face parte Robert Pieptan aka Insepultus Sep (guitar).

            Bogdan a mai activat intre anii 1994 – 1996 in formatia Sstress.



Mekanik Sef

     Mekanik Sef este o trupa de rock electro-industrial infiintata in anul 2002., ce adopta stilul rock electro-industrial, cu influente goth in linia vocala. In componenta ei intra Dan Barbulescu (guitar, computer), Lucian Ion (vocals, keyboards, groove machine, computer) si Alexandru Roata (electronic drums).
     Dealungul existentei au sustinut numeroase concerte in legendarul Club A si au avut aparitii televizate in cadrul Remix Underground (TVR 2) sau prezente radiofonice la Ro-Rock si Politon Stereo (Radio Romania Tineret), respectiv Radio Bucuresti.
     Discografia lor cuprinde albumele “Cel Mai Viu” (2004, Soft Records), “Insomniac” (2005, Soft Records) si “Mecanical War (2009, Industrial Noise Room Production). Au fost prezenti si pe micile ecrane, cu videoclipurile “Mekanik Sef” si “Cel Mai Viu” (2004), respectiv “Avertisment” (2005).


Minus & Ion

     Daniel Stanciu este un experimentalist in adevaratul sens al cuvantului, trecand prin IDM, 8-bit si realizand un ep chiar pe un Game Boy. Este printre singurii romani prezenti la Red Bull Music Academy, in anul 2010 si 2011. Numeroase ep-uri lansate incepand cu 2005 la Arhiva 7 ("Solar" 2005, "Micro" 2007 si "Castofon" 2008) sau Local Records ("95", 2010).
     Ion Dumitrescu este un coregraf si chitarist / basist, instrument pe care de altfel il foloseste alaturi de vocea sa in prestatiil live semnate Minus si Ion. The Numb Bit este proiectul sau solo temporar la care a lucrat in perioada 2008, abandonat in prezent si adoptat unul simplu si sugestiv numit Ion, cu care a lansat diferite piese pe compilatii in special la Dubkraft Records, sau mai nou aliasul Utopus.
     Detine studioul N-am Studio incepand cu 2006, in care realizeaza majoritatea pieselor sale singur, sau impreuna cu Minus, precum si cei de la Concentration Band, grup in care activeza alaturi de Edi Neumann (saxophone), Horatiu Serbanescu aka Aneb (guitar), Andrei Dinescu (bass) si Eugen Imecs aka Piti (drums). Cu acestia a aparut pe compilatia "Forever Unreleased Vol.1" (2011) cu piesa "Redundanta Acum", lansata sub sigla Future Nuggets, emblema marca Ion si Camil, predestinata "no name-urilor sau viitorilor mari anonimi".
      In 2010 Ion a lansat primul sau ep solo la Local Records, numit "Schutzhaft". Pe acesta apare o colaborare alaturi de saxofonistul Edi Neumann, pentru piesa “Politics Of Smooth”.
      In prezent viitor pregateste transformarea Future Nuggets in label, care va fi coordonat alaturi de Stevie Kotey de la Valley Sound, unde Ion va lansa un ep cu proaspatul lui moniker. Concluzionez prin a indemna la atentie mare pentru acest tanar talentat, cu un sound extrem de bine asezat si interesant, foarte clasic, un electro combinat cu disco, dub, dar a carui baseline il face foarte primitor, foarte cald.
     Minus si Ion este un proiect live-electronics in spatele caruia se afla Daniel Stanciu si Ion Dumitrescu. Acesti doi foarte buni experimentalisti, conservatori, adepti ai scolii vechi, care realizeaza muzica electronica in forma ei cea mai pura, au scos impreuna un ep la PatPong in 2009, care se numeste chiar "Minus Si Ion". Improvizatia joaca un rol important in creatiile lor. Peste acest sound clasic se suprapune excelent vocalul lui Ion in piese ca “Away” sau “Truck On A Cliff”.




Mort La Creier

     Ion Coroi este cel din spatele monikerului Mort La Creier si respectabilului label autohton Arhiva 7, fondat in 2003, ce promoveaza muzica electronica romaneasca, destinata unui public restrans, underground, experimentala si pe care o pune la dispozitie gratis. Artistii autohtoni care au semnat release-uri aici au fost: Makunouchi Bento, Mihai Popoviciu, Silent Strike, Minus, Bogdan, Cycler, Selfmademusic, Bog, Qbik, Minim.all, Dyslex, Moto. In perioada 2007 – 2008 au aparut o serie de radioshow-uri in zilele de miercuri. Zece editii in total, avandu-i ca invitati intr-un cadru mai degraba improvizat, printre altii, pe romani ca Dan Basu si Waka X de la Makunouchi Bento.
      Ion are trei release-uri "acasa" (dintre care un album numit "Cu Apartamentul Gol", 2004), doua la Sweet Smelling Surfaces si trei single-uri aparute pe doua compilatii la FIR si Sonic Walker. Les Animaux este ultimul sau proiect, orientat spre disco / funk / house.



Narkoleptik

     Un proiect industrial cu influente dark ambient, pornit in 2000 in formula de doi membri, Damon (vocals, electronics, programming) si K.Y. (programming). Apoi a ramas doar Damon si incepand cu 2005 a avut diverse aparitii live.
     A semnat 4 release-uri in cadrul labelului propriu, FIR: "Punisher" 2004, "Embodiment / Ready to Receive" 2005, "Impuls Dominant" 2006, "Criminal Intent" 2007). Mai tarziu a lansat un al cincelea material la Mask Of The Slave, numit "So Sweet, So Perverse" (2008). "Penitence" (2002) si "Spectral Afterglow" (2003) sunt alte doua albume self-released.
     La FIR au fost lansate doua compilatii foarte interesante de muzica industrial in special, autohtona, o serie de doua volume "Compediu De Muzica Electronica" (2004 / 2009), ce a promovat artisti autohtoni ca: E-Mantra, Minus, Mort La Creier, Electronvc, Discordless, Infectator Com, Telurica, Abbildung, Dome, Ekasia, Hunyadi P.H., Julian M, Koldvoid, La Ghica Hainu, Mater Hades, Noverbia, Sebalec, Spectru Nocturn, The Beyond, Wide Open Wings.




Various - Compendiu De Muzica Electronica Vol. 1 (2004, FIR)



Mort La Creier - Pactul Curatorului
Electronvc - Track 1
E-Mantra - Menhir
Sebalec - Teacher
Dome - Beautiful
Julian M - Invisible Tomorrow
Project 333 - The Shaman
Telurica - Telescope
Mater Hades - The Ritual (In The Old Goddess Path)
Discordless - Deprived of Oxygen
Infectator Com & Darko - Ce Simt
Infectator Com & Darko - Dark Mission
Minus - Hopeless
Mort La Creier - Incep Sa Cred In Zane
Wide Open Wings - Flight Over The Vast Fields
The Beyond - Oswiecim
Narkoleptik - Sanctuar

Various - Compendiu De Muzica Electronica Vol. 2 (2009, FIR)


Infectator Com - Interzis
Noverbia - Prime
Abbildung - Last Journey To The Hypersphere
Koldvoid - Ephemeral
Ekasia - Urban Child
La Ghica Hainu - Pamantul (Live, UGTM 4)
Hunyadi P.H. - 29 To Dementia (Dedicated To CHS)
Narkoleptik - Morbid Obsession
Spectru Nocturn - Overtaken





Neurotica

     Neurotica este o trupa infiintata in anul 1992, a carei componenta si stil adoptat a variat dealungul timpului.
     Astfel, initial se prezentau ca o trupa old school trash metal band, in formula Horea Crisovan (guitar, deasemenea in Cardinal, Bio, Locatarii, Blazzaj), Mihai Breazu (vocals, bass), Cristian Giorgevici (guitar) si Florin Cvasa (drums, component Bio). In aceasta formula au inregistrat albumul “Neurotica”, lansat in 1994 la Migas Real Compact & Richard Andress.
     Apoi au schimbat macazul spre alternative thrash cu influente etno si au inregistrat materialul “Bio” (1998, Zone Records), cu Horea, Cvasa, Mizzone (vocals, bass, sampling), Gabriel Cherila (guitar, deasemenea in Damnat, Persona), Alex Perin (funk guitar, keyboards, percussion), Mircea Ardeleanu (dulcimer), Alin Stoianovici (accordion), Vivien (vocals) si Lemmy (vocals). Cel de-al doilea material impleteste cel mai fidel fuziunea cu muzica electronica.







Nord

      Sztakics Istvan Attila (Sfantu Gheorghe) a inceput sa se ocupe de muzica in perioada liceului, fiin membru Tempest intre anii 1991 – 1993. Aceasta aborda rock-ul, iar urmatoarea formatie a carei membru urma sa fie pana in ’01 adopta tot acest stil, fiind numita Semaphore.        Cu sintetizatoarele a inceput sa lucreze in anul 1994, iar un an mai tarziu munca lui s-a concretizat in albumul “Transcendental Dream” (Fix Music), sub aliasul Roland N. A avut si cateva prezente scenice inedite cu acest proiect, colaborand live cu un chitarist si o violonista. Stilul sau muzical este indreptat spre fuziunea dintre muzica simfonica, rock si electro. A mai urmat si alt material solo, “Blue Symphony” o colaborare cu Makkai Kalman la chitara electrica (2005, Promusicprod).




Nu & Apa Neagra
nu-apa-neagra.ro

      Nu & Apa Neagra este un grup foarte interesant, ce combina diverse instrumente muzicale, mai mult sau mai putin conventionale, cu sintetizatoarele, pe un fond sonor in care se gasesc influente din folclorul romanesc, cel balcanic, dar si oriental.
     A inceput in 2001 sub numele de Nu, constituit din Sasa Liviu Stoianovici (voce, saz, cobza, electronice, instrumente, video) si Alexandru Hegyesi (bass acustic, tambal preparat, gusla, efecte). Stoianovici este un artist foarte complex, care pe langa "ciudatele" experimente in lumea muzicii electronice, este foarte priceput si in arta vizuala.
     Pe plan muzical, Stoianovici activeaza sub aliasul Psychenaturadatura, lansand abumul "01" la Krautnoise in 2009. A mai avut tangente si cu Infectator Com. Hegyesi desfasoara in paralel proiectul solo Shanyio si a mai colaborat in Oriental Experience Project. A semnat si el un ep solo alaturi de Thomas Almadin, numit "I - X" (2008).
     Pentru o perioada a mai colaborat Szilamer Farkas (chitara, sitar, flaut) si Balazs David (percutie), alaturi de care se concretizeaza primul material semnat Nu, "Detalii Din Visul Unui Saman" (2001), un cd demo inregistrat live la un concert. Se mai alatura Dan Mitrofan, iar Balazs este inlocuit de Caius Hera (darbuka, lauta). O vreme Nu activeaza fara percutionisti, iar incepand cu 2005 il aduc pe Vlad Sturdza (synth, chitara electrica, instrumente), fost membru Subcontrol, Arc Gotic si Mike Altrin, colaborator deasemenea al trupei Thy Veils. O data cu venirea acestuia se infaptuieste cel de-al doilea album, "At Gardina" (2005).
     Dupa un timp in care au fost prezenti pe scene nationale cat si internationale in formula de trio (Stoianovici, Hegyesi si Vlad), proiectului Nu i s-a alaturat Calin Torsan (fluiere, clarinet) si din 2008 au devenit Nu & Apa Neagra. Torsan mai este regasit in concerte alaturi de Stoianovici sub titulatura Psychenaturadatura & Calea Lactee.
     De atunci si pana acum, Nu si Apa Neagra au mai lansat 2 albume, "Omag" (2008, Lollipopshop) si "Descantecul Apei Negre" (2011, Lollipopshop). Concertele lor sunt etichetate de improvizatie.
     Vlad Sturdza si Dan Mitrofan au mai fost implicati in Mike Altrin, un grup ce reuneste artisti ca: Petre Ionutescu (accordion), Amalia Gaita (choir), Andrea Csibi (piano), Anghel Mailat (bass), Cristina Constantin (viola), Cristina Sanmartinean (viola), Csaba Santa (bass), Elena Jebelean (choir), Ella Bokor (cello), Gabriela Petrila (violin), Ion Dorobantu (guitar), Iuliana Birtea (viola), Lucian Petrila (viola, violin), Rozalia Pataki (lyre), Simona Botu (cello), Stefan Czifrak (bass). Acestia au lansat in 2010 albumul "Blue Lambs".

Nu & Apa Neagra - Omag (2008, Lollipopshop)

Dimineata
Ia'ti Limba si Fugi
Omul cu Gura de Platina
Peste Munte
Galop in 2/4
Plansul Lui V.
Cobzar Pneumatic
Seara
Umbra Si Copacul De Fier
Tambal Ruginit
Cinci Suprapuneri-Pareri
Omag 
13, Pentru Caracter
Peste Munte (Alan Holmes Mix)



Mike Altrin - Blue Lambs (2010)


Sittin In A Bar
Swan Song
Moving On
Light Driven
Zenith
Inner Road
Lullaby
Guided By The Light



     Acum as dori sa vorbesc despre Calin Torsan, cel care se afla intr-un proiect nu-jazz la fel de original, Jazzadezz, a carui componenta ii mai cuprinde pe Dezdemona Mihaescu (voce) si Alin Zabrauteanu (chitara, electronice si productie). Alaturi de acestia a lansat in 2010 albumul "Inimani Mal". Domnisoara Pogany (cu Razvan Arvinte, Radu Georgescu si Alexandru Stanciu, formata in 1994, folosesc instrumentele acustice si neconventionale ca paiul mare, ti-tzu, tilinca, darbuka si toaca), Einuiea (axat pe muzica traditionala, cu George Turliu, Juan Carlos Negretti, Silviu Fologea), Grodek, Manecute Verzi si RuePavlov (alaturi de Paul Danciu) sunt alte grupuri la care a luat parte. Pe langa activitatea muzicala, Calin se remarca si in teatru si literatura.




Jazzadezz - Inimani Mal (2010)


Electromaroc
Forbidden
In Your Eyes
Inimani Mal
Listen
 Move Away (Original / Minus Remix)
Onenon
Relover
Sell You
Vel


Omul De Tinichea

     Omul De Tinichea sau Luntaire este Ion Turcanu, proiect IDM aparut in 2006. Pana acum a lansat doua ep-uri, unul la PatPong ("Izi P", 2011) si celalalt la Kahvi ("Snoball", 2011).

Omul De Tinichea - Izi P (2011, PatPong)

White
Blue
Qua Made Of Green
Yellow Sit
The Thin Red Mask



Qbik
soundcloud.com/drqbik

     Qbik (Dobre Petru Octavian, Resita) a inceput sa experimenteze muzica electronica in 1999, pe un pc. In 2006 a lansat primele sale productii IDM, iar pana in 2008 a lansat nu mai putin de 3 release-uri la PatPong: "Robots Cry Too", Sheba" si "Malina & Besprinkle". Netlabelul autohton Arhiva 7 a fost un alt loc primitor pentru Octavian, unde a semnat materiale ca "Iluzii si Vise" (2006), "Death Glowing Symphony" (2008) si "Good Morning Dreamland" (2009). Stilul lui este incadrat in IDM, downtempo, dub, cu influente raggae si hip-hop.


Randomform
     Sorin Paun (Bucuresti) a inceput in domeniul graficii, iar din 2005 a inceput sa utilizeze soundtrackere create chiar de el, acestea fiind primele lui incercari in ce priveste muzica electronica. Majoritatea sunetelor erau ambientale, obtinute din field-recordings, procesate, fiind menite ca si coloane sonore pentru picturile si desenele sale. Prima sa expozitie a avut loc la Atelier 35 in Bucuresti si a fost numita "The Moon" (2007), unde a utilizat un soundtrack de noua piese, care au insumat in total 60 de minute. Acesta a fost imprimat intr-o editie limitata de 20 de cd-uri, pe care aparea sub aliasul Sunmoon.
     Astfel s-a nascut primul sau proiect de muzica dark ambientala / drone, iar sub "lumina soarelui si lunii" a mai produs albumele "Nightsky" (2009, Essentia Mundi) si "Protostar" (2009, Timetheory).
     Tot in 2007 a dezvoltat un alt proiect, numit minim.all, menit pentru colaborarile sale cu diversi artisti. Ca si "minimall-ist" a produs inspirat de poeziile artistei franceze de origine iraniana Roshanak Ostad, albumul "Les.Mots.Inconnu" (2007, Arhiva 7)."Night" (2009, End Daze) a aparut in anul 2009 la End Daze Recordings.
     Datacrashrobot este proiectul sau prin care experimenteaza incepand cu 2008 sound-ul electro. A cules datele "robotului de test" si le-a pus intr-un album numit "Asynchronous I/O", lansat in 2011 la Crazy Language, ce cuprinde sase piese originale si sase remixuri.
    Randomform este cel mai comun psudonim sub care Sorin Paun produce muzica. Primul release aparut cu acest moniker a fost ep-ul "Sysma", materializat in anul 2008 la casa de discuri Crazy Language. Apoi au mai urmat si altele, cum sunt "Carv.ec" (2008, Patpong), "Redapt" (2009, Crazy Language) si "Segment Slipp" (2010, Plataforma-LTW). Primul album lansat sub acest alias a fost "Enfeld" (High Grade Media, 2011), care cuprinde 13 piese. IDM de foarte buna calitate, glitchy, atmosferic, ambiental, profund, cinematic.


Randomform - Carv.ec (2008, PatPong)

patpongrecords.com

qast.rp
carv.ec
lgn.aln
cranen


     
Rezistenta Materialelor

     Rezistenta Materialelor, doi baieti pe nume Cocin si Rucian. Doua ep-uri date spre ascultare, unul numit "Rmx Series", iar celalalt "January.






Romulus Cruceanu



            Un artist care nu este un pionier, nici avangardist, dar care a fost nominalizat la premiile Grammy, compozitorul Romulus Cruceanu.

Nominalizarea a avut loc in 1993 la sectiunea new age, cu albumul "Garden Of Silence", lansat in 1992 la Australis Records. Acesta, dupa cum sugereaza si numele, este un album cu muzica de relaxare,de meditare, dar care cuprinde si bogate influente din folclorul national.

Dealungul carierei a mai lansat un album la Electrecord, numit „Eternal Harvest". S-a stabilit mai tarziu in America, unde a colaborat in 2006 cu Lia Lungu pe un cd cu colinde.


Selfmademusic

     Numeroase release-uri, toate gratis, printre care si un album cu 13 piese lansat la Arhiva 7, "Somemonstersneverdie OST" (2005). Lemmy Caution este un alt nume sub care activeaza, proiect care se vrea sa fie unul deschis colaborarilor alaturi de alti artisti.
     A mai facut parte din grupul Trei Pastori, grup fusion rock-electronic, cu influente jazz, funk si new-disco, in care activa alaturi de aradenii Camil Pacurar (bass) si Padurere Daniel (guitar). Trupa s-a nascut in 2007. O nota foarte buna proiectului sunt performantele full live
     Tot cu o orientare spre rock/metal este un alt grup cu care Mihai a mai colaborat, numit Chemical Compound (progressive metal band, hardcore), alaturi de acelasi Camil Pacurar (bass), Dean Brady (drums) si Ronald Chiu (guitar, vocals).

Selfmademusic - Somemonstersneverdie OST (2005, Arhiva 7)

arhiva7.ro

Welcome Back
I Am A 20 Years Old Guy
I Live In A Little Forgoten City
Sometimes I Get Confused
I Get Headaches All The Time
I'm Late For School. What's This ?
A Corpse. I Didn't Do It !
How Can U Be So Sure? U'r Memory Is Fading Now
Where Am I? If I Could Just Pass Through This Night !
I Didn't. I'm Dead
Ohh!!!....The Morning
Hy, I Am A 20 Years Old Guy
Do I Look The Same To U? No U Don't
 


Silent Strike

     Un artist foarte original, complex, care a reusit sa imbine in productile lui foarte multe stiluri muzicale, muzica de camera, drum and bass, hip hop, jazz si rock. A inceput activitatea muzicala in 2005, cand a avut prima aparitie discografica.
     Albumele lui sunt un amalgam impresionant, cu colaborari alaturi de numerosi alti mari solisti vocali romani din toate sferele muzicale: Ada Milea, Alexandrina Hristov, C.T.C., Gunhill, Kazi Ploae, Maria Radu, Specii. Anul 2011 a adus chiar un album dedicat acestor colaborari, "Instrumentals", insa doar cu partea instrumentala a acestor piese, lansat chiar de ziua artistului. A mai colaborat cu Alex Harding, Alien Pimp, BGE, Brazda lui Novac, DJ Undoo, DJ Vasile, Electric Brother, Lucian Ban, Mat Maneri, Monooka, Sorin Romanescu, Subcarpati, Vlaicu Golcea, Willard Dyson, Yvat. Alaturi de Dan Basu a sustinut o serie de concerte live, un proiect audio-vizual sub numele Silent Bass.
     In ce priveste fusionul cu muzica de camera, in perioada 2006 - 2009 a avut o serie de reprezentatii alaturi de String Quartet, impreuna cu Marius Lung (chitara bas) si Norbert Tobias (tobe), prestatii unice.
     Controlul Tehnic de Calitate cu Deliric 1, Kazi Ploae si Specii, sunt cativa dintre colaboratorii sai in sfera hip hop, pentru care a produs muzica si alaturi de care a fost prezent pe albume. Cu Deliric a compus "Gloante Oarbe", "Negru" si "Demoncratie, ultima dintre ele beneficiind de un videoclip, la a carui productie a luat parte Deliric 1, Dan Basu si Adi Iurchevici.
     A patruns si in lumea jazz-ului, realizand un excelent album alaturi de pianistul roman Lucian Ban si saxofonistul Alex Harding, numit "3 AM" (2008, La Strada Music).
     Alaturi de Alien Pimp si cantareata norvegiana Gunhill a format proiectul WeAreNotSure, piesa "1001 Pieces Of Puzzle" fiind inclusa in anul 2004 pe compilatia "Bucharest Chills & Thrills" (La Strada Music).
     Cu Ada Milea a realizat featuringuri in diverse randuri, o piesa fiind prezenta pe primul album Silent Strike, "Apocrifa 1", iar inca doua pe albumul "Alb", "Cantec De Copil" si "Astenie". Ultima dintre ele este poate una dintre cele mai speciale, deaorece cuprinde versurile poetului Emil Brumaru. "Azi sunt ca o matase"...
     Pana in prezent a lansat 3 albume la casa de discuri La Strada Music: "Silent Strike" (2005), "3 AM" (2008, feat Lucian Ban, Alex Harding), "Alb" (2009). A mai semnat ep-urile "VII In IV" (2005, Arhiva 7) si "Untitled" (2011, Digital Sanctuary), precum si deja amintitul self-released material "Instrumentals" (2011).
     “3 AM” reprezinta un exceptional album realizat alaturi de marele pianist Lucian Ban si saxofonistul Alex Harding. Pe acesta mai apar doua colaborari interesante, una dintre ele fiind alaturi de cantareata Gunhill, deja familiara, pe un ritm diferit fata de ce se putea auzi in "1001 Pieces Of Puzzle", un trip-hop de o calitate exceptionala, care parca te transpune pe un ring de dans unde se dueleaza in coltul din dreapta un grup jazz, in cel din stanga unul hip hop, iar tu esti prins la mijloc intr-un dans al sunetelor. Cea de-a doua prezenta este suava voce a canteretei Sukie Smith, poate cea mai slow, chill piesa de pe album, de o simplitate linistitoare, “deranjata” doar usor de un fond dominat de pianul lui Ban si cateva clincheturi din sintetizatorul lui Ioan. 



Telurica
ingeralb.go.ro

     Spin (1993 - 1998), Celestial Sanctuary (1995 - 1996), Web (1998 - 2000), Magica (2002 - 2008) si Rezistor (2008, trash metal, trupa de baza, alaturi de Eugen, Alex si Cristi) sunt cateva dintre proiectele metal la care a luat parte Valentin Zechiu aka IngerAlb ca basist.
     Insa pe langa bass, Vali s-a familiarizat si cu bancile de sunete din seria E-Jay, Cool Edit sau Fruity Loops, lucrand la side-projecturi ca Inger de Fier (2002 - 2005, industrial rock, cu Bat), Telurica (2003, dark ambiental / industrial / noise) si Project 333 (2003, tribal electro). Daca primele materiale au fost concepute exclusiv pe computer, Vali a inceput cu timpul sa foloseasca in muzica sa hardware, loop-uri cu tobe si alte instrumente, sa ii dea o nota organica. Aceasta ipostaza de membru al unei formatii rock care este atras de muzica electronica, experimentala, nu este una singulara, deoarece dupa cum spune chiar el exista o fobie pentru combinarea elementelor electro cu rock, astfel multi experimentalisti au ales sa se refugieze sub anume pseudonime care sa le protejeze imaginea si sa le ofere libertate de a incerca ceva nou, ramanand in acelasi timp sub aripa protectoare a unui band rock.
     Inger de Fier a fost prima sa incercare de a crea muzica industriala, in care integra pe langa chitara lui Bat si obisnuitul bass manuit de el insusi, synth-uri, samples si diverse sunete. Cu acest proiect a lansat sub forte proprii "A Taste of the Things to Come..." (2002) si "Deadly Games" (2004 self-released / 2005 Dead Sexy Records).
     Discografia Telurica este una foarte cuprinzatoare, cuprinzand materialele: "Anthems Of Desolation" (2003, Black Orchid), "The Calling of the Battlehorn" (2004, un material self-released ca multe altele defapt, realizat alaturi de sotia sa care a pus la cale recenzia si mama care a conturat coperta), "Discordant Harmony" (2005), "Trees Keep Growing" (2006), "Love Corrodes the Circuits" (2007) si "The Little Yellow Sound Machine" (2008). Deasemenea a mai lucrat solo la Project 333, un proiect tribal electro.
     Project 333 s-a nascut ca urmare a primului album Telurica, urmand o linie mai adanc experimentala. Sub acest alias a scos la lumina doua ep-uri, "Embryo"si "Pozitronic". Ultimul dintre acestea a fost realizat in colaborare cu Narkoleptik.
     Muzica lui Vali Zechiu este mai presus de orice o modalitate de exprimare, semnifica stari sufletesti, trairi umane, sentimente, exprima personalitati si figuri, intr-un mod foarte abstract, profund.


Telurica - Discordant Harmony" (2005)


 Dreaming In Blue (Intro)
If Only Humans Could Live Here
Caught Up In A Reverie
Night-Time Traffic In Neo Tokyo
Through Hollow Spaces
Kamae
Aqua Violet
The Heart Of The City





Victor M

myspace.com/victormmusic

     Un producator roman care nu s-a "vandut" comercialului si a continuat sa experimenteze, sa ramana in underground, sa isi perfectioneze stilul, pentru care rezultatele nu pot fi decat pe masura muncii lui in viitorul ce urmeaza. Beneficiaza de o cultura muzicala vasta, ascultand o paleta larga de stiluri muzicale. S-a format in cadrul colegiului de sunet "Alchemea" din Londra.
     Acesta este Victor Mihailescu, iar sub pseudonimele sale stau patru priecte indraznete, care au evoluat in ultimii ani sub emblema lui: Victor M (techno, house), Alternati-v- (experimental, downtempo, chillout), Platonic Scale (indietronica, ambient techno) si Yoon (proiect desfasurat cu Ionut Moraru, axat pe trip-hop si synthpop).
     Victor s-a facut remarcat pe scena muzicala din Romania in anul 2009, cand a lansat sub aliasul Victor M un album la Suma Records, respectiv un ep la WhoBear ("Hypnotic Times"). Primul dintre ele a fost un real succes, fiind realizat in colaborare cu Danny si intitulat "Not Till Tomorrow". A cuprins noua piese, dintre care o varianta originala si restul remixuri din partea unor nume ca: Alex Roque, Consoul Trainin, Luis Pitti, Pink Noisy, Sloz. In acelasi an a semnat un foarte bun album downtempo cu 10 piese, sub moniker-ul Alternati-v-, la respectabilul label Pat Pong. Tot in 2009, produce un foarte bun remix alaturi de baietii de la OK Corral, Vania fiind mai vechiul sau colaborator, pentru piesa "Romantze" a celor din proiectul Jules & Jazper. In ultimul timp si-a extins continuu interesul spre compozitie, productie, inginerie audio, ajungand chiar si la a face sound design si soundtrack pentru filme. In continuare va ofer spre citire un interviu realizat cu acesta.


Yvat

     
     Octavian Justinian Uta a inceput sa produca muzica in anul 2004 si a ajuns pana in prezent la o impresionanta discografie, ce cuprinde un impresionant numar de peste 20 de materiale, devenind unul dintre cei mai valorosi producatori de IDM din Romania. Cu timpul a devenit unul dintre cei mai buni sound designeri, colaborand cu Power FX (Suedia) si Ueberschall Sample Service GmbH (Germania). Ueberschall a lansat in 2010 in urma colaborarii cu Octav un impresionant pachet creat in intregime de el, numit “The Art Of Sounds”.
     A experimentat in diverse randuri inedite combinatii cu muzica de camera, lansand in anul 2004 la Experimental Seafood albumul “Concert for Violin and Analog Orchestra”, precum si o trilogie ce urmeaza aceiasi linie: “Analog Orchestra”, “Yvat - Live” si “Fill Ins”. Primul dintre aceasta, albumul de debut al lui Yvat dealtfel, a fost prezentat in cadrul show-ului radiofonic de la BBC Radio 3 al regretatului John Peel, fiind singurul artist roman care a avut aceasta onoare.
     Tot in aceasta perioada a colaborat cu Justin Wiggan in proiectul Robotii Nu Se Pot Ruga, cu care a avut numeroase aparitii discografice tot la casa de discuri Experimental Seafood: “Camera Comuna”, ”Light Aversion”, “Weird White Feathers Fall”.
      Pe lista colaboratorilor se afla si Cut, alaturi de care a scos la lumina doua albume la casa de discuri autohtona La Strada Music: “Row Videos” in 2005 si “Folium” un an mai tarziu.
      A urmat o continua evolutie, o transformare in sound-ul lui Yvat, trecand de la sunete calde, ritmice, ca cele inchegate in foarte apreciatul album “Tear Duct” (2007, Cactus Island), la o atitudine mai agresiva, cum este cea adoptata pe albumele “Gliae”, lansat in 2008 la casa de discuri G6pd, sau “Extant”, U-Cover, 2010.
     Alte albume de reper in muzica lui Octavian sunt “Unfolded” (2010, Boltfish) sau “Astroid” (2011, U-Cover), ultimul dintre ele confirmand evolutia lui Yvat, maturizarea soundului acestuia, intr-unul mai melodios.
     Anul 2011 a mai adus o colaborare alaturi de Thee Vaporizer, concretizata in materialul “Twoo Cereal Kyllers” lansat la Alphacute / Flop Beat Disk.
     Casele de discuri unde Yvat a mai semnat materiale sunt Boltfish Recordings (“Kunzite” 2009), Cactus Island (“Cyma” 2006), Envizagae Records (“Mentation 01“ 2008, “Mentation 02” 2008, “Mentation 03“ 2008), G6pd (“Chroma” 2006), La Strada (“Phonema” 2006), Minor (“Oar” 2006), Patpong Records (“Subliminal Crush” 2006, “Red” 2007), Subliminal Tapeclub (“Amusia” 2005, “Geophone” 2005, “Blue Cones” 2006), Tri Postal.
     Pe albumele sale a dat o nota considerabila si visuals-urilor, colaborand cu graficieni ca Alexe Popescu, Paul Dersidan si Vasile Alboiu.
     In 2011 a colaborat cu Maria Radu pentru piesa "Pasari Albe", care a beneficiat si de un videoclip realizat de Cosmin Tomoroga.

2 comentarii:

  1. Laudabila initiativa . Sunt dezamagit ca nu sunt mentionati si Makunouchi Bento,mi se par fantastici

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutari si multumesc de aprecieri. Exista si ei bineinteles pe ElectroBlog Ro, ar mai fi Silent Strike, Minus si Ion, Brazda, Yvat.. le-am dat creditele binemeritat si lor, dar i-am integrat in articole separate ca acesta sa le ramana celor mai "tineri" dintre ei, care merita si ei promovati. Poti activa sectiunea "Artists" si ii gasesti acolo

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !