miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Mesmer


      Andrei Vladimir Voica este cu siguranţă unul dintre reprezentanţii de marcă a muzicii electronice romaneşti. Bifează o prezenţă autohtonă într-o sferă mai deosebită, fiind pionierul breakbeat-ului şi breaks-ului în România.
      A început să se ocupe de muzică în anul 1996, când avea doar 16 ani, în grupul numit Industria. Alături de Andrei se mai afla Răzvan Ghinescu, cu care a participat şi a fost premiat în anul 1998 la concursul Assos New Talent Festival. Răzvan a parasit duo-ul în anul 2000 şi locul lui a fost luat de Toma Grosu.



      
      "Din punctul meu de vedere Industria era Andrei, iar Razvan şi ulterior eu eram doar oamenii care îi dădeau curaj să se urce pe scenă. Pe vremea aia era foarte timid (nu ştiu să se fi schimbat acum). El făcea muzică şi tot el o promova. De câte ori mă duceam la el acasă avea deschis calculatorul şi îmi tot punea ce <lucre> în momentul ăla. Era clar că asta trăieşte el şi asta vrea să facă şi mai departe, asta într-o perioadă în care băieţii de vârsta lui considerau că e <cool> să faci muzică, fără să aibă vreo înclinaţie spre aşa ceva. Îmi plăcea că nu se lăsa influenţat de <moda de la radio>, ci făcea ceea ce simţea. Cred că ăsta a fost şi motivul pentru care a avut o evoluţie <retrasă>.
       Muzica lui mereu mirosea a vacanţă şi a nopţi nedormite. Am <cântat> cu el pe la câte un bal al bobocilor sau vreun festival obscur, însă nu simţeam niciun fel de presiune pentru mai mult, pentru mai sus, pentru bani. Ţin minte că mă urcam cu el pe scenă fără să cunosc neapărat melodiile, ceea ce cred că dădea un iz de inedit reprezentaţiei şi mai mult era o mândrie pe care o simţeam faţă de ceea ce poate să facă, mândrie ce speram că o arătam sincer publicului (mai mult sau mai puţin calificat în contextul dat) şi poate chiar reuşeam să o induc prin microfon." (Toma Grosu)



      Începând cu anul 2001 Andrei începe să producă piese solo, 2003 reprezentând debutul său discografic pe compilaţia aniversară TMBase, cu piesa "Mesmerize", semnată sub noul pseudonim, Mesmer.
      Din 2009 a lansat propria lui casă de discuri, numită Scarcity Records, axată pe vechiul gen iubit de Mesmer, breaks-ul. Aceasta a fost desemnată în anul 2011 Best New Label în cadrul competiţiei Breakspool.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !