miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Matze


myspace.com/crimatze

     Primele piese Matze s-au născut în anul 1992, perioada în care Cristi Stanciu era coleg la Radio Nova 22 cu Lucian Stan, celălalt important promotor al muzicii electronice româneşti prezent în acest proiect. "Respiră Adânc" este chiar prima dintre ele, realizată în stilul caracteristic vremii, cu foarfeca şi banda de magnetofon în mână. Au mai compus împreună câteva piese precum "Nu Mai Simt Nimic", "Cerşetorii", "Tăceţi! Bă!" şi "Nu Mai Pot M-am Săturat", apoi Lucian a urmat o carieră solo.
      Cum Vasile a fost doar pentru puţin timp implicat, până în '93, Matze a devenit pe deplin o etichetă undergroundistă a lui Cri, unul dintre cei mai experimentalişti producători români, cu o paletă largă de stiluri muzicale a cărui influenţe provin chiar din muzica folclorică, toate reflectând într-un mod foarte original socialul şi politicul diferitelor perioade în care au fost compuse piesele. A combinat cam orice "scâncet" autentic românesc în muzica lui, cu toate subgenurile posibile ale muzicii electronice, specialitatea lui fiind cele mai "hard". Industrialul şi hardcore-ul sunt printre cele mai reprezentative stiluri pentru Cristian Stanciu.
      Producţiile lui au rămas foarte bine ascunse în arhivele colecţionarilor, neexistând nici un album oficial, doar câteva cd-uri demo precum "Ultima Găină A Europei" (1997), "Găina Nu Face Pipi" (1997), "Vocile Din Capul Meu" (1999) sau "Prima Gaină Cosmonaut" (2002). Piesa "E Foame" de pe primul dintre ele a fost una dintre cele mai de succes piese ale sale, o ironie adresată politicului de atunci.
      Tot în perioada Nova 22 s-a prefigurat formarea celui mai important studio audio-video din domeniul media şi publicitate, Yama Studios. Bazele acestuia au fost puse de Cristi alături de Nucu Radulescu aka Nuxe, George Culda şi alţi colaboratori. Înainte de Yama, Cri a mai colaborat alături de cei doi în echipa Profi Productions, ce realiza toată promovarea audio a postului ProTv. Începând cu anul 1998 a fost cooptat la Yama şi Electric Brother, iar de-a lungul timpului au mai venit Alien Pimp, Ali Nasser, Junkyard, Roli Breaker, Seba 1394, Silent Strike şi mulţi alţii. Yama a "trăit" până în anul 2006, timp în care i-a trecut pragul, printre alţii, artişti precum Blanoz (proiect la care Matze a contribuit în perioada 2003), Fără Zahăr (Matze şi Electric Brother au participat la realizarea albumului acestora din 2003, "Episodu' Unu - Ameninţarea Faitonului"), Methadon 3000, NSK (grup format tot aici la acest studio din Matze, DJ Vasile, Alien Pimp/Electric Brother), Shukar Collective, Sunday People şi trioul Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu şi Maria Răducanu.
      În perioada 1998-1999, Matze a fost organizatorul unor petreceri în clubul Web, numite "Undergroove Summer Nights". La Yama a fost lansată şi o compilaţie foarte interesantă, “Undergroove Vol. 1” (1998), care cuprinde nume precum DJ Vasile, Junkyard, Matze, Nuxe, NSK, Party Poopers.




Various - Undergroove Vol. 1 (1998, Yama)



DJ Vasile - Ma Duc
Matze - I-auzi Una !
Nuxe - Peak-a-dilly
Party Poopers - Party Poopers
NSK - Siamezele
Junkyard - Nations To Nations
DJ Vasile - Rpd
Party Poopers - Common People Gather
NSK - Nu Va Recunosc
Matze & Junkyard - O Noua Baterie
Nuxe - Bhnmahue
Junkyard - Habits


     După dispariţia Yama Studios, în anul 2002 Matze a înfiinţat "Studio 88", în care realizează alături de Lucian Stan una dintre cele mai underground emisiuni radio, "Zona Liberă". Aceasta a fost găzduită la început de Vasile la Pro Fm, unde a fost difuzată între octombrie 1999 şi februarie 2001. În prezent este difuzată săptămânal la Radio Guerrilla, marţi seara de la ora 23.      În prezent Cristi se ocupă de producţie, iar Lucian este vocea. De-a lungul timpului Matze a mai fost implicat în radiodifuziune la Europa Liberă, după ce postul Radio Nova 22 se desfinţase.




      Aievea, Blanoz, NSK şi Shukar Collective sunt câteva dintre proiectele la care a mai colaborat. Empty Recycle Bin este un alt proiect solo sub care a mai produs Cristi Stanciu, ce merită amintit.
În prezent Cristian Stanciu este implicat în proiectul Pericol, un proiect audio-video pus la cale cu DJ Rolf, ce surprinde momente din socialul românesc, dar de această dată fuzionat cu imagini din televiziunea atât de intoxicantă, "aparatul numărul unu de spălat creierele".


Pericol - Balet Harp


Matze - Ultima Gaina A Europei (1997)


Intr-o
Se Misca Tara
Revolutia
Haos Des Organizat
Tacetz! Ba
Ciz
O Formatze Muzicala (feat Deceneu & Piele)
Adunarea
Prima Mineriada
Ca Urma
E Foame
Erectorala
D.necaz
O Zi Mare
Unu Mai
Nu V-ati Saturat
Sos Cu Elev
Punklaureatul
Sos Moldav
 E Foame Iar
Suptliminal La Greu
Mesaj De Bill
 Infeudarea Sora Cu Moartea
Vina
Palaria Pierduta De Pe Capul Gol
25%
Bucuresti, Bucuresti
Ultima
O 9 Forma De Respect
O 9 Baterie (feat Junkyard)
Tradatorii Aluzie La Urmatorul Album




Matze - Vocile Din Capul Meu (1999)

Odata Niciodata
CD Jump
Humm`n`Bass
Hard Cor
Base
Nada
Viorica
 Indian Basbass
Aici E Pustiu
 Inter rupt
 Mercedes
Dus Fara Intors
Pe Dealuri
Turcu




Matze - Prima Gaina Cosmonaut (2002)

Cererea
 Missles
Pa Sufizant
Prima Gaina Cosmonaut
Space Is A Noizy Place (Stolen Piano Mix)
Stanga-n Dreapta
The Rezult
The Truth
World Full Of Objectz




Blanos Distruzos - Blanos Live At Yama (2003)


Bd is fuckin' up the program (feat Dru Klein)
First puff (feat Dru Klein)
Here come the champion (feat Dru Klein)
 Interlude (feat Dru Klein)
Jam session intro (feat Dru Klein)
Jumpin', humpin' up (feat Dru Klein)
People are strange (feat Dru Klein)
Pot pot pot (feat Dru Klein)
Revolution (feat Dru Klein)
Too late to hesitate (feat Dru Klein)
Walking on sunshine (feat Dru Klein)
Yes... it's ours (feat Dru Klein)
Satira vs satarul (feat Vexxatu' Vexx)
Soldatu' vexx (feat Vexxatu' Vexx)
We got the tower (feat Vexxatu' Vexx)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !