marți, 1 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Khidja

khidja.blogspot.com
       Khidja este un duo extrem de interesant, în care se găsesc Andrei Rusu şi Florentin Tudor, doi DJi foarte talentaţi. Aceştia au început o colaborare solidă alături de Norzeatic (voce), mai apoi toţi trei au extins formula cu Electric Brother (chitară), Mihai Iordache (saxofon), Tavi Scurtu (percuţie), Alexandru Anastasiu (vibrafon) şi sub numele iniţial Khidja Cluds Society.
În anul 2010 a fost realizat albumul "Norzeatic & Khidja - Aici Acum", la care au participat Electric Brother şi Mihai Iordache. Acesta rămâne unul dintre cele mai reuşite materiale din muzica electronică romanească, unul de pionierat în fuziunea dintre hip hop-jazz şi muzica electronică, în a cărui muzică este foarte palpabil acel clasic vinil, iar scratchurile, des folosite, te duc în acea lume oldskool a plăcilor, mirosind parcă vechile si prăfuitele coperţi dintr-un sertar uitat.
      Rusu şi Flore mai sunt cunoscuţi sub aliasul Poor Relatives, în anul 2011 lansând un EP intitulat chiar aşa, la netlabelul Local Records.
      De-a lungul timpului au deschis concertele pentru numeroşi artişti mari, precum Laurent Garnier, Moodymann, Doze Green, DJ Vadim, Fingathing, DJ Spun, Idjut Boys, Yam Who, 7Samurai/Panoptikum, Elektro Guzzi şi mulţi alţii. Sunt cunoscuţi şi pentru compilarea celor mai bune piese jazz din perioada anilor 1966-1978, din arhivele legendarului Electrecord. Vinilul a fost realizat alături de Jazzanova şi Stephan Steigleder, a văzut lumina zilei la casa de discuri Sonar Kollektiv şi a cuprins artişti precum Aura Urziceanu, Guido Manusardi, Johnny Raducanu, Marius Popp, Orchestra Universitatii De Jazz Din Illinois, Paul Weiner Quartet şi Vocal Jazz Quartet.
       Norzeatic, sau Andrei Ricinean, a început colaborarea cu aceşti baieţi în anul 2001. Un an mai târziu a apărut pentru prima dată la microfon alături de Khidja în cadrul evenimentului hip hop "Reanimare 101", organizat de casa de discuri Facem Records.
       După o perioadă de testări şi organizare, Khidja Clouds Society au reapărut în scena urbană, susţinând o serie de show-uri care i-au propulsat în anul 2005, în deschiderea concertului lui Kid Koala, apoi în Art Jazz Club, într-un prim jam session live, alături de Tavi Scurtu şi Dan Mitrofan aka Bozo de la Brigada Artistică Urbană, Mihai Iordache, precum şi Oigen de la Kumm.
      Începând de atunci a urmat o perioadă de constantă cu apariţii live şi construirea unor piese care aveau să apară pe albumul lansat în 2010. Iniţial numele a fost Khidja Clouds Society, dar apoi a rămas simplu, Norzeatic şi Khidja, sau Norzeatic şi Khidja Live Band (atunci când formula include instrumentişti de jazz). Norzeatic a mai activat sub pseudonimul MC Geamite Găligan, iar din 2008 a fost prezentat pentru prima dată într-un show sub aliasul actual.
      Un alt merit avut alături de Rusu şi Flore a fost participarea în 2007 la festivalul Documenta din Regensburg, Germania. A deschis concerte pentru nume precum Kid Koala, One Self, Grand Wizard Theodore, Jungle Drummer + DJ Fu & Script MC, Ursula 1000, Dub Pistols (cu Khidja), Jeru the Damaja, Defari, RA the Rugged Man, DJ Premier (cu RAN/S), DJ Muffler, Saul Williams (solo, în combinaţie cu alţi producători sau dj).
      În paralel, Norzeatic a pus la cale din 2008 unui proiect solo, cu show-uri a capella sau pe instrumentale produse chiar de el. De-a lungul timpului a mai colaborat alături de Ati de Chile, Avant'n'gard, DJ Vasile, Mara, Manooka şi Silent Strike.
      Astfel, fără doar şi poate, Norzeatic este unul dintre cei mai buni mc români, care nu se rezumă doar la acel hip hop măsurat în înjurături, ci măsurat în versuri, dus la un nivel mai sus, la nivel de artă.
      În anul 2004 a participat în cadrul show-ului Extreme Asian Sessions, un festival al comunităţii Otaku din România, unde a cântat alaturi de trei artişti experimentali japonezi, DJ Sniff, Yutaka Makino şi Dill, la clubul Web. Cultura asiatică a fost una dintre pasiunile lui Norzeatic.



Khidja & Norzeatic - Aici Acum (2010, Facem)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !