miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Daniel Dorobantu



dorobantu.blogspot.com

      Timişoreanul Daniel Dorobanţu nu este doar un muzician care produce muzica ambientală înca din anul 1995, ci un adevarat artist multimedia, a cărui profil se întinde în tot ce înseamna audio, video şi grafică.
      Thy Veils este pseudonimul sub care mai activează şi cu care are la activ cinci albume lansate: "Prologue" (1998), "Against An Oblivion Of The Forgotten Abyss" (1999), "Immemorable" (1999), "The Diaphanous Depressions" (2003) şi "Mountain And Cloud" (2010). Ultimul dintre ele este unul dintre cele mai complexe realizate, produs alături de Anna Kontridze (tablă), Attila Lukinich (mixaj studio şi live, mastering), Ciprian Costache (chitară), Manuela Marchiş (voce, fluier, sound toys) şi Petrică Ionuţescu (trompetă, shakuhachi, claviaturi). Aportul lui Daniel în sound-ul Thy Veils este adus prin mânuirea unor instrumente sau tehnici precum claviaturi, electronică, programări, fx, mixaj, compoziţie, aranjamente, producţie, vizual. Din anul 2008, cu ocazia festivalului Cybermental, Thy Veils a apărut într-o formulă extinsă live, care-i cuprindea pe Daniel Dorobanţu, Vlad Sturdza (chitară), Ciprian Costache, Tavi Scurtu (tobe, programări, fx), Petre Ionuţescu, Manuela Marchiş, Attila Lukinich şi VJ Flo (visuals). Însă lista completă a colaboratorilor îi mai cuprinde pe Dan Florin Spătaru (vizual), Dan Griober (producţie, mastering), Ionuţ Dorobanţu (chitară, aranjamente), Mihai Negruţiu (chitară) şi pe Ovidiu Mihăiţă (tobe, percuţii).



       "Îmi amintesc cu drag prima zi în care am cântat cu Daniel. Totul a curs aşa de lin şi familiar, fără cuvinte şi gânduri. Eram foarte bucuroasă că am găsit în sfârşit muzica! Colaborările cu Daniel sunt împletiri spontane, dincolo de formă, mereu creative şi meditative. Sunt onorată şi încântată de a avea înca un suflet alături." (Manuela Marchiş)

      Sub numele Daniel Dorobanţu a lansat materialele "Knock on the Sky and Listen to the Sound" (2008), "The Piarist Church" feat Manuela Marchiş (2008), "As Far As We Remember" feat Felix Petrescu (live, 2011), "Cyclon Summers" (TwistedTreeLine UK, 2011)
      Moebius Strip este un alt proiect în care este implicat alături de Ion Dorobanţu, cu care a fost prezent pe compilaţiile lansate de cei de la AnonimTm. De-a lungul timpului a mai colaborat cu Arc Gotic, Negură Bunget, Funky Growl, ca şi producător executiv cu Blazzaj (albumul "Macadam", 2003) şi live visuals cu Damian Grăghici. A realizat de-a lungul carierei sale şi videoclipuri, pentru artişti precum Implant Pentru Refuz, Negură Bunget si Novox.
      În anul 2010, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Viena, Daniel Dorobanţu colaborează cu artista austriacă Michaela Konrad şi crează împreună instalaţia intermedială "Memories of Now", prezentată la Ars Electronica Center din Linz, o adevărată catedrală a artei electronice contemporane. Din Martie 2011, "Memories of Now" face parte din colecţia Ars Electronica Center şi este inclusa în programul permanent al secţiunii Deep Space, spaţiu ultramodern destinat artei digitale.
      În anul 2011 a realizat coloana sonoră şi sound design-ul pentru filmul "La Soluzione Migliore" (Better This Way), care este în circuit de festivale. A fost lansat oficial în luna noiembrie a anului 2011, în Timişoara şi va apărea pe piaţă în 2012. Daniel semneaza de asemenea muzica pentru dans contemporan în colaborare cu balerina Yin Yue (Shanghai, New York), care este consemnată în New York Times.
      În anul 2010 a fost nominalizat de către publicaţia britanică The Guardian, pentru cea mai bună muzică a lunii noiembrie pe mapamond. 



Thy Veils - Mountain And Cold (2010)
Mountain And Cloud
Nature
Clocks
Deep Space




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !