marți, 1 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Dan Handrabur

      Dan este un artist cu o educaţie muzicală formată în direcţia muzicii clasice. A studiat vioara şi pianul, după care s-a orientat spre muzica electronică, în special ambientală.
      A început "jucându-se" cu un radio pe short wave, apoi muzica electronică a trezit o pasiune în sufletul său cu ocazia unui concert pentru sintetizator şi orchestră la şcoala de muzică George Enescu. Piesele le crea în preajma anului 1983 cu patru piste Tascam, pe casetă, apoi în anul 1991 utiliza Teac Dat şi Mackie 24-8 Macintosh Logic. Peste ani s-a găsit în studio lucrând cu analoage, drum machines, Atari 1040ST, Soundcraft, Lexicon, Korg sau Kurzweil. În prezent nu şi-a schimbat foarte mult tehnicile de realizare a pieselor, a rămas apropiat de analog, de organic, de clasic, mai adăugându-se în tehnică VST-uri şi RME.
     Astfel, o experienţă vastă în spate, o mulţime de pseudonime (Dreamdoktor, Dreamlogic, HAN, Vuemorph) şi colaborări, dintre care aş aminti: Crystalline (cu Cristina Handrabur), DB Implant (cu Dragoş Bădoi), Floatpoint (cu Phillip Western), Front Line Assembly (Bill Leeb, Chris Petersen, Jed Simon, Jeremy Inkel, Jared Slingerland, Jason Bazinet), Landhip (cu Phillip Western), Mere Mortals (cu Cristina Handrabur), Nemos, Off & Gone (cu Phillip Western), Shukar Collective, X Drone (cu Adham Shaikh), Weed (cu Cristina Handrabur).
     Mirifica voce prezentă în foarte multe dintre producţiile sale este Cristina Handrabur, soţia artistului, priceput artist plastic de asemenea, talent pus în valoare şi în muzică, în special în cadrul proiectului Weed. Astfel, prin prisma acestui concept numit Weed, cei doi au reuşit să împletească muzica şi arta, o terapie "electromantică", în albume de "nouveau-pop songs" numite "Hard To Kill " (1999) şi "Visionary Sessions" (2009).
     În 1997 lansează sub aliasul Mere Mortals albumul "Ethnic Dub Simmphony In Ten Parts", la casa de discuri Map Music. Acesta este un extraordinar de valoros album de muzică ambientală, nu doar datorită spaţiului temporal în care a fost lansat şi pustietăţii scenei muzicale la acea vreme, ci datorită în special bagajului cultural cu care este înzestrat, puternicelor influenţe din folclorul românesc. Dan şi Cristina au mai reluat această tema a folclorului şi în alte compoziţii precum “Endless Nights”, “Kaja” sau “Perpetuum X”.
    DB Implant este un proiect foarte interesant, înfăptuit de respectabilul Dan Handrabur alături de Dragoş Bădoi (Phoenix, Direcţia 5), în urma căruia s-a concretizat acum doi ani (2009) un album numit "Empirya". Acest material a fost lansat "acasă", prin intermediul studioului Outersanctum. Acesta a fost înfiinţat în anul 1992 şi a fost locul unde Dan a lansat producţiile sale solo, sau rezultate din diversele featuringuri.
    În dreptul superlativelor ce revin numelui Handrabur, mai stă o piesă aparută în 4 filme realizate la Hollywood în anul 2001 ("Weed - If Only You Could See") şi realizarea muzicii pentru jocuri pentru computer precum Quake 3 (cu Front Line Assembly) şi Hockey 2006.

     


Mere Mortals - Ethnic Dub Simmphony In Ten Parts (1997, Map Music)

Reef
Hare Hare RAM
Sacred Grounds
Sphinxstream
Clouds Of Nonsense
Gunjah
Shift
Global Driftnet Moratorium
Drum Terra
Et Cetera



DB Implant - Empirya (2009, Outersantcum)


outersanctum.bsgmultimedia.com

Why do I need

About You
Obsidian
Sugartwist
Beacon in The Night
New Crown
Oriunde
Peace of Mind
Runnin
To this day
The Beginning of Time
Visions of You
Better Day
S.m.p.l



Nemos - Nautilia (2002, Outersanctum)

outersanctum.bsgmultimedia.com


Adagio
Baila Mi Ritmo
Cantata
Do It Again
Eye
Flying Soul (feat Mara)
Good Vibes
Mir
Mixprisdendl2 (feat Mara)
New Work Ct
Remember
Today
Unu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !