vineri, 2 martie 2012

Biografii/Discografii: Arthur Szabo

sursa: Radio Son Reghin

     Arthur Szabó s-a născut în anul 1970, la Reghin, judeţul Mures. Este un foarte important redactor muzical şi colaborator la postul local Radio Son, unde a realizat emisiunilor “Radio Son Ambient, exploratorii universului musical” şi “Cutia de rezonanţă”.
     Prima dintre acestea avea o durată de două ore pe săptămână, au fost emise 62 ediţii, între 28 iulie 1998 - 28 septembrie 1999. Cea de-a doua, a ocupat un spaţiu de o oră pe săptămână şi au fost date în eter 320 ediţii, între 5 octombrie 1999 - 15 noiembrie 2005.
     Pentru început, ca şi prezentare, vă ofer spre citire un promo al emisiunii “Cutia de rezonanţă”:

     “Omenirea este marcată de o permanentă comuniune şi evoluţie cu muzica şi sunetul. Secolul pe care l-am depăşit a redimensionat profund relaţia om – muzică prin era electronică şi prin variatele şi înaltele orizonturi orchestrale şi vocale atinse. La începutul noului mileniu vă invit ca prin emisiunea „Cutia de rezonanţă” să ne aplecăm asupra muzicii contemporane: muzica electronică, muzica de film, cea new age, muzica progresivă instrumentală, world, celtică, dark ambient şi multe altele. O oră care prefigurează evoluţia artei muzicale spre viitor prin prisma trecutului şi al prezentului. Marţi seara, la Radio Son – Reghin. Emisiune realizată de Arthur Szabó." (Arthur Szabó)

     Cutia de rezonanţă" era astfel o emisiune săptămânală difuzată cu începere de la orele 20, iar dintre obiectivele acesteia se numărau: repunerea în drepturi a vastului sector muzical ambiental, ignorat în România atât în trecut cât şi în prezent, recuperarea radiofonică a epocii de glorie a muzicii electronice, declararea unui front deschis ignoranţei arătate muzicii de film, valoare contemporană a culturii muzicale universal, promovarea muzicii ambientale şi a muzicii noi contemporane, promovarea instituţiilor care urmăresc şi pun în discuţie latura compoziţional-creativă, editarea, promovarea, sondarea publicului, comercializarea, cercetarea complexă (psiho-afectivă), critica de specialitate şi a publicului, lumea spectacolelor, toate legate de marea familie muzicală ambientală din ţară şi de peste hotare, depăşirea unor praguri cultural-muzicale inferioare.

     “Emisiunile realizate de mine, au vizat mai multe genuri: muzica electronică, de film, ambientală, smooth jazz, new adult contemporary (NAC), progressive instrumental music (PIM), chiar corală sau religioasă. Aşadar, un spectru foarte larg, menit a îmbogăţi sufletul ascultătorilor. Majoritatea albumelor difuzate au fost străine, primite în regim "promo", însă am difuzat şi muzică românească în situaţia în care îmi parveneau astfel de producţii.” (Arthur Szabó)

     De-a lungul celor şapte ani au fost difuzate, integral sau parţial, albume de studio, de concert, selecţii de studio sau compilaţii personale. Au existat şi ediţii tematice, cu rolul de a trasa profilele evolutive ale unor artişti, grupuri, instituţii, însoţite de comentarii cu privire la materialele muzicale şi tematica abordată.

     “În toate implicările mele de meloman am căutat un singur aspect: valoarea, indiferent dacă piesele muzicale sau producţiile erau autohtone sau străine. Referindu-mă la epoca comunistă, care pentru mulţi pare o epocă restrictivă în arte şi cultură, amprenta de atunci a politicului a alterat foarte grav cultura din ţară, însă nu cred că muzica electronică a avut de suferit, mai degrabă a avut o evoluţie timidă, fiind slab reprezentată. Doar Adrian Enescu s-a evidenţiat, să dau un singur exemplu care îmi vine rapid în minte. Alţi muzicieni au compus poate experimental. Tema filmului "Raliul" (1984) a lui Florin Bogardo este excelentă! După 1990, arta şi-a intrat în făgaşul normal. "Digital Art" a fraţilor Nanu are creaţii extraordinare. Sunt şi alţi muzicieni de care doar am auzit la emisiuni radio însă fără să am şi materiale muzicale de la toţi: Romulus Cruceanu, Octave, Dan Ştesko “Polimoog”, Dan Bozaru, Cătălin Onoiu, Anton Şuteu, Decebal Bădilă (jazz) şi alţii." (Arthur Szabó)

     De asemenea Arthur Szabó a desfăşurat activitate publicistică, scriind articole cu tematică muzicală în “Actualitatea muzicală”, “Opinia reghineană” şi “Astre”, iar în anii 1993 şi 1999 a realizat audiţii muzicale în nocturnă, în biserica romano-catolică din Reghin.

     „Cutia de rezonanţă” ? Este ascultătorul în care muzica îşi trimite undele până în cele mai îndepărtate unghere ale sufletului acestuia. Este rezonanţa care are menirea să scoată prin muzica sensibilă cele mai pure şi mai nobile sentimente umane. Este o rezonanţă transformatoare. Este muzica viitorului.“ (Arthur Szabó)

     Arthur Szabó a încheiat colaborarea cu Radio Son în anul 2005, iar în prezent lucrează în domeniul educaţiei.

Un comentariu:

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !