vineri, 17 februarie 2012

Biografii/Discografii: Moonlight Breakfast

facebook.com/moonlightbreakfast
myspace.com/moonlightbreakfast

     
Peisajul muzicii romanesti este, la fel ca specificul estic, intr-un contrast puternic, presarat de bune si rele, kitsch-uri vecine cu mari voci, incultura mediatica la suprafata, pentru "mase" si un underground extrem de stufos si valoros, care bucura urechile unor cunoscatori putini dar foarte inimosi. Insa, din multimea siliconata, cu 2 - 3 versuri repetitive, fustite si buze tuguiate, se evidentiaza uneori cate o trupa norocoasa iesita din anonimat, pe buna dreptate, bucurandu-se de firescul succes.
     Una dintre acestea este Moonlight Breakfast, membra a brigazii "new wave", care printr-un stil destul de inedit pentru scena romaneasca, reusesc sa isi adopte o culoare, o identitate, un renume. Din start, este lesne de observat faptul ca impartasesc insa o comuna caracteristica, cu restul trupelor si solistilor din "jungla" mediatica. Canta in engleza. Asta denota faptul ca aspira si ei la mai primitoarea scena internationala, dar exista si un neajuns, faptul ca foarte putini mai canta in romana. Ne cam pierdem identitatea, nu mai avem exemple, nu mai avem "eroi" locali. Una peste alta, muzica romaneasca a evoluat extrem de mult in ultimii ani, talente exista si avem toate motivele sa privim increzatori spre viitor.


      Aventura lor a inceput in luna aprilie a anului 2011, cand a fost data in eter pentru prima data piesa "Still" la Radio Guerrilla, post care mai tarziu i-au gazduit incadrul seriei de concerte live, GuerriLive. Dar inainte de a continua firul povestii lor, haideti sa facem cunostinta cu cei care alcatuiesc componenta acestui grup.
      Moonlight Breakfast este, dupa cum se spune, o trupa "de familie", ca intre sot, sotie si prieteni apropiati. Este compusa din Bazooka (producator, percutie, clarinet), Christie (voce, sampler), Printzu (bass, chitara electrica) si Adrian Stefan "Adita" (clape, chitara, sampler). Pana in decembrie 2011 au mai colaborat alaturi de Batz (turntables, clape, sampler) de la Rotopercutor.
      Luandu-i pe fiecare in parte, grupul nu este chiar asa de nou venit in fata reflectoarelor, George Siia (Bazooka) trecand de-a lungul timpului pe la foarte multe trupe, printre care poate cea mai importanta ar fi Omul cu Sobolani (1999), cu care a inregistrat materialele "Razna" (acelasi an, A&A Records), "Dezorientat" si "Mainile Sus" (2002, A&A Records). A mai colaborat cu cei de la Mandinga, Sport Sangeros III si Shihaya. Trec mai departe la Christie, in spatele a carui alias se afla Cristina Siia, sotia celui anterior descris. Cei doi se mai ocupau impreuna de productia muzicala a cantaretei Aylin Cadir, de la finele anului 2011. Gabi Dihel "Printzu" este un bassist cu trecut stufos si el, cu experienta alaturi de Sport Sangeros III si Da Hood Justice. Incontinuare, Adita este si el un instrumentist cu trecut muzical pe la numeroase trupe, printre care OCS, AB4 si Sport Sangeros III, unde activeaza inca alaturi de cei amintiti mai sus.
     Astfel, in Moonlight Breakfast se contopesc contraste puternice, cu origini in rock alternativ, punk, hip hop sau latino. Domneste o atitudine experimentala mai ales datorita faptului ca au produs si inca produc multa muzica destinata spoturilor publicitare. Experienta si profilul muzical al fiecarui membru, s-a reunit intr-un stil diferit, caracterizat de ei ca fiind "retroelectro", cu un aer soul si funk.


      In continuarea povestii trupei, un moment cronologic extrem de important care aduce un plus imens in cv-ul lor este cantarea in deschiderea concertului Jamiroquai, de la Mamaia. A avut loc la doar trei luni de la infiintare, acesta fiind defapt debutul lor oficial, cu piese inca proaspat compuse, chiar in saptamanile de dinaintea concertului. Portile s-au deschis si au mai cantat la festivale importante din tara precum "Summer Well" si au spart granitele si pe acest segment, concertand in cadrul "Spirit of Burgas" (Bulgaria). In octombrie 2011 a fost pentru prima data cand au sustinut un show audio/video (3D mapping), realizat in colaborare cu Les Ateliers Nomad, iar de atunci nu au mai sustinut nici un concert fara ei. Dupa cum afirma chiar ei, locatiile si aspiratiile sunt inalte: "Current location, Bucharest, future location, the whole world". In prezent Moonlight Breakfast au dat startul primului lor turneu national, care se va numi "New In Town Tour" si care va cuprinde orase precum Timisoara, Iasi, Cluj Napoca, Sibiu, Brasov si Bucuresti.
     In cateva luni au atins pozitii inalte in topurile radio, cu piese precum "Still", "Shout" si "Play". Ultima dintre ele a ajuns chiar si peste hotare, emisa de un post austriac. Toate single-urile lor emana o energie foarte pozitiva, buna dispozitie, perfecta pentru o seara de dans alaturi de prietenii tai, cu care sa te pierzi in zambete si miscari haioase. Anul 2012 pregateste de asemenea prima aparitie discografica a trupei, fiind in plan lansarea albumului de debut, care se va numi "Shout".

Written by Septimiu Moldovan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !