miercuri, 23 noiembrie 2011

Concert si dubla lansare de CD la Hibernalul de Chitara



     Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, începând cu orele 19.00, cel de-al şaselea concert din cadrul Hibernalului de Chitară aduce şi o surpriză discografică, neprevăzută în programul iniţial al festivalului: Natalia Pancec şi Maxim Belciug lansează cu acest prilej două CD-uri cu muzică pentru vioară şi chitară.
    Primul CD, intitulat AD FONTES, este o înregistrare live a unui recital pe care cei doi l-au susţinut în luna martie a anului 2010 la Sala Mică a Ateneului Român. Albumul are o durată totală de 68 de minute şi oferă un repertoriu de muzică renascentistă şi barocă, cu prelucrări pentru vioară şi chitară din colecţia "Second livre de guiterre", publicată de Adrian Le Roy în 1555, împreună cu pagini lirice din creaţia unor compozitori precum Antonio Caldara (1670 – 1716), Giambattista Pergolesi (1710 – 1736), Claudio Monteverdi (1567 – 1643), Giacomo Carissimi (1605 – 1674) sau Giulio Caccini (1550 – 1618).

     Cel de-al doilea CD este intitulat EMOCIONES şi abordează universul muzicii latinoamericane, propunând o colecţie de piese tradiţionale alături de lucrări ale unor compozitori îndrăgiţi precum Sergio Arriagada sau Celso Machado.

     “Aceste două CD-uri îmi sunt foarte dragi – a mărturisit chitaristul Maxim Belciug, vorbind despre noul proiect. În primul rând, este vorba de experienţa extraordinară de a lucra cu Natalia Pancec, o violonistă a cărei măiestrie instrumentală este depăşită poate doar de sensibilitatea sa. În al doilea rând, este vorba de sinceritatea interpretării şi de libertatea de expresie pe care amândoi ni le-am permis. AD FONTES explorează un teritoriu oarecum canonizat, cel al muzicii vechi, în care adesea este greu să distingi între avântul firesc şi recomandările scolastice. Noi însă ne-am propus de la bun început să redăm emoţii, am renunţat la cochetăriile autenticiste şi am cântat această muzică de secol XVI-XVIII cu conştiinţa omului de azi. Şi pot să vă spun că am încercat aceeaşi încântare pe care o simt, privind prin hubloul avionului, în faţa priveliştii unui oraş scăldat în lumina apusului prin văluri de nori. În cazul celui de-al doilea CD – EMOCIONES – exerciţiul ne-a fost înlesnit de natura muzicii latinoamericane, prin excelenţă vie, bogată, expresivă. L-am înregistrat în doar câteva zile, în primăvara anului 2011, şi a fost o adevărată poezie, încărcată de pasiune şi simţire, care ne-a bucurat în primul rând pe noi şi care, sperăm, îi va bucura şi pe cei ce o vor asculta.”

     Concertul de lansare are loc sâmbătă, 26 noiembrie 2011, începând cu orele 19.00, la Biblioteca Naţională a României (str. Ion Ghica 4, Bucureşti), în cadrul Hibernalului de Chitară. Invitat special al serii: Marina Constantinescu. Intrarea liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !