miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Yvat


     Octavian a început să producă muzică electronică în anul 2004 şi a ajuns până în prezent la o discografie ce cuprinde un impresionant număr de peste 20 de materiale, devenind unul dintre cei mai valoroşi producători de IDM din România. Este cunoscut de asemenea drept un foarte valoros sound designer, colaborând cu Power FX (Suedia) şi Ueberschall Sample Service GmbH (Germania). Ueberschall a lansat în anul 2010, în urma colaborării cu Yvat, un impresionant pachet numit “The Art Of Sounds”.
     A experimentat de-a lungul activităţii sale o combinaţie inedită dintre muzica electronică şi muzica de cameră. A lansat un astfel de material în anul 2004 prin Experimental Seafood, numit “Concert for Violin and Analog Orchestra”, precum şi o trilogie ce urmează aceeaşi linie: “Analog Orchestra”, “Yvat - Live” şi “Fill Ins”. Primul dintre acestea, albumul de debut a lui Yvat, a fost prezentat în cadrul show-ului radiofonic de la BBC Radio 3 al regretatului John Peel, fiind singurul artist român care a avut această onoare.
     Tot în această perioadă a colaborat alături de Justin Wiggan în proiectul Roboţii Nu Se Pot Ruga, cu care a avut numeroase apariţii discografice tot la casa de discuri Experimental Seafood: “Camera Comuna”, ”Light Aversion”, “Weird White Feathers Fall”.
Pe lista colaboratorilor lui Octav se mai află şi Cut, alături de care a scos la lumină două albume la casa de discuri autohtonă La Strada Music: “Row Videos” în anul 2005 şi “Folium” un an mai târziu.
     A urmat o continuă evoluţie, o transformare în sound-ul lui Yvat, trecând de la sunete calde, ritmice, ca cele închegate în foarte apreciatul album “Tear Duct” (2007, Cactus Island), la o atitudine mai agresivă, cum este cea adoptată pe albumele “Gliae”, lansat în anul 2008 prin sprijinul casei de discuri G6pd, sau “Extant” (U-Cover, 2010).
     Alte albume de reper în muzica lui Octavian sunt “Unfolded” (2010, Boltfish) sau “Astroid” (2011, U-Cover), ultimul dintre ele confirmând evoluţia lui Yvat, maturizarea soundului acestuia, într-unul mai melodios. Acestea două sunt unele dintre cele mai apreciate de către critica muzicală.
     Anul 2011 a mai adus o colaborare alături de Thee Vaporizer, concretizată în materialul intitulat “Twoo Cereal Kyllers” lansat sub aripa Alphacute / Flop Beat Disk.
     Casele de discuri unde Yvat a mai semnat materiale de-a lungul vremii sunt Boltfish Recordings (“Kunzite” 2009), Cactus Island (“Cyma” 2006), Envizagae Records (“Mentation 01“ 2008, “Mentation 02” 2008, “Mentation 03“ 2008), G6pd (“Chroma” 2006), La Strada (“Phonema” 2006), Minor (“Oar” 2006), Patpong Records (“Subliminal Crush” 2006, “Red” 2007), Subliminal Tapeclub (“Amusia” 2005, “Geophone” 2005, “Blue Cones” 2006), Tri Postal.
     Pe albumele sale a dat o notă considerabilă şi visuals-urilor, colaborând cu graficieni precum Alexe Popescu, Paul Dersidan şi Vasile Alboiu.
     Recent a desfăşurat o colaborare cu cântăreaţa Maria Radu pentru piesa "Păsări Albe", care a beneficiat şi de un videoclip, realizat de Cosmin Tomoroga.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !