marți, 1 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Brigada Artistică Urbană



 
            Istoria trupei Brigada Artistică Urbană a început să fie scrisă în anul 1995, atunci când cei care aveau să formeze nucleul de bază al acestui grup, Alin Mărgărit (chitară, sintetizator), Tavi Scurtu (percuţie), Uţu Pascu (bass) şi Vlad Trif (clape), au format trupa de muzică acid-jazz numită Zobo G and The Funky Bees, alături de Dan Mitrofan aka Bozo (MC, chitară) şi George Palade (MC). Formula aceasta a activat până în anul 1996, atunci când s-a format Brigada Artistică Urbană, fără Dan Mitrofan, care urmase calea proiectului Radical Din Cal / Val.



            "Numele Brigada Artistică Urbană a fost o glumă anticomunistă, dar şi un "tribut" pentru Urban Experience, al căror live electronic la Casa Studenţilor ne-a impresionat. Erau lucruri nemaivăzute într-o mare de concerte heavy metal-blues rock.” (Tavi Scurtu)



            BAU a fost un grup deschis colaborărilor, bazat pe improvizaţie şi spontaneitate, neavând niciodată aceiaşi componenţă, aceleaşi cântece, acelaşi show. Sunetul lui rezona la dansul publicului, pe care îl modela şi de care era modelat. Ei “dansează muzica înainte ca ea să se audă”, pentru că ea este live, ea este vie. Au mai colaborat de-a lungul timpului cu numeroşi artişti, precum Dru Klein, Dan Griober, Eddie Neumann, Leizaboy, Toni Kuhn, Ufo.

            În discografia lor este cuprins un album realizat în anul 2002, numit "Dispersia", re-editat un an mai târziu cu noi colaborări: Dru Klein ("314", "Action Must Be Taken", "Bullet Penetration"), Injektah ("Groovin' "), Roli Breaker ("The New Message"), Leizaboy ("King Riddim"), Dudu ("East Beats"). Brigada Artistică Urbană este o trupă care pune mult suflet în muzica lor, cu concerte care emană multă energie, astfel, deşi albumul nu a reuşit să capteze la fel de fidel acel vibe, rămâne unul de referinţă pentru muzica drum and bass autohtonă.

            O parte din membri, Vlad Trif şi Tavi Scurtu, activau în anii '90 şi în proiectul Ufo & Ummo a lui Florin Unguraş, care a colaborat şi el cu BAU după anul 1997. Pseudonimul Ummo a fost inspirat de farsa menită de a demonstra că paranoia e mai răspândită decât se crede, care susţinea că o civilizaţie extraterestră, ummites, ar fi intrat în contact cu o comunitate spaniolă în anii '50. Sub denumirea aceasta a mai participat în proiect Alin, Uţu şi Thrina (Cristina Dan).



             “Întalnirea cu Ufo a fost benefică, el dându-ne acces la o tehnologie care altminteri nu ne-ar fi fost accesibilă şi la noutăţi muzicale. Fiind realizator radio avea o colecţie respectabilă de muzică şi cunostiinţe, de asemenea, având conexiuni, ne-a "prezentat" celor din mica scenă underground timişoreana. Prin el am apărut la primele festivaluri "Underground", "Student Fest", "TMBase". O perioadă, sora lui, Adina, a fost cântăreaţă în grupul nostru. Dealtfel noi, şi când zic noi mă gândesc la Uţu, Alin, Vlad şi cu mine, "nucleul" B.A.U., am fost şi membrii fondatori ai organizaţiei TMBase, alături de Ufo, participând la organizarea primelor partyuri şi a primelor ediţii ale festivalului. Cel puţin la început Ufo & Ummo şi B.A.U. erau două nume sub care apărea output-ul aceluiaşi grup de oameni." (Tavi Scurtu)

           

            Atât Brigada Artistică Urbană cât şi Ufo & Ummo adoptau în general drum and bass-ul. Ufo & Ummo a avut o singură apariţie discografică, piesa "Acva P(h)unk" fiind prezentă pe compilaţia aniversară a festivalului TMBase '99, aparută un an mai târziu prin Rocka Rolla. Au mai rămas needitate şi alte minunate piese de pionierat, cum sunt "American Ninja Dub", "Ceva Invizibil", "Dub City Limits" şi "Metropola 2001 (Alex S Remix)".

            Dan Mitrofan, colaborator pentru o perioadă alături e Brigada Artistică Urbană, a fost implicat de-a lungul timpului în diverse proiecte experimentale, de fuziune între muzica rock sau jazz, precum Radical Din Cal / Val, Arc Gotic, Vals Hedone, Mike Altrin, Infectator Com, Nu & Apa Neagră, Ponton Unit (cu Tavi Scurtu, Eddie Neumann şi Michi Moldoveanu), Eduard Jak Neumann Quartet (Edi Neumann, Tavi Scurtu, Csaba Santa) şi altele. A format de asemenea propriile grupuri, Dan Mitrofan Quartet, alături de artişti precum Tavi Scurtu, Sebastian Spanache şi Michael Acker, respectiv Dan Mitrofan Trio cu Lucian Nagy şi Johnny Bota.

            George Palade a început să cânte alături de Tavi şi Utu de la 13 ani, la chitară. Cei trei i-au cunoscut mai apoi pe Vlad şi Alin, astfel s-au pus bazele trupei BAU, cu care George a cântat pe la baluri, sau petreceri precum Htonian, Periam, Subway şi în multe alte locuri. Mereu au fost atraşi de alternativ, de original, de diferit, dar în esenţă au rămas apropiaţi de muzica rock pură. Cu timpul George a fost atras de butoane, computere şi muzica electronică. Însă de la aproximativ 22 de ani a renunţat la cariera muzicală.

            Tavi Scurtu este unul dintre cei mai buni percuţionişti români ai momentului, fiind prezent de-a lungul timpului în numeroase proiecte, cum ar fi Aievea, East Village, Eduard Jak Neumann Quartet, Glidq, Iordache, Midi Overdose, Mind Change (Leizaboy, Uţu Pascu, Petrică Ionuţescu, Bozo, Arthur Balogh, Sasha Bota, Sebastian Spanache), Khidja Cloud Society şi multe altele. A contribuit la prezentarea celui mai bun album raggae produs în Romania, alături de BAU, "Pacha Man - Drumul Către Rastafari", lansat în 2003 la Nova Music. A participat la câteva concerte şi a realizat un remix pentru versiunea vinil a single-ului "Acelaşi Sânge".

            Uţu Pascu a mai activat de-a lungul vremii ca inginer de sunet, producător muzical sau basist în trupe precum Jais, Iordache, Blazzaj şi Kumm, însă numărul acestora este cu mult mai mare.

Brigada Artistica urbana - Dispersia (2003)


3.14 (feat Dru Klein)
Driving
Can
Ticking
Presence
Shotoku
Action Must Be Taken (feat Dru Klein)
Bullet Penetration
Groovin'
Groovin (Injektah Remix)
The New Message (feat Roli Breaker)
King Riddim (Leizaboy Remix)
East Beats (feat Dudu)
Man-Machine (Remix) 


2 comentarii:

  1. Mai sunt multe de spus la capitolul BAU, dar mai ales in dreptul lui Dan Alex Mitrofan ai omis un colectiv din care a facut si face parte inca, Grupul Contur - o grupare artistica ce a activat si activeaza in literatura, grafica, arta performativa si experiment muzical brutal. Iar acesta nu este un grup cu care a colaborat, ci unul al carui membru fondator a fost. Spectacolul minunilor incepe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ar fi de bun simt sa fie mentionat si numele lui MC Tina, care canta cu ei de prin 2004.

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !