luni, 31 octombrie 2011

Biografii/Discografii: Iancu Dumitrescu & Ana-Maria Avram

      Iancu Dumitrescu este un extrem de valoros compozitor şi dirijor, născut la Sibiu, pe data de 15 iulie 1944. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a studiat de asemenea ca dirijor alături de Sergiu Celibidache. Este membru al UCMR (Bucureşti) şi SACEM (Paris). A fost de asemenea scriitor la numeroase publicaţii ale vremii, precum “România Literară”, “Luceafărul”, ”România Liberă”, “Roumanie d’Aujourd’hui” şi ”Săptămâna Culturală”.
      În anul 1994 a obţinut Marele Premiu al Academiei Române, pentru activitatea sa muzicală. În semn de recunoştiinţă pentru activitatea sa publicistică, a primit Premiul de Critică al revistei Uniunii Scriitorilor Luceafărul, pentru originalitate şi incisivitate.
       Este cel mai important reprezentant al curentului hyper-spectralist şi al muzicii asistate de calculator din lume. Este fondatorul primului Studio de Muzică Electronică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică, în anul 1967, alături de Aurel Stroe, Dan Mercureanu, Dinu Petrescu şi Sorin Vulcu. De asemenea organizează primul concert dedicat muzicii electronice, în sala "Student Club" a Operei din Bucureşti, alături de cei doi vechi colaboratori ai săi cu care a înfiinţat studioul de muzică electronică, Mercureanu şi Petrescu. Sunt prezentate operele "Simfonii", "Poclicromii" şi "Cântec Nemarginit" de Iancu Dumitrescu, "Glissandi" de Mercureanu şi "Studii Spaţiale" de Petrescu.
     Activitatea sa muzicala este strâns legată de ansamblul Hyperion, pe care l-a înfiinţat în anul 1976 şi cu care a cutreierat mai bine de 30 de ani numeroase ţări. Este dirijorul acestuia, alături de Ana-Maria Avram, soţia dânsului.
     De-a lungul timpului realizează numeroase creaţii muzicale în sfera muzicii spectrale, precum "Basoreliefs Symphoniques" (1977), "Movemur Et Samus" (1978), "Apogeum II" (1981), "Ursa Mare" (1981), "Medium" (1982), "Cogito Trompe D'oeil" (1982), "A Priori", "Cinci Implozii", "Harryphonie (Epsilon)", "L'Orbite d'Uranus" şi multe altele.




     AAna-Maria Avram, compozitoare, pianistă şi dirijoare, s-a născut pe data de 12 septembrie 1961, la Bucureşti. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a debutat în anul 1975 ca pianistă în cadrul orchestrei de studio a radio-televiziunii.





      Alături de Iancu Dumitrescu a pus bazele unor importante festivaluri internaţionale dedicate muzicii electronice şi muzicii spectrale: "Acousmania", "Musica Nova" şi "Musica Viva". Acousmania a fost primul festival international dedicat muzicii electronice şi muzicii asistate de ordinator, cu prima ediţie în anul 2002, la Bucuresti.
       Acest valoros duo este laureat Ars Electronica (Linz), unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume. Pe lânga Musica Nova şi Acousmania, de şase ani realizează împreună în câte trei capitale din Europa dar şi Statele Unite, festivalul Spectrum XXI, dedicat muzicii spectrale. Sunt de asemenea fondatori în anul 2004 al CREMAC (Comunităţii din România a Muzicii Electronice şi Asistate de Computer), asociaţie membră a CIME (Comunitatea Internaţională de Muzică Electronică), afiliată la UNESCO.



Ansamblul Hyperion - Ansamblul Hyperion (1980, Electrecord)


electrecord.ro
 

Iancu Dumitrescu – Movemur Et Sumus II + V (feat Dimitrie Râpeanu)
Octavian Nemescu – Combinati În Cercuri (feat Alexandru Graur, Costin Petrescu)
Ştefan Niculescu – Sincronie (feat Cristian Văleanu, Georgeta Radu, Olga Popov, Iancu Dumitrescu, Dimitrie Râpeanu, George Georgescu)
Corneliu Cezar – Rota (feat Alexandru Graur, Costin Petrescu)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !