In 1999, 3 februarie, se nastea prima televiziune de muzica din Romania, Atomic Tv. Acest post a fost o pista de lansare pentru multi artisti autohtoni mai vechi in acest domeniu, o cale de deschidere, dar totodata au aparut o multime de proiecte interesante, orientate in special in sfera house si techno, genuri mai usor de digerat de catre publicul larg, care reprezenta o portita de deschidere spre alte genuri si BPM-uri. Principalele emisiuni de acest gen erau "Klub Bizzare" (ambient, breakbeat, drum and bass), "In Za House" (house) si "Vibratii" (dance, techno). Realizatorul acestora era Mihai Dobre de la Suie Paparude, iar Mircea Turcan era prezentatorul emisiunilor Bizzare si Bibratii. Klub Bizzare a lansat si un concurs de descoperire a producatorilor de muzica electronica autohtoni.
Michi era si el implicat in activitatea acestui post, realizand playlisturile pentru restul emisiunilor. Implicati in aceasta televiziune erau deasemenea DJ Sleek, Florin Marica (Metropolis, Rockada) si Marin Dinescu.
Mircea Turcan (Blaj) a fost prezentatorul emisiunilor Klub Bizzare şi Vibraţii, dar şi producător muzical. A experimentat muzica pe computer şi sintetizator singur sau împreună cu un coleg de la departamentul de producţie, Cătălin Marin aka MCV. A fost prezent pe scena TmBase în anul 1999 alături de acesta, cu proiectul lor numit A Rh+. Stilurile muzicale în care se încadrau erau trance şi ambient. În prezent Mircea este plecat peste ocean, în Mexic. Este un foarte bun cronicar muzical dealtfel, redactând un excelent articol despre începuturile muzicii electronice româneşti. Mircea bifează alte activităţi şi în sfera web designingului şi graficii.
Astfel am contemplat "Atomic Days", iar dintre cei vechi si noi care au aparut pe micile ecrane au fost: Ansel ("Metamorfoza"), Brazda Lui Novac ("2D + 4"), Cindy Cat ("La Sovata", "Lumea Vazută Din Zgârie-Nori"), Comitetul Central ("Funky"), Different Reality ("Nu Uita"), DJ Raoul ("Unde Eşti" feat Alin), DJ Rhadoo (“Wicked”), DJ Vasile ("Nu Vrei"), DJ Wave ("În Valuri"), Endless Zone ("Pleacă" feat Central BPM), Fire In Water ("E Minunat"), Firedrill ("Q Cumber"), Future Groove ("Vortex"), Hypno ("Gânduri"), Mamelino ("Scoate Limba"), Michi ("Stele"), N-eatgroove ("Scream" feat Rocca), Nonel ("Qtopia"), Paranoia ("Vino Cu Mine"), PNal ("Nemişcat"), Sensor ("5 Minute" feat George Vintilă), Spiral ("Treburi Fără Şireturi"), Şuie Paparude ("Ajutor", "Învăţături", "Hard Dub"), Unu' ("Cântec Pentru Sănătatea Ierbii" feat George Nicolescu, "Lumea Visează" feat Alexandra Ungureanu), Xplore ("House Nation"), Xray ("Raiul"), Zum ("Don Juan").Si-au mai facut aparitia si cateva grupuri, prezente si astazi pe scena muzicala unele dintre ele, dar care nu mai prea au nimic in comun cu ce abordau atunci, sau chiar au disparut, orientate in special spre zari "Comerciale", dar care au adus totusi oarecare noutati la vremea respectiva in domeniul techno sau house: Activ (formula Oana Nistor, Rudolf Viber si Flaviu Cicirean), Akcent (Adrian Claudiu Sana si Ramona Barta), Animal X (Vierme, Soparla, Hiena), Atac (Raluca Sulean, Adrian Pasarica, Treitl Hammond), Class (Vlad Cernea, Florin Cojocaru, Mihaela Cernea, Mihaela Florea), DJ Project (Gino Manzotti, Dj Maxx), Impact (Rares Timis, Cristina Haios), K-pital (Alexandru Cernahoschi, Vlad Gheorghiu, Mihaela Marinache), Simplu (Smiley, CRBL, Piticu, Francezu, Omu Negru), Sistem, Van Noizz (Romeo Vanica Jr, Maria Radu).
Ansel (Constanta)
Grupul s-a înfiinţat în anul 1994, la Constanţa, având următoarea formulă: Ciprian Căpitan (percuţie), Claudiu Lupaşcu (voce), Dan Ioniţă (bass), Dumi Padure (chitară), Remus Moise (chitară). Trupa îşi interpreta piesele în manieră exclusiv "unplugged", cuceriţi de curentul Seattle Sound din acea perioadă. Stilul grunge adoptat iniţial a marcat întreaga existenţă a trupei, îndeosebi în prima etapă de evoluţie, cuprinsă între anii 1994-1998.
După realizarea în anul 1997 a unui prim material la 3M Production, Ansel îşi schimbă radical modul de interpretare a pieselor, adoptând totodată şi sonorităţi ale rockului electronic, industrial.
Un an mai târziu trupa intră în studio într-o componenţă schimbată, cu Claudiu Lupaşcu (voce), Dan Ioniţă (bass), Dumi Padure (chitară), iar dintre noi membrii se numărau Robert Gergely aka Robby G (clape) şi Silviu Ganea (percuţie). Robby se mai ocupa şi de partea de programming, înregistrări şi mastering. La finele anului 1998 se lansează un album cu cinci piese la Intercont Music, numit "380 V". Piesa “Metamorfoza” a fost una dintre cele mai remarcate. Aceasta a beneficiat şi de un videoclip, difuzat la vremea respectivă pe legendarul post Atomic Tv. În aceasta se simt cel mai puternic influenţele muzicii electronice, de club, de asemenea uşoare influenţe şi din muzica trance. Cu sprijinul televiziunii române trupa a filmat alte două clipuri, pentru "Auslander", piesa care deschide albumul, respectiv "A.D.N. - Cyborg", piesa ce trebuia sa facă parte din urmatorul lor L.P. Materialul "380 V" mai cuprindea piesele "Şi Mâine e o Zi", "Vis" şi "Prea Târziu". La nu mult timp după aceste înregistrări, trupa s-a destrămat.
În anul 2010 Claudiu a reînviat proiectul, cu un nume nou, Ansel Kraft, alături de vechiul colaborator Dan Ioniţă la bass, precum şi membri noi ca Adi Stavian (clape), Elvis Burlan (chitară), Ionuţ Micu (percuţie). Orientarea lor este acum cuprinsă în sfera neo-progressive, electro, soft rock.
Ansel - Metamarfoza
Central BPM (Mihai Ogăşanu)
Bucureşteanul Mihai Ogăşanu a început să se “joace” cu muzica şi să experimenteze la mijlocul anilor ’90, mai exact în anul 1996, pe clasicele trackere pentru pc, gen Impulse Tracke sau Sceen Tracker. Era în vremea liceului, scena muzicală era încă “fragedă”, dacă se poate vorbi despre o scenă, însă ambiţia era mare şi mai presus de toate, pasiune.
Prima lui trupă de muzică s-a numit Isteria, din care mai făceau parte trei fete, Ana-Maria Goaga, Ileana Mihalache şi Oana Stoianovici. Alături de acestea a ocupat mai mult de jumătate din caseta “Radio Contact Presents The Romanian Jungle” (1996, Cat Music), cu piese precum “Te Iubesc”, “Obssesion”, “Mai Stai”, “Ro-Mania”, “Isteria” şi “Jungle Navigator”. În mare, stilul muzical al acestui proiect se încadra în jungle. Pe această compilaţie au mai fost prezenţi cei de la MB & C.
Apoi, un an an mai târziu s-a regăsit într-un proiect drum and bass/house, numit Shman, alături de Silvia Matei şi Teodora Dobra. O nouă prezenţă discografica, tot prin casa de discuri Cat Music, pe compilaţia “The Romanian Techno”, cu piesa “Numără Tare”. Multe zâmbete şi amintiri plăcute in jurul acestei trupe “shmen”, un gen de muzică pe care nu mulţi se încumetau să îl abordeze la vremea respectivă. A beneficiat şi de un videoclip, care s-a văzut şi pe sticlă.
Înaintând în timp ajungem la Central BPM, care însemna Mihai Ogaşanu, alături de colaboratoare precum Camelia Marinescu, Ioana Sihota sau Alina Marin. Stilul era unul orientat mai orientat spre comercial, cu o deschidere mai mare spre public, încadrându-se în sfera dance, pop, club. Primul lor single s-a numit “Crede” şi a apărut pe o compilaţie Radio Contact şi Cat Music, numită "15 Hits/Hour", în anul 1999. Astfel, în decurs de doar 2-3 ani Mihai a reuşit să pună bazele uneia dintre cele mai cunoscute lui trupe, una care ramâne în amintirile tuturor în special datorită piesei “Pleacă”, realizată în colaborare cu cei de la Endless Zone. Featuringul a avut loc în preajma anului 1999, de cealaltă parte regăsindu-se John Mitzalis, Adi Barbor şi Cătălin Neagu. Mai apoi, Camelia a ales să continue alături de aceştia.
Mai departe, Mihai a colaborat cu nume mari ale scenei muzicale româneşti, dar şi internationale, precum Barbara Jackson, cântăreaţă alături de care în 2001 a semnat la Sub Records materialul "Coast 2 Coast". Au urmat şi alte voci importante, precum Anda Adam, Cătălina, Cream, Loredana Groza, Morandi, Sexxy. Cu Anca Elena Petcu a activat în cadrul proiectului Cats Love Dogs, cu care a lansat piesa “Zupper”. Din 2008 şi până în prezent colaborează de asemenea cu Dina Vass
O vreme a fost plecat peste graniţe, în UK, unde a pus bazele în anul 2002 unui studio propriu numit Central BPM Productions şi unde a lucrat cu nume mari a scenei internaţionale precum Penny Ford sau Justin Timberlake.
De-a lungul timpului a îmbrăţişat şi cariera de actor la Teatrul Naţional Bucureşti, în perioada 2004 – 2006. De asemenea a activat şi în televiziune, pe partea tehnică de producţie, la postul de televiziune U Tv (2008 – 2009).
S-a bucurat de apreciere din partea criticii, fiind premiat în cadrul National Radio 1 Romania Music Awards 2004 (albumul anului, Loredana Groza), MTV Video Music Awards 2006 (cea mai bună voce feminină, Loredana Groza), menţiune în cadrul International Songwriting Competition USA 2007 la categoria hip hop/RNB (Central BPM feat. Jo Black) şi multe altele.
Astfel, fără doar şi poate, Mihai Ogăşanu este unul dintre cei mai buni compozitori români.
Cindy Cat
Grupul Cindy Cat s-a format în anul 1995, la Bucureşti şi cuprindea doi muzicieni: Radu Drăgănescu şi Bogdan Albu. S-au făcut remarcaţi prin piesa şi videoclipul "La Sovata", apărut cândva în preajma anului 1997, deşi proiectul nu mai era activ la vremea respectivă. Versuri simple, nimic sofisticat, dar cu un sound foarte bine aşezat, cu elemente house şi techno, foarte de club, care a prins mult la public. Videoclipul a fost realizat de Bogdan, Victor Prunaru şi Zomir Dimovici, şi a fost filmat la Sovata şi Sighisoara. Piesa Sovatei va ramâne cu singuranţă una dintre clasicele muzicii electronice româneşti.
Cindy Cat a beneficiat şi de un al doilea videoclip, pentru piesa numită "Lumea Vazută Din Zgârie-Nori" (1994), filmat şi montat de Bogdan în Chicago.
Din anul 1996 Radu a format trupa Zum, iar Bogdan s-a axat mai mult pe vizual. Zum este un grup fusion între world music şi electro funk, în care formula a fost mereu deschisă colaborarilor. Au făcut parte membri care astăzi cântă în formaţiile Butterflies In My Stomach, Sensor sau Sistem, dintre care-i amintesc pe Bujor Stoicovici, Ciprian Moisescu, Mara, Anca Petcu, Florin Romascu, Harvis Cuni Padron, Mandela, Robert Magheti şi Traian Olinici. Un sound extrem de energic, cântece pline de viaţăşi optimism.
Cindy Cat - La Sovata
Cindy Cat - Lumea Vazuta Din Zgarie-Nori
Comitetul Central / Aria Urbană
Această trupă braşoveană îşi are începuturile în anul 1999, când Radu Mihai aka Dermon a pornit singur la drum sub numele Floodgate. De-a lungul timpului numele şi componenţa s-a schimbat, astfel încât în preajma anilor 1999-2001 s-a alăturat lui Dermon şi Adrian Mihai aka Amo, activând ca şi Comitetul Central, nume păstrat până în anul 2002 şi după adăugarea din 2001 a membrilor Daniel Rusu, Toni Samson şi Adina Răducanu. Amo a fost responsabilul dfe celebrele petreceri Dracula PC Party.
Apoi, după plecarea lui Amo a avut loc o schimbare de nume în Smoker's Delight, care a durat până în 2003. De atunci şi până în prezent activează cei pe care îi cunoaştem sub numele de Aria Urbană, adică Dermon (percuţie), Dani (bass), Toni (voce), la care s-a mai adăugat din 2007 chitaristul Marius Muntean aka Sikorsky. De-a lungul timpului a mai fost prezent ca şi colaborator DJ Nemo (2004 - 2006).
Comitetul Central a obţinut locul trei în cadrul concursului emisiunii Klub Bizzare, organizat de Atomic Tv, cu piesa "A Chat With Satan", precum şi premiul pentru cea mai bună piesă drum & bass. A bifat şi o prezenţă discografică, piesa "Funky Way" fiind cooptată în anul 2000 pe compilaţia "Couleurs De Bucharest" (2001). Aceasta a beneficiat de asemenea şi de un videoclip.
Smoker's Delight au fost selectaţi în 2003 pe compilaţia lansată în urma concursului de descoperire a talentelor organizat de Radio France International, cu piesa "Ignorance Is Bliss". Tot în această perioadă Amo a organizat câţiva ani la rând, în Braşov, festivalul Dracula PC Party.
Originile aceste trupe drum and bass sunt foarte complexe, din muzica rock şi hip hop. Dani a cântat rock până în anul 1999, iar Marius a activat de asemenea în formaţii metal precum Code Rode sau live electronics în Round Sound (alături de DJ Nemo şi D'Ani). Toni a contribuit la latura hip hop a Ariei Urbane, abordând acest gen încă din 1996. Dermon a lansat un material solo numit "Against" (2005), iar în acelaşi an a realizat un remix pentru piesa "India" a celor de la Omul cu Şobolani.
Astfel, stilul lor nu are cum sa fie decât unul unic, pe lângă drum & bass fuzionând şi contopind genuri precum breakbeat, trip-hop sau dub, fiind aşadar unii dintre cei mai buni în acest segment de pe scena locală, cu un live-act de excepţie.
Discografic au lansat în anul 2008 albumul "Urbanofonica" la Fabrica De Muzica, la a cărui realizare a pus umărul şi Alexandru Dan (tobe), Vali Ungureanu (tablă), DJ Nemo, DJ Wiz (scratching) şi Jay de la Shy Beatz (voce).
Comitetul Central - A Chat With Satan
Comitetul Central - Funky
Different Reality
În anul 199 au fost prezenţi pe volumele trei şi patru a compilaţiilor "Techno Dance Party - Made In Romania", cu piesele "Jack Şi Vrejul De Fasole", respectiv "I Love You Baby". Different Reality au reuşit să lanseze şi un album foarte divers, bine închegat, numit "Green House", ieşit de pe porţile Zone Records în anul 2001. Piesa "Nu Uita" de pe acesta a beneficiat de un videoclip care s-a putut vedea pe Atomic Tv.
Actualmente Victor şi Radu activeaza alături de Happy Gutenberg în trupa The Union, un grup de muzică electronică, future disco-pop şi indie.
Different Reality - Nu Uita
Endless Zone
Endless Zone este trupa care a furnizat muzicii româneşti una dintre cele mai apreciate autohtone produse vreodată, numită "Pleacă", realizată în colaborare cu Central BPM. Aceasta a beneficiat şi de un videoclip, la fel de reuşit, cum rar se putea vedea la vremea respectivă în ţara noastră.
În spatele acestui grup se afla John Mitzalis, un om de afaceri străin, foarte pasionat de muzică, care cânta dealtfel la chitară, bass şi voce şi se implica în partea tehnică a creării pieselor. Acesta i-a cooptat în preajma anului 1999 pe Adrian Barbor (clape, computer, mai târziu în Paranoia şi Mamelino) şi Cătălin Neagu (percuţie, de asemenea în Timpuri Noi, Zebre).
Primul material semnat de aceştia a fost lansat în anul 1999 şi s-a numit "The Endless Zone" (Inn Music), o casetă cu şase piese la a cărei producţie au mai colaborat Angela Vulpescu (bass), Codruţ Bendovski (chitară, de asemenea în Terminal White) şi Gabi Andrieş (mixaj). De pe acest album Atomic Tv a remarcat piesa "Make Way", foarte mediatizată la acea vreme.
Doi ani mai târziu au bifat o altă apariţie discografică, pe o compilaţie foarte interesantă numită “The Endless Zone And Beyond” (2001), pe care au fost prezentate piese precum “Pleacă“, “Schimbare” (feat Camelia Marinescu), “Blast Off”, “Te Simt” (feat Alina Giurgiu) şi “Make Way”. Pe lângă John şi Cătălin apar două nume noi, solistele Camelia şi Alina. Pe acese material au mai semnat nume cum sunt Blazzaj, Deep Quest, Dreamdoktor, Electric Brother, Empty Recycle Bin / Matze, Hard B, Junkyard, Nemos, RA, Sonic Tonic, T.E.N..
De-a lungul timpului au mai colaborat în grupul muzical Endless Zone şi alţi instrumentişti precum Adrian Dobrin (bass), Alexandru Ioniţă (bass, masterizare, mixaj), Alexandru Simu (clarinet, saxofon, clape), Berţi Barbera (percuţie), Cristian Prihotca (percuţie), Florin Barbu (bass), Ionuţ Geambaşu (clape, mixaj, programare, a mai colaborat cu Blanoz), Le Blay Yann (saxofon).
Endless Zone, în clasica formulă Barbor, Camelia, Cătălin şi John, au mai realizat împreună cei mai sus amintiţi în anul 2005 un al doilea album cu 14 piese, numit "Trancefusion" (EZ Scop). La producţia piesei "Ce Vrei ?" a participat de asemenea şi Bogdan Popoiag, iar un alt mare muzician, Dan Handrabur, a contribuit la crearea compoziţiilor "Vertigo", "Uitare" şi "Pleacă".
În continuare, Alexandru Ioniţă a înregistrat un session cu "Brazilian Girls" din New York. Apoi a mai fost implicat în Blanoz (chitarist şi basist), cu care a înregistrat o variantă a piesei "Jumătate tu, jumătate nu" în său propriu, Zion Records. A participat la producţia albumului trupei El Negro, numit "Fuga în Jamaica", de asemenea piesa "Ploaia" şi alte câteva piese de pe albumul "Antipanica". Mai departe a remixat piesa "Have no fear" a trupei Les Elephants Bizzares şi a mixat backtrack-ul trupei The Amsterdams pe care aceştia îl folosesc în live-acts. Alte proiecte personale: Nigels, Les Oiseaux Michteaux, Brutus, Anton Power, Sex with Angels, Baroque Hooligans, Konductors, Andruid.
Berţi Barbera este un vocalist şi percuţionist, care cântă în proiecte muzicale alături de Nicu Patoi, Răzvan Suma, Nicu Alifantis şi care a colaborat în trecut cu Proconsul, Timpuri Noi, Phoenix, precum şi cu muzicieni importanţi de jazz cum ar fi Mircea Tiberian, Marius Popp, Anca Parghel şi mulţi alţii. A format propriile proiecte, precum Blue's Convention (împreună cu Florin Ochescu), Stringasong (împreună cu Nicu Patoi). Promoveaza valori artistice prin emisiuni de radio sau tv şi articole în publicaţii de specialitate.
A mai colaborat Janin Pasniciuc, prezent în studio ca şi inginer de sunet, este chitarist de profesie şi s-a mai găsit de-a lungul timpului în trupe precum Partizan, AB 4, Dekadens sau Zebre.
De asemenea a mai existat o formulă live cu mulţi alţi colaboratori, pe care ne-o descrie foarte frumos Alexe Alexandru, unul dintre cei care au fost prezenţi pe scenă alături de Endless Zone.
Un amalgam de genuri, care jonglează între graniţe, între jazz şi trance, o trupă de excepţie care oferea o alternativă publicului. Aceasta, alături de colaboratorii de la Central BPM, aduceau un aer occidental muzicii româneşti. Un alt lucru de remarcat şi apreciat este faptul că ambele albume au fost au fost distribuite în mii de copii gratuit în cluburile bucureştene.
Endless Zone - Trancefusion (2005)
Schimbare (Mix)
In Zbor
Med-fly
Pleaca (Mix)
Vertigo
DJ-guitar
A Darui
Uitare
Liber
Ce Vrei ?
Impresii
Schimbare
Pleaca
Sadness
Endless Zone & Central BPM - Pleaca
Firedrill (Alex Tokay, Arad)
Firedrill este un arădean pe nume Tokay Alex, care a lansat în perioada Atomicului un video foarte interesant pentru o piesă creată în anul 1997, numită "Q Cumber". S-a remarcat în cadrul concursului de descoperire a talentelor organizat de emisiunea postului amintit, Klub Bizzare, iar videoclipul a fost premiul obţinut în urma clasării pe locul întâi. Stilul adoptat de acesta este în mare parte orientat spre drum and bass, dus într-o zonă mai ambientală.
A început să experimenteze acest gen încă de prin preajma anului 1995, atunci când a început să se “joace” alături de fratele său, Zumi aka Xoom, pe clasicele programe, trackerele.
Cei doi s-au implicat puternic în scena muzicală aradeană. Au pus bazele în anul 2000 primului club de muzică electronică underground din acest oraş, numit Testing Underground Beats.
Acum Firedrill activează alături de proiectul The Much Betters, cu Guţi aka Goodies şi Vitzi, ce abordează de asemenea dnb, într-o manieră live. Aceştia au realizat în anul 2009 un album cu şapte piese, pe care s-a putut găsi o colaborare cu Mara. Ca şi colaboratori s-au mai găsit Fly, Bobo, Bogdan şi Ron.
Firedrill - Qcumber
Hypno
Omul din centrul acestui proiect este Razvan Chican, iar alaturi de el a mai colaborat dealungul timpului Michi de la Suie pentru o scurta vreme. In continuare proiectul a fost dus de Razvan singur, lansand numele Hypno printre cele mai valoroase proiecte goa/trance romanesti in perioada in care acest stil muzical era foarte in voga pe plan local. Lucra cu Roland JD800, Atari si pc. Ca si dj a fost prezent pentru prima data la editia '99 TmBase, avand si piese cooptate pe compilatiile aniversare, "Stele Cazatoare" (2000) si "Ganduri" (2002). Pentru ultima dintre a fost dat in eter si un videoclip, realizat de experimentatul Adrian Budritan. In prezent Chican are pe rol un nou proiect, Suufi Astrolab, existand un album numit "Astrograms" (2011), lansat alaturi de un alt foarte bun producator roman de goa, E-mantra.
Fire In Water (Cristian Păduraru)
În centrul proiectului Fire In Water, sau PCu cum mai era numit, stă Cristian Păduraru. Acesta a început să facă muzică în anii '90, atunci când şi-a procurat prima clapă. Numele a fost inspirat, după cum spune Cristi însuşi: "the breakbeat rhythms are hot (like fire) and progressive melodies are deep (waters)".
Fire In Water reunea şi alţi colaboratori precum Goanţă Mihai (1995, toboşar), Gubanu Bogdan (1996, a activat o perioadă şi alaturi de Rhadoo după anul 2000), Florin Marika (1998), Robert Precup de la Livio & Roby (1999), Serdan (2000) şi Rhadoo (2001). Era unul dintre puţinii care realizau live-acturi în vremea aceea, renumit pentru petrecerile din Studio Martin.
Postul Atomic Tv a promovat intens videoclipul pentru piesa "E Minunat", un track orientat spre minimal techno, gen destul de inedit pentru acei ani şi un videoclip la fel de interesant. Această piesă a fost realizată alături de Marika şi a rămas în arhivele colecţionarilor şi probabil va rămâne mult timp de acum încolo. În aceasta formulă, poate cea mai de succes şi emblematică, Fire In Water a primi aprecieri din partea postului tv amintit, care i-a premiat în cadrul concursului Klub Bizzare (1999). De asemenea le-a fost răsplătită munca şi ingeniozitatea la Assos New Tallent Festival, în anul 1998. Există peste 100 de piese, majoritatea live act recordings, care poate într-o zi vor fi scoase la lumină.
Alte colaborări realizate de către Cristian Păduraru de-a lungul anului în afara proiectului Fire In Water, au fost cu Răzvan Chican prin anul 1997, tot pe scenă, live, de asemenea cu George Petre de la Assos Music şi după anul 2000 cu Rolf Onoicenko aka DJ Rolf în proiectul Agro.
Unul din cele mai valoroase materiale semnate de Cristian Paduraru este cel lansat la labelul propriu, Christian Records, numit "Serving Friends - Material Breaks" (1996). Christian Records este o subramură a casei de discuri The Remix Label.
Astfel, Fire In Water va rămâne un simbol al clubui Studio Martin, din perioada anilor 1996-2000.
Fire In Water - E Minunat
Marika (Florin Marika)
Florin este un foarte important artist, care la începuturile fenomenului electro în ţara noastră a promovat intens acest stil. A debutat ca realizator radio în anul 1994, la Fun Radio, unde realiza emisiunea dedicată muzicii electronice şi rock alternativ "Blue Lines". Apoi a trecut de-a lungul timpului şi pe la alte posturi de radio precum Activ FM, Pro Fm Dance, Vibe Fm şi Dance Fm. A activat de asemenea şi în televiziune, ca redactor şi producător al emisiunilor "Metropolis" şi "Rockada" de pe Atomic Tv, prima televiziune de muzică din România.
Pe lângă Fire In Water, Marika a mai colaborat alături de Radu Alexandru în proiectul numit Hypersonic, un alt duo cu live act-uri de excepţie din perioada anilor '90.
În anul 1999 a fost rezidentul legendarului club Web şi s-a mai găsit în Embryo. În anul 2005 s-a calificat în finala concursului local Heineken Music Thirst.
Actualmente este implicat în agenţia de booking Mainevents şi activează la radioul Dance FM, unde a adus celebrele ediţii Selectro. Acest brand susţine o serie de petreceri sub acelaşi nume în clubul Expirat şi Other Side, începând cu anul 2005. Acest concept, după cum spune şi numele, urmăreşte construirea şi susţinerea unei scene de muzică electronică „sănătoase” în Bucureşti, selectând atent nume autohtone şi internaţionale din diverse ramuri ale muzicii electronice: Aria Urbană, Cosmin TRG, D-laid, DJ Optick, Livio & Roby, Mesmer, Pagal, R.O.A., Rosario Internullo, Şuie Paparude.
Florin este un foarte important artist, care la începuturile fenomenului electro în ţara noastră a promovat intens acest stil. A debutat ca realizator radio în anul 1994, la Fun Radio, unde realiza emisiunea dedicată muzicii electronice şi rock alternativ "Blue Lines". Apoi a trecut de-a lungul timpului şi pe la alte posturi de radio precum Activ FM, Pro Fm Dance, Vibe Fm şi Dance Fm. A activat de asemenea şi în televiziune, ca redactor şi producător al emisiunilor "Metropolis" şi "Rockada" de pe Atomic Tv, prima televiziune de muzică din România.
Pe lângă Fire In Water, Marika a mai colaborat alături de Radu Alexandru în proiectul numit Hypersonic, un alt duo cu live act-uri de excepţie din perioada anilor '90.
În anul 1999 a fost rezidentul legendarului club Web şi s-a mai găsit în Embryo. În anul 2005 s-a calificat în finala concursului local Heineken Music Thirst.
Actualmente este implicat în agenţia de booking Mainevents şi activează la radioul Dance FM, unde a adus celebrele ediţii Selectro. Acest brand susţine o serie de petreceri sub acelaşi nume în clubul Expirat şi Other Side, începând cu anul 2005. Acest concept, după cum spune şi numele, urmăreşte construirea şi susţinerea unei scene de muzică electronică „sănătoase” în Bucureşti, selectând atent nume autohtone şi internaţionale din diverse ramuri ale muzicii electronice: Aria Urbană, Cosmin TRG, D-laid, DJ Optick, Livio & Roby, Mesmer, Pagal, R.O.A., Rosario Internullo, Şuie Paparude.
Nonel este din Deva şi experimentează muzica electronică încă din anul 1991. A început cu un sintetizator Yamaha DX-11 FM, apoi cinci ani mai târziu a avut acces la alte aparaturi mai sofisticate cu prilejul prezenţei lui în orchestra teatrală locală.
Cu ajutorul aparaturii de la teatrul local a putut realiza primele sale piese, care au fost utilizate în perioada 1997-1998 în documentarele postului de televiziune Pro Tv. Tot în această perioada a mai compus şi produs coloana sonoră a pentru trei filme de scurt şi mediu metraj, ''Julieta'' (premiat în cadrul Simfest), ''Ultimul Şaman" şi ''Vânătorii de Strigoi'', care au fost realizate de Nicolae Gheorghiu şi difuzate tot de către Pro Tv. Au fost proiectate de asemenea în cadrul festivalului internaţional al filmului de scurt metraj Simfest de la Simeria. Muzica abordată de Nonel în aceste soundtrack-uri era preponderent ambientală.
Majoritatea muzicii sale produse în acele timpuri era orientată spre chill out sau ambient. În perioada Atomic a fost prezent şi el în playlist-ul televiziunii, cu un montaj video pentru piesa "Qtopia", lovindu-se de impedimentul existenţei în fonoteca lui doar a unor piese cu o durată prea mare pentru standardele video ale postului tv.
Tot în perioada anului 1999 a fost prezent pentru prima dată la ediţia TMBase a aceluiaşi an. În 2002 a apărut pe compilaţiile aniversare ale acestui festival cu piesele "Xtro" şi "Ecoestasia" (Setup 001), sub pseudonimul Nonel, datorită celei de-a doua prezenţe la evenimentul din anul precedent.
În prezent proiectul Nonel a dispărut, iar Moţăţăianu activează sub monikerul Radio Space Pop, cu care are două albume lansate la HD Music, "Park" (2008) şi "Melodic Airwaves" (2010). Din anul 2006 este "abonat" ca şi participant constant pe scena festivalului Summer Break, organizat tot de cei aflaţi în spatele labelului autohton High Definition Music.
Paranoia / Mamelino
Mamelino a pornit cu un video la fel de ciudat ca şi cel al trupei Paranoia, numit "Scoate Limba", iar cât despre linia versurilor, nu s-au sfiit de la nimic, astfel încât clasicul pătraţel cu "atenţie, conţinut obscen" stă pe carcasa albumului apărut în anul 2002 la MediaPro.
Ceea ce nu se prea ştie este cine au alcătuit cele două proiecte. Astfel am să îi prezint pe cei care stau în spatele ciudatelor fantome care aleargă pe linii ferate sau se oglindesc în forme deloc umane. Adrian Barbor (implicat în trecut în Endless Zone) este mastermind-ul care a adunat în jurul lui pe cei implicaţi în cele două proiecte, responsabil de instrumentaţie în acelaşi timp. Alt membru Paranoia şi Mamelino este Vlad Ghilvaciu aka Duţu, vocea din spatele microfoanelor. Apoi Paranoia l-a cooptat pe Silviu Vişan şi a devenit Mamelino. Silviu se ocupa de muzică şi în mică parte de animaţie. Un alt om implicat în ambele formaţii a fost Marin Dinescu aka Videorgy, regizorul videoclipurilor "Vino Cu Mine" şi "Scoate Limba". Acesta s-a mai ocupat de emisii tv undergroundiste cu animaţii şi grafică, cum sunt "Metropolis" şi "Rockada" de la Atomic Tv , "Transfer" şi "Fără Limite" de pe TVR şi a participat la producţia filmului "East Of Bucharest (A Fost Sau N-a Fost ?)", câştigator la Cannes în anul 2006.
După destrămare Adi a ales să plece către orizonturi străine, Chicago mai exact, Duţu a activat în Bumbapa şi Silviu este actualmente implicat în visuals. Vişan a fost mai întâi în Dreamrec, în care a mai colaborat alături de Anton Groves şi Alin Flaider, care acum a apus şi a devenit Videogram, cu Ion Cotenescu şi Florin Iscru, respectiv Studioset, cu acelaşi Anton Groves şi alţi câţiva colaboratori.
Paranoia - Vino Cu Mine
Mamelino - Scoate Limba (2002, MediaPro)
13 Stele
Scoate Limba
Babalina Mandolina
Mamelino
Mingi Pentru Copii
Flori, Fete Sau Baieti
Discovery Channel
Live Moment
Ferestre Extraterestre
Nacela
Voiaj, Voiaj
Downtown
Windows Pcr
Siberia
Maturizare
Mamelino - Scoate Limba
Raoul Russu
Raoul este unul dintre pionierii muzicii house în România, gen pe care l-a promovat puternic. Vine din Mehedinţi, este printre primii dj autohtoni şi s-a făcut remarcat ca producător muzical la sfârşitul anilor '90, sub aliasul DJ Raoul.
Prima lui producţie s-a numit "Tribal", o piesă inclusă în anul 2000 pe "DecaDance Mix" şi un an mai târziu pe a doua ediţie a compilaţiei "Mouse In House" (Roton, NRG!A). A continuat să fie prezent pe toate ediţiile acestei serii de compilaţii care au mai fost editate, cu piese precum "Ur-ban" (Mouse In House 3, 2001), "Hatteria" şi remix "Hi-Q - Dă Muzica Mai Tare" (ediţia cu numărul 4, 2002), "Tubular Split" (ediţia 5, 2002), "Need U" (ediţia 6, 2003), "Dance With The Big Town" feat Rosario Internullo & Dax (Mouse In House 7, 2003).
Prin piesa "Ur-ban" a pus semnătura sa pe primul vinil de muzică house produs în România, prin Roton/NRG!A, o ediţie specială Mouse In House în anul 2002, alături de artişti precum DJ Professor, DJ Raoul şi DJ Phantom. Un loc foarte bine meritat, cu un track fenomenal, care alternează momente de linişte profundă, ambientale, deep, cu momente de forţă deplină, bassline puternic, beat pătrunzător, chiar şi cu unele elemente rock, pe un fond dominat de efecte care jonglează cu simţul tău auditiv. Linia aceasta este urmată în multe dintre creaţiile lui din acea vreme, ceea ce fac să rămână unele dintre cele mai distincte şi frumoase piese house din muzica electronică românească.
Apoi a trecut spre o latură mai comercială, colaborând cu diverse soliste din România. În anul 2002 a lansat prin casa de discuri NRG!A albumul său de debut, intitulat "DJ Raoul". Pe lângă piese deja cunoscute şi amintite precum "Hatteria", "Need U" şi "Tribal", materialul a cuprins producţii cum sunt "Continuum", "Tubular Split", dar şi una dintre cele mai cunoscute piese ale lui din toate timpurile, "Unde Eşti?", realizată alături de cântăreaţa Alina Giurgiu de la trupa Jais. Hit-ul în cauză nu s-a bucurat se succes doar pe plaiuri mioritice, ci a spart graniţele cu o versiune în engleză care a fost foarte apreciată în ţări precum Italia, Ucraina şi alte state din nordul continentului european.
În anul 2005 s-a clasat pe primul loc la faza naţională a concursului Heineken Music Thirst, unul dintre cele mai importante de la nivel internaţional. Materialul câştigător s-a numit "Release The Fire", un featuring cu Brad Vee Johnson.
Un an mai târziu a urmat cel de-al doilea album muzical pentru Raoul Russu, numit "Am Atins un Nor", cu un nou videoclip în regia lui Mihnea de Vries şi Edi Schneider, pentru piesa omonimă, realizată în colaborare cu Georgiana.
În prezent Raoul Russu deţine un studio propriu de producţie muzicală, unde pregăteşte piese noi, dar şi lucrează alături de alţi artişti ai domeniului.
DJ Raoul & Alin - Unde Esti
Sensor
Sensor este un grup clujean neconvenţional, original, ce oferă un plus de culoare scenei autohtone, combinând butoaiele, găleţile, genţile de maşini, polizoarele, maşinile de scris, cu sintetizatoarele şi scratch-urile, chitările, flautul şi vocea. Totodată este un amalgam ce reuneşte muzica, visuals-urile şi coregrafia.
A început ca un grup de tineri "şcoliţi" în diverse instrumente, care, noncondofmişti, au urmat idealul unei trupe nemaivăzute, care să aducă ceva original şi să realizeze showuri de excepţie. Stilul trupei variază foarte mult, "plimbându-se" printre electro-acoustic, experimental, idm, dnb şi breaks.
Totul a început în anul 1997, când patru studenţi clujeni de la Academia de Muzică s-au hotărât să pună bazele unei trupe de percuţionişti. Astfel, Sergiu Stoiadin, Zoli Toth, Rareş Hoţescu şi Emil Simion au format grupul Hands'n'feat, o trupă de "body music" inedită pentru scena muzicală din România.
S-au alăturat şi alţi componenţi şi astfel a apărut Sensor în anul 1998, într-o formulă care-i mai cuprindea pe Paul Ilea (compozitor, producător, clape, voce, vioară, chitară), Cristian Melak, Dan Chişu, Horia Marc, Laura Orian şi Marius Gagiu. Astfel, clasicelor "instrumente" folosite în Hands'n'feet precum pet-urile, maşinile de scris, ştampilele, brichetele, bretelele, pungile, scaunele şi multe altele, li s-au adăugat butoaiele, jenţile de automobile şi flexurile.
Sensor se divide în anul 1999, Sergiu a părăsit şi el grupul şi a încercat o resuscitare pentru scurtă vreme a proiectului Hands'n'feet, alături de Robert Magheti, Florin Romascu şi Ciprian Rogojan.
În anul 2001, Sergiu Stoiadin şi Zoli Toth alături de cei mai sus amintiţi din Hands'n'feet au format trupa Sistem, axată mai mult spre comercial, Sensor rămânând pe latura mai underground.
Sergiu a încheiat în 2004 colaborarea cu Sistem, dar a continuat activitatea în lumea muzicală alături de un proiect foarte interesant şi autentic, Dubaşii din Brăneşti (judeţul Timiş), cu care a lucrat alături de Phoenix în perioada anului 2003. Această experienţă s-a concretizat în câteva concerte în capitală şi un turneu european. Din anul 2004 a colaborat cu cei de la Direcţia 5, ca şi percuţionist pentru albumul "Promisiuni", dar şi pe partea de management. O altă trupă cu care colaborează tot ca şi manager, începând cu 2005, este Mandinga. În prezent desfăşoară proiectul cultural numit Jazz Avem.
În prezent, în trupa Sensor se găsesc în formula de bază cu Paul şi Alexandru "Sasha" Negara (percuţie, schratch, clarinet), precum şi colaboratorii Mara (voce), Melak (percuţie), Sebestyen Joo (bass) şi Ioana Marchidan (coregrafie, vj) . De-a lungul timpului au mai colaborat numeroşi artişti precum Bean, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Iris, Viţa De Vie, Inna.
Au lansat două albume importante, primul dintre ele cu caracter de world music, numit "Lands Distant Voices" (2002, A & A), iar cel de-al doilea s-a numit "E-volution" (2004, Emi). Sensor a mai semnat în anul 2008 un mix distribuit de Jolidon în Europa, numit "Sensuous Moods". La celebrarea a zece ani de existenţă au lansat pentru public un CD aniversar numit "Best, Unreleased".
În playlistul Atomic Tv au fost prezenţi cu un video foarte interesant pentru piesa "5 Minute" (produs de Andreea Păduraru şi Tudor Lucaciu), realizată alături de George Vintilă. Un alt clip de succes a fost "Help Yourself", realizat în anul 2004 de Tudor Giurgiu, pentru care au fost premiaţi în cadrul MTV Best Video Award 2005.
De-a lungul timpului au reuşit să impresioneze şi publicul internaţional, concertând în ţări precum Belgia, Franţa, Slovenia, Spania, Ungaria, UK.
De remarcat este şi activitatea lor teatrală. Au avut propriul lor spectacol numit “Sakadat”, care a beneficiat de două stagiuni la teatrul Bulandra (2001 - 2002) şi o stagiune la Teatrul Naţional Bucureşti (2003). O alta recunoştinţă pentru munca şi originalitatea lor a fost premiul pentru Best Sound în cadrul Romanian Music Awards 2009.
Actualmente au reuşit să pună bazele unei case de producţii proprii, Kult Studio. Astfe, Sensor rămâne una dintre cele mai "culte" trupe din muzica electronică românească.
Sensor - E-volution (2004, Emi)
Confrunto Now
Instant Performance
Help Yourself
7th Flower
E-volution
Your Way Out
It
One
Help Yourself (Electro Remix)
Sensor & George Vintila - 5 Minute
Sensor - Help Yourself
Spiral
Sebastian este din Marghita şi a început în anul 1996 să se ocupe de muzică. În acelaşi an a lansat cu proiectul Spiral albumul numit "Liquid Noise". Apoi, un an mai târziu, a urmat noi materiale intitulate "Blow" şi "Cabrio", lansate prin casa de discuri Cat Music. "Cabrio" este unul dintre primele albume breakbeat din România.
Dacă pe primele două albume genul muzical abordat de Spiral se apropia mai mult de techno şi house, cel de-al treilea album, "Cabrio", a reprezentat o schimbare majoră, orientându-se spre big-beat şi breakbeat. Cea mai reprezentativă piesă a fost "Treburi Fără Şireturi", care a fost prezentă cu un videoclip foarte energic şi dansant pe posturile tv.
Sebastian deţine din anul 2004 Raza Studio, alături de Alex Dragomir, specializat în post-producţie şi muzică de film. Dragomir mai este cunoscut datorită faptului că a lucrat ca şi inginer de sunet pentru albumele unor artişti precum Shukar Collective, The Amsterdams şi Viţa De Vie.
Spiral a pus de asemenea umărul la producţia unor albume realizate de Alin Sorescu, Anda Adam, Cain, Chic, Corina, Gia, La Familia, Simplu, Corina, Cream, Morandi, Maria Radu, Dana Nalbaru.
Zsemlye continuă să producă muzică electronică sub numele Pop Division, un proiect cu influenţe italo disco şi french electro house.
Spiral - Calibro (Cat Music)
Treburi fara sireturi (Original Version)
Sus pe Semenic
BMW Cabriolet (Diesel Version)
Treburi fara sireturi (Extended Version)
Avion cu motor
Traieste clipa (Original version)
Toata lumea
Trezeste-ma baby (Dreaming version)
Sticky bomb (Danger version)
Joc de glezne
Spiral - Treburi Fara Sireturi
Unu'
În anul 2000 câştigă concursul lansat de postul Atomic Tv şi emisiunea "In Za House". S-au făcut remarcaţi cu un remake după piesa artistului George Nicolescu, piesă numită "Cântec Pentru Sănătatea Ierbii", care a beneficiat şi de un foarte bun videoclip. Pe lângă acest premiu, celor de la Unu' le-a fost decernat best new act la MTV Awards 2003.
În anul 2002 a urmat schimbarea numelui, iar cei doi au lansat un album foarte bun, foarte divers în ce priveşte stilul abordat, numit chiar "Unu' " (MOF Records). Pe acesta au apărut colaborări cu Alexandra Ungureanu, George Nicolescu, Junkyard, Dru Klein şi Dan de la Omul Cu Şobolani. Practic acest material era deja finalizat în perioada Hard B, caruia i-au fost aduse adiţional featuringurile enumerate.
Începând cu anul 2004 în componenţa Unu' rămâne doar Bogdan, Dan urmând o carieră solo sub monikeruri precum Dan Habarnam sau Audionesimţire.
Popoiag a mai colaborat în anul 2006 alături de Rocca de la trupa Firma, cu care a realizat un EP numit "Scream", lansat la propriul label, Mutralina. A existat şi un videoclip pentru piesa respectivă, regizat chiar de Bogdan. De-a lungul carierei a activat şi ca regizor, realizând numeroase videoclipuri. De asemenea a fost producător muzical pentru numeroase grupuri sau artişti de pe scena muzicii comerciale româneşti precum Akcent, Anka, Andreea, Anna Lesko, Arsenium, Blondy, Cocktail, Corina, Gia, O-zone, Sistem, TNT, X-it.
In prezent a urmat o cale mai comercială, fiind prezent în proiectul ROA alături de Junkyard şi Cristi Negriuc, cu care a lansat albumul "Rise Of Artificial" (2011, Cat Music).
Dan Griober s-a ocupat de partea tehnică a unor albume semnate de numeroşi solişti şi trupe pop. A mai lucrat la producţia, mixarea sau masterizarea unor materiale precum "Superparanoia" (Omul cu Şobolani, 2006), "Seven" (Moebius Strip), "Within the Ludic Ocean" (Thy Veils), "Auditore" (Thy Veils), "Many Waters" (Thy Veils), "Pavilion Marilla" (Arc Gotic, 2008), "Cinema" (Aievea, 2009), "Aici Acum" (Norzeatic şi Khidja, 2010).
În anul 2012 Dan Habarnam a lansat un minunat albume de debut downtempo, numit "From the Known", la casa de discuri Exit Records.
Unu' - Unu' (2002, MOF)
Am Gresit Putin (feat Alexandra Ungureanu)
Fostul (Remix)
Cantec Pentru Sanatatea Ierbii (feat George Nicolescu)
Bring The House
Interludiu 1
Vino Sa Te Strang In Brate
(15:53) In Paranteza
Interludiu 2
Lumea Viseaza (feat Alexandra Ungureanu)
Slagar Dupa Lagar (feat Junkyard)
Interludiu 3
The Jam (feat Dru Klein)
Mellowswing
Interludiu 4
Tine Pasul Cu Mine (feat Dan De La Omul Cu Sobolani)
Unu & George Nicolescu - Cantec Pentru Sanatatea Ierbii
N-eatgroove & Rocca - Scream
Xray
Acest proiect activa iniţial în formula Silviu aka Csnake şi Cristi aka Criss de Cuba, iar mai apoi s-au adăugat Robert şi Marian Nichifor în anul 1995. Nichi a inceput in 1993 ca rezident in legendarul Studio Martin.
Au realizat împreună trei single-uri, "Salt Mortal", "Poison" şi "Raiul". Ultimul dintre ele a beneficiat şi de un videoclip, regizat de Adrian Budriţan.
De asemenea au fost prezenţi pe compilaţiile "Mouse In House", cu piesa "White Shark" (ediţia a patra). A terminat împreună şi un album, numit "Unu pe Doi", editat de Vela Music.
Acest proiect activa iniţial în formula Silviu aka Csnake şi Cristi aka Criss de Cuba, iar mai apoi s-au adăugat Robert şi Marian Nichifor în anul 1995. Nichi a inceput in 1993 ca rezident in legendarul Studio Martin.
Au realizat împreună trei single-uri, "Salt Mortal", "Poison" şi "Raiul". Ultimul dintre ele a beneficiat şi de un videoclip, regizat de Adrian Budriţan.
De asemenea au fost prezenţi pe compilaţiile "Mouse In House", cu piesa "White Shark" (ediţia a patra). A terminat împreună şi un album, numit "Unu pe Doi", editat de Vela Music.
Xray - Raiul
Activ - Sunete
Akcent - Ultima Vara
Atac - Vreau Sa Evadez
Class - Te Visez Mereu
DJ Project - Te Chem
Impact - Decadenta
K-pital - Nu Poti Sa Stai Deoparte
Sistem - Emotii
Van Noizz - Nu Renunta
Brazda Lui Novac - 2D+4
DJ Vasile - Nu Vrei
Future Groove - Vortex
Michi - Stele
Pnal - Nemiscat
Suie Paparude - Ajutor
Suie Paparude - Hard Dub
Suie Paparude - Invataturi
Bun, bun.
RăspundețiȘtergereAs mai vrea sa-i amintesc pe DJ Phantom, care a activat prin anii '90 si pe Sensor (trupa lui George Vintila), care mai exista si acum (Vintila intre timp s-a tirat din trupa).
de Andy Morehouse ce ne poti zice?
RăspundețiȘtergereCe de amintiri mi-au trezit alea care se dadeau la Klub Bizzare.. Multumesc!
RăspundețiȘtergereCum ii spune la melodia care era pe intro-ul de la Rockada? Multumesc!
RăspundețiȘtergerePe Atomic TV se difuza cateodata si Charlie Chaplin in cadrul emisiunii Klub Bizzar (cred). Filmele fiind mute, se difuza in fundal un anumit gen muzical (cred ca "Big Beat"). Unde pot gasi acele melodii?
RăspundețiȘtergere