miercuri, 16 martie 2011

Voci De Aur

     Dupa cum spune titlul, va prezint cateva mari voci din muzica romaneasca, mai vechi sau mai noi. De observat marea diferenta in ce priveste generatiile, faptul ca inainte totul se baza pe voce si prezenta scenica, prestatia, iar acum decolteul, dansul pervers si numarul scandalurilor in care apari pe la tv. Cu toate astea imi pare bine sa vad ca inca exista voci minunate, care ar trebui apreciate la justa lor valoare cat artistii sunt inca in viata. Astfel asculta-i si sustine-i !


Ada Milea


     Ada Milea nu este cunoscuta doar pentru muzica sa, ci si pentru activitatea teatrala, absolvind Universitatea de Arta Teatrala in orasul natal, Targu Mures. A compus deasemenea muzica de teatru, iar in discografia sa stau 10 cd-uri: "Aberatii Sonore" (1997, Fundatia Culturala Phoenix), "Republica Mioritica Romania" (1999, Intercont), "No Mom's Land" (2002, Green), "Absurdistan" (2003, Intercont), De Ce Fierbe Copilul In Mamaliga" (2003, Intercont), "Apolodor" (2003, A & A / English Version 2007, Green), "Quijote" (2003, A & A), "Nasul" (2007, A & A), "Inventar" feat Romulus Chiciuc (2008, A & A), "The Island" feat Balanescu Quartet (2011, Saphrane).

Ada Milea - Aberatii Sonore (1997, Fundatia Culturala Phoenix)


Cântec Pentru Reconciliere Etnică
Somnul Naţiunii
Femurul
Tina
Aseară
Trenul
Ăla (Era Vasile Om Frumos...)
Prostia Altcuiva
Are Mama Un Copil
Dănuţ
Secretara Mică
Suntem Cu Toţii Bolnavi
Academica
Ra-ta-ta
Darnic, Mai Mult Decât Harnic
Triştii, Poliţiştii
Furnica Parazită
Ce Păcat Că Nu Mai Sunt Pensionară
Creiere Albe
Grasa
Ciobănaş 1
Ciobănaş 2
Mioriţa
Drumu-i Lin De-aici La Vale
Stai
Moale
Ciocolata
Viermişor 1
Viermişor 2
Cioara
Smulsele Frunze
În Cimitir Paşte Un Cal
Boala Caldă Şi Subtilă
Departe De Mine
Post Modernum Tristae



Alexandrina Hristov


Alexandrina nu este doar o mare artista de muzica. Alexandrina este o poeta, Alexandrina e o pictorita, Alexandrina e actrita. Pe "fata (care) merge pe jos" as putea sa o caracterizez in o mie de cuvinte, dar imi place sa ma rezum la doar unul: superba. 
     A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau, fiind moldoveanca de peste Prut. Aventura in lumea muzicii si-a inceput-o in 2005, iar cu filmul a cochetat in acelasi an, in "Trois femmes de Moldavie", a carui coloana sonora a semnat-o de asemenea in parte. Tot atunci se muta in Romania. Pe langa romana, ea mai canta in franceza si rusa. De remarcat superbele prestatii live voce plus pian.
In 2009 a "nascut" un album, dupa cum spune si ea: "<Om De Lut> este copilul meu, un copil frumos si sanatos, gingas..". In prezent lucreaza la al doilea album, pe care il astept si eu cu nerabdare. Unele dintre piese i-au fost remixate de oameni mari din muzica electronica romaneasca, precum Dan Handrabur, Matze ("Printre Flori") sau Silent Strike ("Printre Flori", "Noi Doi") .


Alexandrina Hristov - Om De Lut (2009, A & A)


Undeva  
Numai Tu (Dan Handrabur Remix)



Alexandru Andries


     Pe langa cariera muzicala, Andries este arhitect, scriitor, poet, pictor si grafician. A absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Brasov, unde este in prezent conferentiar doctor. A debutat pe scena in 1979 alaturi de trupa Basorelief, iar discografic la Electrecord cu LP-ul "Interioare" in '84. Albumul a fost realizat alaturi de Mircea Baniciu (voce), Mircea Marcovici (bass), Mihai Farcaş (baterie, percuţie), Garbis Dedeian (saxofon, clarinet), Maria Ioana Mîntulescu (celestă, pian, voce).

Alexandru Andries - Interioare (1984, Electrecord)


 Ea va veni
Ochi de ciocolată
Parcul
Ce albaştri sînt
Lenea de după amiază
Am două umbrele
Unde te duci, frumoasă fată ?
Poveste mică
Ochii tăi
Fluture pe perdea
Regina nopţii
Nu-l dau pe azi pentru mîine
Fără griji
Azi ninge tare, draga mea
Asta-i uşa



Anca Parghel

     Una din cele mai marete voci ale jazzului romanesc, pianista, compozitoare si profesoara universitara (Suceava, Bucuresti, Belgia, Germania, Marea Britanie, Chisinau). A debutat pe scena in 1984, iar dealungul carierei a colaborat cu numerosi artisti, printre care romanii Johnny Raducanu si Mircea Tiberian.

Anca Parghel & Mircea Tiberian - Magic Bird (1988, Electrecord)


Incînt
Arie
Dincolo De Orizont
Ore De Vîrf
Pasăre Măiastră
Fără Mască


 
Aura Urziceanu
     
     Superba voce a jazz-ului romanesc, una din cele mai bune ale acestui gen, care a debutat in anul 1959 cu piesa "Vreau Sa Cant Si Eu La Televizor". La inceput a cantat muzica usoara, iar din 1966 s-a remarcat intr-un spectacol alaturi de contrabasistul Johnny Răducanu, pianistul János Kőrössy si bateristul Miki Manaila.

Aura Urziceanu - Seara De Jazz Cu Aura (1974, Electrecord)


Jocul Ţambalelor
Surpriza
Pe Olt
Ia-ţi Mireasă Ziua Bună
Pe Deal Pe La Cornăţel
Nu-mi Cere Să Cînt
Iarnă, Iarnă
În Amurg
Înserare




Aurelian Andreescu

     Andreescu a debutat la primul festival de muzica de la Mamaia, in 1963, cu piesa "In Tot Ce E Frumos Pe Lume". Alaturi de Aura Urziceanu si Mihaela Mihai a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke (Belgia) in anul 1971. Moare prematur, in 1986. Un maestru, o voce inegalabila.

Aurelian Andreescu - Aurelian Andreescu (Electrecord)

Fiica Întunericului
Nu Mă Voi Mai Îndrăgosti Niciodată
Mi-aş Dori O Femeie Bună
Aceasta Este Tot Ce-mi Doresc De La Tine
Vorbeşte-mi Încet Despre Dragoste
E Imposibil
Tînărul Păpuşar Mexican
Altă Dată, Alt Loc
Eu, Care Nu Am Nimic
Ruby, Nu-mi Lua Dragostea Ta
Sentimente Familiare, Vesele, Uitate
Dacă Pleci





Loredana Groza

     Frumoasa, nonconformista, intotdeauna am considerat ca vrea sa fie o copie a Madonnei, dar un lucru e adevarat, iar restul nu conteaza: are o voce minunata. Anul 1985 a fost cel in care a fost remarcata, castigand la doar 14 ani concursul "Steaua Fara Nume". La 16 ani castiga festivalul Mamaia si incepe sa lanseze primele piese la Electrecord. Una dintre cele mai cunoscute ei piese este "Buna Seara Iubito", de pe albumul cu acelasi nume realizat in 1988 alaturi de marele maestru Adrian Enescu, pionierul muzicii electronice romanesti. 

Loredana Groza - Buna Seara, Iubito ! (1988, Electrecord)


Îţi Citesc În Ochi
Toate Femeile
O Inimă De 16 Ani
Să-ţi Spun Adio
Tu Şi Eu
Măcar O Clipă
Bună Seara, Iubito!




Luiza Zan

    Cunoscuta voce a lumii jazzului, colaboratoare alaturi de trupele Slang, ZNE (alaturi de Neumann), Azza (Neumann, Florin Barbu, Marcel Moldovan) sau Liviu Butoi Quartet.


Mara

     O sueprba voce a muzicii romanesti, aromana de origine, Mara. Activitatea ei muzicala s-a desfasurat alaturi de numeroase trupe in special din sfera nu-jazz / electro: Baba Novac (debut, 1999 - 2001), NSK ("Totul Vine De La Sine"), Nemos ("Flying Soul"), Electric Brother, Blazzaj ("Un Lucru"), 4Given, Vama Veche ("Primavara"), Zob ("Cantec De Dragoste"), Zum, Jasp ("Cantec Despre Tine"), Blanoz, The Underground Acid, Brigada Artistica Urbana, Subcarpati ("La Cutari", piesa in aromana, originea Marei), Sensor.

 



Maria Radu

     A colaborat dealungul timpului cu numeroase trupe ca: Solaris (debut la 14 ani), Directia 5 (1993), Timpuri Noi (1995), Van Noizz (1996, alaturi de Romeo Vanica Jr, 2 albume, "Nu Renunta" in 1999 si "Reverie" in 2001 la Roton, poate cea mai de succes colaborare), Blazzaj (1999), Vank (2000), Silent Strike (2005, 2009), Yvat (2011). In anul 2006 a lansat primul album solo, "M-am Indragostit Un Pic".

Van Noizz - Nu Renunta



Maria Raducanu
 

     Albume lansate pe plan individual sau alaturi de colaboratorii sai: Jan Roder ("Cantece din Rasarit", 2005, Institut Francais de Bucarest), Krister Jonsson ("Pure Music", 2008, The End Film), Marc Ribot si Nicolai Adi Chiru ("Ziori", 2010, Tzadik), Margento pe un album cu acelasi nume (2005, Soft), Maxim Belciug ("Troika Chansons Russes" si La Tarara Chansons Espagnoles", 2005, Arbore Sonore), Mircea Tiberian ("Lumini", 2003, La Strada si "Viata Lumii", 2003). Alaturi de Golcea si Romanescu a mai lansat tot in 2002 la La Strada un album de colinde intitulat chiar "Colinde". Mai multe despre colaborarile ei puteti afla aici.






Maria Tanase

     Eterna Maria Tanase, poate cea mai valoroasa voce feminina romaneasca a tuturor timpurilor. "Ciuleandra","Blestem" cu ale ei versuri "Cine Iubeste Si Lasa", "Bun ii Vinul Gurghiuliu", cateva dintre cantecele cele mai de succes ale ei, nemuritoare cum este si vocea dansei. Apare prima data pe scena in 1921, la caminul cultural din satul natal. 1934 reprezinta anul debutului sau artistic, an in care semneaza deasemenea si primul ei disc, "Mansarda" (Lifa Records). 

Maria Tanase - Ciuleandra (2001, Oriente Musik)


Pe Vale, Tato, Pe Vale
Marie, Si Marioara
Frica Mi-e Ca Mor Ca Maine
Ciuleandra
Trenule, Masina Mica
Maine Toti Recrutii Pleaca
Asta Iarna Era Iarna
Doina Din Maramures
Uhai, Bade
Butelcuta Mea
Mai Gheorghita, Und-te Duci?
Tulnicul
Agurida
Asta Noapte Te-am Visat
Eu Pe Badea-am Intrebat
Aseara Ti-am Luat Basma
Bade, Din Dragostea Noastra
Paraus, Apa Vioara
Toderel
As Ofta Sa-mi Iasa Focul
Valeleu



Marta Hristea

     Exceptionale prestatii live, cunoscuta mai ales pentru proiectele jazz/nu-jazz in care este implicata: Interzone Jazzorchestra (Mircea Tiberian, Vladimir Karparov, Adam Pieronczyck, Horst Nonnenmacher, Maurice De Martin, Topo Gioia), Ciot, East Village, Aievea. Despre ultimele dintre ele puteti afla mai multe in acest post.



Nicu Alifantis


   Muzician, poet si actor care a debutat scenic in 1973 si discografic trei ani mai tarziu la Electrecord cu "Cantec De Noapte". Dealungul vremii a fost activ si in Cenaclul Flacara alaturi de Adrian Paunescu.

Florian Pittis & Nicu Alifantis - Florian Pittis, Nicu Alifantis (1980, Electrecord)


Imn (Trăiască România, Trăiască Tricolorul)
Baladă
Cîntec
Un Singur Legămînt Cu Ţara

Nicu Alifantis & Paula Seling - Ploaie In Luna Lui Marte



Stefan Hrusca

Un artist devenit simbolul colindelor de Craciun.






Tudor Gheorghe


     Poet si actor a carui cariera a fost impiedicata nepermis de rigorile comuniste, fiindu-i interzis sa concerteze timp de zece ani. In spectacolele sale, acesta imbina intr-un mod foarte unic muzica si poezia. 

Tudor Gheorghe - Reintoarcerea (1999, Intercont)


Ardealul   
Reintoarcerea
Intoarcerea fiului incaruntit
Mama
Casa
Basarabia pe cruce
Basarabie Basarabie
Paun umblatul
Cantecul strainatatii
La groapa lui Lae Chiorul
Transilvania
Cantec de leagan
Cand eram mai tanar
Mi-e dor de ea
De-abia plecasesi
Risipei se deda florarul
Miorita




 Tags:

2 comentarii:

  1. Sa o nominalizezi pe Maria Tanase in urma unor "mititei" precum Loredana este cel putin o mare mitocanie, daca nu chiar o adevarata blasfemie culturala. De fapt simpla alaturare a celor doua (artista Maria Tanase si cantareata Loredana) dovedeste o imensa lipsa de cultura muzicala si de bun gust.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Comentariul dvs. va fi vizibil după aprobare."
    Comentariile negative nu au loc aici, nu-i asa? Doar cei ce-l slavesc pe autor sunt admisi. Opiniile au nevoie de aprobare, la fel ca-n "vremurile bune" de trista amintire!

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !