joi, 17 martie 2011

Istoria Hip Hop-ului Romanesc


     In acest articol doresc sa va transpun o frantura din istoria muzicii hip-hop in Romania, iar pentru a face asta mai usor pornim de la trei "sindicate": 

- "RAN-S" (Racnetul Agoniei Nationale-Sindicat), de partea East Coast, cuprindeau: RACLA, Klansmen, Delikt, Getto Daci, Da Hood Justice, Parazitii

- "Cartelul", West Coast: BUG Mafia, La Familia, Marijuana, Il-egal, M & G

- "Dirty South": Cassanova 


     DJ Sleek realiza in 1991 alaturi de Daddy Love si Abdul Shabbazz, prima emisiune radio dedicat hip hop-ului, "Hip-Hop Radio Show" la Radio Nova 22. Tot alaturi de acestia a organizat si primul concert de rap din Romania, la Sala Polivalenta pe 14 mai 1993, avandu-i ca invitati pe Alliance Ethnik, Sleo, Democrates D, Ragga Sonic si altii. 

Vorbire Directa

     Vorbire Directa este prima formatie romaneasca de hip hop, cu MC Robby si DJ Cristi ca membri, fondata in 1993 si disparuta in 1995, motiv pentru care nu se integreaza in clasificarea de mai sus. Nici un album oficial, doar aproximativ trei piese realizate, printre care "Banii", prima piesa oficiala de acest gen compusa si difuzata in Romania.




R.A.C.L.A.

     R.A.C.L.A. (Rime Alese Care Lovesc Adanc / Rapperi Albi Concep Legal Avertismente) este printre primele trupe hip hop romaneasti, fondata in 1993 de catre fratii Rimaru aka Krash-X si Clonatu' aka Big Demo (Calin si Dan Ionescu)RACLA a lansat si primul album de hip-hop din Romania, "Rap-Sodia Efectului Defectului", in 1995In 1998 Clonatu' renunta la activitatea muzicala si Rimaru ramane sa produca singur albumul "Rime De Bine" (A & A). Apoi dealungul timpului s-au mai alaturat in R.A.C.L.A.: Connect-R, DJ Dox, DJ Swamp, K-gula. In 2005 trupa se desfiinteaza, o data cu plecarea lui Connect-R.

R.A.C.L.A. - Rap-Sodia Efectului Defectului (1995, Kromm / Amma)





Intro 







Efectul defectului 

Outro



R.A.C.L.A. - Cei Care Te Calca Pe Cap (1997, East & Art)


Demo Side (Delirium Tremens)
Anarhia (feat Cargo)

K.R.A.S.H. Side (Haloi Pentru Smardoi)







     DJ Dox  este actual membru Turntable Science, primul crew de djs/turntablists din Romania, infiintat alaturi de Faibo X, DJ Paul si DJ Undoo. Cu acestia a lansat in 2009 primul album de turntablism de pe scena locala, "Extended Techniques vol. 1".


Turntable Science - Extended Techniques Vol. 1 (2009)



Check The Dark Side
Music To Be Murdered (feat DJ Wiz)
Turntable Science - Remix 2009



     DJ Paul este membru CTC (Controlul Tehnic De Calitate), alaturi de Deliric 1, L Doc si Vlad Dobrescu. La inceput, in 1997,  Deliric 1 si L Doc activau impreuna cu Nwanda in Trilogia. Acestor 3 li s-au alaturat 2-10 si au format E.L.I.T.A. (Enunt Literalmente Imperceptibil Tacticienilor Anti-metafora). Incepand cu '99 Deliric si Doc au format alaturi de VD si Paul, CTC. Acestia au infiintat si un label propriu, Facem Records, profilat exclusiv pe hip hop. In prezent Controlul Tehnic de Calitate formeaza gruparea Armada, alaturi de Aforic, Cedry2k, Nwanda si CarbonAnul 2011 a adus lansarea unui exceptional album solo semnat Deliric 1, "Inspectia Tehnica Periodica".


CTC - Dificultati Tehnice (2005, Facem)


Introducere
Unu (Interludiu)
Turntable bonus (feat Turntable Science)



Deliric 1 - ITP (2011, Facem)






     Prezint si celalalt membru Armada, Aforic, care a debutat in 1997, in 1999 era gasit in Plasmaticsaga alaturi de Blaziny si Sagace, 2003 - 2005 in KST cu Underman, Kombat si FaiboX, incepand cu 2005 prezent in S.D.S.T. (Spectru de Difuzare a Sunetelor Tacute) cu Underman, Deejaygruv si Dragonu', apoi in 2008 s-a alaturat Facem Records si a pornit proiectul 2012 alaturi de Furnici Coapte. In 2011 Aforic si-a lansat albumul solo "Fiul Omului", pe care vi-l prezint mai jos.


Aforic - Fiul Omului (2011)


Alo Terra (prod Freddy Orange)
Anii (prod Ortega)



     Tot din Armada, Cedry2k, membru Equinox alaturi de Carbon si DJ Ufe, respectiv Haarp Cord cu Dragonu 47, Sisu si Pacha Man. In anul 2011 a lansat un album ce cuprinde colaborarile alaturi de alti artisti din 2005 pana in prezent. Tot 2011 a adus inca un album alaturi de cei de la Haarp Cord.


myspace.com/cedry2k

Cedry2k - Colaborari (2011)


 Mi-e de ajuns (feat Zale)
Vorbe din context (feat CTC)
Scandal  (feat CTC)
Introspecţii (feat Carbon & Guess Who)
Totu’ pentru bani (feat Puya)
Fac din noapte zi (feat Sisu & DOC)
Vorbeşti de parc-ai şti (feat Maximilian & Guess Who)
Ne-am pierdut nemurirea (feat Scânteie & Bitza)
Pe gheaţa subţire (feat Mutu)
Yeu yeu yeu (feat Puya)
Lirici pentru critici (feat Pacha Man)
Ai nimănui (feat CIA)
Nu vezi nimic (feat Puya)
Micul Mexic All Star (feat DJ Grass, DOC, La Familia, VD & Cabron)
Consecinţe (feat La Familia & Bibanu)
 Grav, magic, fin (Remix) (feat DOC & Bitza)
Muzică (feat DOC, VD, Deliric 1 & Nwanda)
Şah (feat Specii & Dj Borak)
Poveşti cu noi (feat Deliric 1)



Haarp Cord - Dragoste Sau Frica (2011)


Reprezint 
Dragoste sau frică 
Bucurie în replică 
Demnitate (feat Carbon) 
Nu mai sunt copil 
Război pe foi 
Prraa (feat 0KN & FaiboX) 
Călătorie 
De aşa natură (feat Cabron) 
Rămân în stradă 
330 (feat Deliric1) 
Epigramă cu epigoni (feat FaiboX) 
Demoni 
Titani (feat CTC) 
Recunoaşte



     DJ Undoo este fondatorul labelului romanesc dedicat hip hop-ului, Hades Records, alaturi de Kombat, Butch, Koma si Dragos Chiscoci. Pe langa Turntable Science, a mai colaborat in proiecte ca Dagga (cu Butch, OzO, Ghismo) si Shy Beatz (alaturi de Yazee Jay). In anul 2011 a lansat albumul "Ain't Fast Food Music".


DJ Undoo - Ain't Fast Food Music (2011)


Coming to ya feat. Kioru (H8)
Imbraca sunetul feat. Praetor (Veritasaga)
Dj’s feat. Endogen
Stiu feat. Mutu (Viollent)
Cat mai stai feat. K-Gula (Grupul de Rezistenta)
Epoca de aur feat. Raku, Aforic
Ai grija feat. Omu Gnom (Raparta)
Copyright criminals feat. Dj Batz (Rotopercutor)
Aberatie feat. Blaziny, Jay (Shy Beatz)
Suzy feat. Butch (Dagga)
Parada instrumentelor (feat. I gura, Zicu, Misu, Dj SchraBeat, Dj Paul, Dj Dox, Dj Faibo X, B Jam (prod. Seb & I gura, Dj Undoo, Keri, Ortega)
Lovitura de rap feat. Rey (10 Tone)
La timp feat. Viollent
Mad fluid feat. Ais the Chef
Piesa e stricata feat. Carbon
A state of mind
Nemesis feat. Catalin (Coma)



     DJ Swamp a activat timp de 8 luni in R.A.C.L.A., iar intre 2002 si 2008 s-a alaturat B.U.G. Mafia. A inceput sa faca muzica undeva prin 1998 sub numele de Arsenik in trupa Sarkastik. Incepand cu 2008 devine Nicalai si se orienteaza incet spre muzica electronica, mai ales dupa lansarea proiectului Les Garcons Timides alaturi de Alexandru Angyus.


     K-gula a mai facut parte din L.I.R.I.C. (Libera Initiativa a Rapperilor In Crangasi) alaturi de Maniac Killer (deasemenea membru Klansmen) si Inspectoru', respectiv K'n'Confusion alaturi de DJ Undoo si Confusion
     La inceputul anului 1999 s-a pus bazele unei grupari numite Inspektoratu’ GP (Genii Publice), din care faceau parte: L.I.R.I.C., Brigada Rima Grea / Bem Repede Gambrinus, Soto Inteso (Michelle, Sfantu), Giganzii (Connect-R, Bulldogu), Soviet.



Klansmen

     Grup ce a activat intre 1995 - 1997 si care ii avea in componenta pe Maniac KillerKlick, Maia si Pshycho aka Funky. Un singur album lansat de Klansmen, "Drog" (1996). Funky a mai activat alaturi de Negru in Dream Team, care faceau parte din "Proiectul Verde" sustinut de Urban Records si care cuprindea un grup reunit sub egida Urban All Stars pe care vi-l prezint mai jos.  

Klansmen - Drog (1996, Digital)



Dragi Parlamentari (Hard-Core Mix)



Delikt & Methadon 3000
foto: hiphopkulture.ro

     Vexx, un MC pe care mie imi place sa-l numesc poet, un "soldat", membru dealungul timpului al grupurilor Delikt, Methadon 3000, Blanoz si Khidja Clouds Society. 
     Delikt a fost infiintata in 1994 alaturi de Brugner si DJ Sleek, apoi aceasta s-a destramat in 1999 si Vexx a urmat calea Methadon 3000 alaturi de Sleek, iar Brugner a intrat in Brigada Rima Grea / Bem Repede Gambrinus alaturi de Bek. La infiintare, Delikt  facea parte din gruparea Asasinii Noii Ere alaturi de Il-Egal si Apa Tare, iar din '96 a intrat in R.A.N.-S. BRG activa inca din 1997 in formula Bek, Tubbe si Horse, ultimii doi parasind grupul o data cu venirea lui Brugner. Intre 2002 - 2004 a mai activat in Brigada Rima Grea si DJ Magnetic. In ce priveste Methadon 3000, a fost unul din cele mai underground proiecte hip hop made in Ro, in care a mai colaborat si Matze, cand grupul a devenit Methadon 5000
     Anul 2010 a adus schimbare de nume pentru Vexx si o colaborare cu Khidja pe un album de exceptie, "Norzeatic & Khidja - Aici Acum". Alaturi de acestia alcatuieste o formula live extinsa, in care se gasesc Khidja (Rusu & Flore), Electric Brother (bass), Mihai Iordache (sax), Tavi Scurtu (baterie), Alexandru Anastasiu (vibrafon).


     In spatele numelui de scena DJ Sleek, Gypsy Bogdan sau Tata Urs, se afla Bogdan Smecleev, cel care realiza in 1991 alaturi de Daddy Love si Abdul Shabbazz, prima emisiune radio dedicat hip hop-ului, "Hip-Hop Radio Show" la Radio Nova 22. Alaturi de acestia a organizat si primul concert de rap din Romania, la Sala Polivalenta pe 14 mai 1993, avandu-i ca invitati pe Alliance Ethnik, Sleo, Democrates D, Ragga Sonic si altii.
       Prin Assos Music a produs emisiunea Deep Beats la Pro FM, pentru mai bine de 5 ani.
A mai fost prezent in cadrul Atomic Tv (Aria 52), iar din 2001 s-a stabilit in New York, unde conduce Turntable Lab, magazin de discuri, muzica, echipament audio si graphic design.
Pe plan muzical a activat in legendarele trupe Methadon 3000 si Delikt.

Delikt - Fara Numar (1998, Cat)





Methadon 3000 - Veriga Lipsa (1999, Cat Music)



*
**
***
****
*****



Khidja & Norzeatic - Aici Acum (2010, Facem)








Getto Daci

     Trec la Getto Daci, trupa in care se gaseau Deceneu, Piele, Os, Romichete, Ioio si Dacian. Trupa a activat intre 1994 - 2004 si a adoptat un stil hardcore dar mai intelect decat restul hip hop-erilor din peisajul autohton. Pentru scurta perioada, in 2007, Deceneu si Piele au reinviat colaborarea sub numele de Baza de Agrement sau Niste Getto Daci pe afise.

Getto Daci - Daciada






Da Hood Justice

     Da Hood Justice a luat fiinta in 1993 in formula Nai'gh'Ba si Sorty Shit Stain. Pe parcursul timpului in componenta s-a mai gasit DJ Zicu, iar astazi se regasesc  in formula live de 7 membri, cu: Nai’gh’Ba (MC), Stoe Toxxic (MC), Gabi "Printzu" (bass), Marius "Zulu" (chitara), Kani (tobe), DJ Sonia (keys & backing vocals) si Cristina (keys & backing vocals). 



     Parazitii sunt alti reprezentanti RANS, avandu-i ca si componenti pe Cheloo, Ombladon si Freakadadisk, ultimul dintre ei venit din Morometzii
     Daca tot am mentionat numele Morometzii, as vorbi putin despre Raku, unul din cei mai underground si mai iubiti hip hop-eri. A debutat alaturi de Utopik, duo in care era prezent cu Drops. Apoi cei doi s-au alaturat grupului Morometzii dupa plecarea lui Don Baxter si la finele anului 1998 a venit si Freakadadisk, activ pana in 2000. Raku si Drops au ramas pana in 2001, apoi au parasit si ei trupa. In anii ce au urmat Raku a mai colaborat printre altii cu Parazitii, iar din 2004 a format un nou grup alaturi de Yolo si Christu, Zale.


Raku - Rezistenta (2009)


Receptie
Doi
P-astea Trag
Strike Like (feat Yolo, FaiboX & DJ Undoo)
Rezistenta (feat FaiboX, Gani, Doc & Brugner)
Nu Uita !
Cantec Elf (feat Ati de Chile)
Ai ki do (feat Christu)
Vulprea Cu Noua Cozi (feat Kazi Ploae)
Dedicatie Speciala (feat Dan Nicolau)
Electrip (feat DJ Vasile)
Naufragiu





     Bug Mafia si La Familia nu mai au nevoie de prezentare, printre cele mai vechi si cunoscute trupe de hip hop. Pacat ca La Familia s-au despartit in prezent, iar Puya canta rahatul ce il canta acum.





M & G

     Duo format din Mario si Co-G, constituit in 1993, realizatorii primului album ragga-dancehall din Romania, numit "Asalt Raggafonic" (2005).



Cassanova

     Cat despre cel care nu s-a vorbit foarte mult, brasoveanul Cassanova, a abordat un rap cu texte porno inspirat din 2Live Crew. XXXCasanova a lansat albumul "Hard Core Porno" in 1995, imediat dupa "Cei Care Te Calca Pe Cap" a lui RACLA, fiind astfel al doilea album rap romanesc.



Veritasaga

     
     Veritasaga este o trupa romaneasca fondata la sfarsitul anilor '90, de catre patru membri: DJ Sonia, Praetor, Jhivago si Dribbler. Praetor, Jhivago si Dribbler au evoluat intre 1999-2001 sub numele Triada. Aceasta imbina hip-hop-ul cu influente neo-soul, chill-out si electronica. Doua albume lansate: "Punct. Si De La Capat" (2003) si "Cu Alti Ochi" (2007, Hades).

Veritasaga & Cenzurah - Intr-un ultim ceas



Steleverzi

   Steleverzi inseamna Oza si Rebel Monk. Oza scrie si canta, iar Rebel Monk realizeza muzica. Acestia sunt fosti membri RapPace. Trei albume lansate pana in prezent: “In doi pasi grabiti” (2007), “Eu nu pot sa scriu un final fericit” (2008) si "Mortii si ranitii mei" (2010).

Steleverzi - Metroromanta

Steleverzi - Peste Noapte

9 comentarii:

  1. check out MDP ( misiune de pedeapsa)

    RăspundețiȘtergere
  2. L Doc si Vlad Dobrescu sunt doua persoane diferite.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Tot din Aforic, Cedry2k, membru...".Ai o gresala acolo..."Tot din Armada,Cedry2k,membru..." cred ca vroiai sa scrii :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mane , ai uitat sa zici de Pirats Klan- vechea brigada a lu` Carbon - cu albumul ars piratica, SuperHumancrew - vechea brigada a lu` Kazi ploae, si cam atat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma da' despre Codu' Penal de ce nu se vorbeste?
    Ca si ei sunt o formatie hip hop?

    RăspundețiȘtergere
  6. sau specii omu meu dragonu si kazi ploae

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum se poate sa nu-l mentionezi pe Pacha Man? E prezent in hip-hop-ul romanesc inca din 1998 cand peste tot auzeai hit-urile Pum Pum sau Societate...

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !