marți, 22 februarie 2011

Romania In Culori




     Chiar daca toata lumea ne fac tigani, uite ca iubesc muzica lor si ne putem mandri ca avem in tara noastra muziceni romi foarte priceputi. 
  

Fanfare Ciocarlia
      Fanfara Ciocarlia cuprinde 12 membri din satul Zece Prajini, judetul Iasi. Este cunoscuta ca cea mai rapida fanfara din lume. Sunt subiectul a doua documentare, "Iag Bari Brass On Fire" in 2003 si "When the Road bends - Tales of a Gypsy Caravan" in 2006. Tot in 2006 catiga competitia BBC Radio 3 World Music Award for Europe si urmeaza pentru ei concerte in peste 50 de tari din lume. Muzica lor apare de asemenea in controversatul film Borat. 







     Avem si lautari vestiti, reprezentantii de seama fiind "haiducii" din Clejani, Taraf De Haidouks. Se bucura si ei de mare succes in afara granitelor. Deasemenea au fost prezenti in filme ca "Latcho Drom" (1993), "The Man Who Cried" (2001) si "Gypsy Caravan" (2007).






Shukar Collective

     Shukar Collective, unul din cele mai apreciate proiecte muzicale made in Ro. Acesta aduna pe langa DJ Vasile si Dan Handrabur (fondatori) si multi alti producatori autohtoni valorosi ca Matze, Vlaicu Golcea, Mitos Micleusanu (aka Diafragma de la Planeta Moldova) si Marius Matesan. Nici un remix jalnic la vreo manea, totul construit de la zero, acordat cu muzica tiganeasca autentica din graiul ursarilor de la Shukar Band, alcatuit din Tamango, Napoleon si Clasic. Idee foarte apreciata peste granite, pe unde de altfel s-au perindat in numeroase concerte. Shukar Collective a fost dealtfel subiectul unor documentare emise in eter tocmai de HBO Music si National Geographic. Doua albume ce nu trebuie sa lipseasca din colectii ("Urban Gipsy" si "Rromatek"), la anunt cel de al treilea intr-o formula schimbata (DJ Vasile, Dan Handrabur, DJ Rolf, Sorinel si VJ Tom). Mai multe materiale puteti gasi intr-un alt post pe ElectroBlog Ro, <Story Of The Gypsies>.






Fărâmiţă Lambru

     Considerat unul dintre cei mai buni lautari de la noi, bucurandu-se de un succes foarte mare si la nivel international, cochetand chiar si cu viata de film. A fost acordeonist si dirijor, colaborand mult timp cu mare cantareata Maria Tanase. 





Tags:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !