sâmbătă, 12 martie 2011

Biografii/Discografii: Shukar Collective

myspace.com/shukarcollective

      Povestea shukarilor este lunga, complexa si frumoasa, precum insasi fiinta si traditiile lor. Paul Tanicui, dupa ce a ajuns in "mina de aur" a lautarilor si tarafurilor autentice, Clejani, l-a descoperit pe Napoleon. Nu francezul, cu toate ca numele copiilor lui sunt cel putin la fel de sonore :) . Este cel ce avea sa faca parte din autenticul grup Shukar Band, reunit in aceasta formula de Paul in anul 2003, care a reusit sa inchege un album.


Shukar - Bear Tamers Music (2005, Sub Rosa)


Presentasion
Cika-Laka
Jelem-Jelem
Maşina Cu Pâine
Tamango's Jazz
Iubire
Malademna (Napoleon's Version)
Saeroma
Aurica
Catar O Birto Mai Opre
De Zlătari
Ramo Ramo
Garoafa
Stairiba
Na Da Ra
Jazz
Cika-Riba
Malademna (Shukar Version)
Bahtalo !

     Începând cu anul 2004, Tanicui alaturi de DJ Vasile vin cu ideea de a realiza un fusion intre muzica electronica si acesti ursari, o reinterpretare moderna a muzicii lautaresti. In scurt timp vor pune bazele alături de Dan Handrabur, Matze, Golcea şi numeroşi alţi colaboratori, unui foarte exotic şi apreciat pe plan international grup, Shukar Collective, unul din cele mai valoroase proiecte muzicale româneşti. Acesta aduna pe lânga fondatorii Vasile şi Dan, tradiţionalul grup de ţigani ursari Shukar Band, format din Tamango, Napoleon şi Clasic.
     S-a realizat astfel un fusion, o paralelă între două lumi, cea a dj-ilor moderni din muzica electronică românească şi lumea plină de muzică şi dans a ţiganilor.
     Grupul a fost deschis însă colaborărilor şi o dată cu construirea pieselor au adus contribuţia la sound-ul unic Shukar Collective, numeroşi instrumentişi, ingineri de sunet şi artişti ai muzicii jazz şi electronice româneşti precum Marius Mateşan, Matze, Mihai Sorohan (trompetă), Mitos Micleusanu (aka Diafragma, Pneumaton sau Ermetic de la Planeta Moldova), Sorin Shukarú (voce), Tavi Scurtu (percuţie) şi Vlaicu Golcea (contrabas).
      Nici un remix jalnic la vreo manea, totul construit de la zero, acordat cu muzica ţigănească autentică din graiul ursarilor de la Shukar Band, originari din Teleorman, cu ritmuri bătute din linguri şi butoaie, puse în contrast cu beaturile şi efectele create de sintetizatoare, cu muzica electronică modernă. Astfel, muzica lor depăşeşte bariere, se evidenţiază, intră profund în culturalitate, punând în antiteză două civilizaţii diferite, stiluri de viaţă diferite, limbi şi culturi muzicale diferite, dar reunite atât de natural sub un sound foarte bine îmbinat. Ideea a fost foarte apreciată peste graniţe, pe unde s-au perindat dealtfel în numeroase concerte. Shukar Collective a fost şi subiectul unui documentar, dat în eter tocmai de HBO Music (realizat de Matei Alexandru Mocanu), respectiv un spot emis pe National Geographic.




     Au produs împreună două albume care nu trebuie să lipsească din colecţii. Primul dintre acestea se numeşte "Urban Gipsy" şi a fost produs în anul 2005 (Riverboat), de cărte Dan Handrabur, DJ Vasile, Marius MatesanuMatze, Mitos Micleusanu, Shukar Band şi Vlaicu Golcea. Cel de-al doilea este intitulat "Rromatek", realizat în 2007 (Eastblok), la care au contribuit Dan Handrabur, DJ Vasile, Matze, Mihai Sorohan, Shukar Band, Sorin Shukaru, Tavi Scurtu şi acelaşi Vlaicu Golcea. La anunţ cel de-al treilea, într-o formulă schimbată, mereu în dinamică.


Shukar Collective - Urban Gipsy (2005, Riverboat)

     Produced by: Shukar Band (Tamango, Napoleon, Clasic), DJ Vasile, Matze, Dan Handrabur, Vlaicu Golcea (bass), Mitoş Micleuşanu, Marius Mateşan.


Calling Tamango
The Wind
Malademna
Gipsy Blooz
Taraf
Oh, Mother
Bar Boot
Shub
Mamo
Hahaha
Disperiae Romanes
Do Baba
Lautarium
Verbal Fight
Wander



Shukar Collective - Malademna


Shukar Collective - Rromatek (2007, Eastblok)

     Produced by: Shukar Band (Tamango, Napoleon, Clasic), Sorin Shukarú (vocals), DJ Vasile, Matze, Dan Handrabur, Vlaicu Golcea (double bass), Tavi Scurtu (drums), Mihai Sorohan (trumpet).


Oh, Girl
Dalladida
Raga Mamï
New Shout
Hi-Ley
The Snake
Truppa Truppa
Mean Macheen
Pray
Shukar Muzika
Napolament
Pam Paraï
Gossip
Time Peace / Daï Daï



     O piesa semnată de cei de la Shukar Collective se studiază la Antropologie, la Universitatea din Hiroshima, este vorba despre "Dalladida". Shukarii au realizat de asemenea trei videoclipuri pentru trei dintre piesele lor: "Malademna" (realizat de Radu Munteanu şi Tudor Lucaciu), "Oh, Girl" (realizat de Matei-Alexandru Mocanu, Bogdan Orcula şi David Lee), respectiv "Taraf" (realizator Paul Tanicui).

Tamango`s Story



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !