miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Urban Experience & Makunouchi Bento




     Uex cum mai era "alintat" proiectul timişorean deschizător de drumuri, s-a format în anul 1995 cu Felix Petrescu aka Waka X (computer, compoziţie) şi Cristian Savii aka G-man (voce, compoziţie) ca nucleu de bază, apoi s-au mai alăturat Adrian Chifu aka Hydraulik Fan Baron (clape şi compozitie), respectiv Octavian Chiş aka TBD (technical stuff).
      Felix Petrescu este numele de care se leagă unul dintre cele mai importante festivale de muzică electronică din ţară, TMBase. Este fondatorul asociaţiei cu acelaşi nume care stă în spatele evenimentului, alături de Ufo şi mulţi alţi pasionaţi de muzică electronică din Timişoara.
      Prin acea perioadă proiectul Urban Experience avea deja aproximativ 3 ani de activitate, fiind prima trupă de muzică electronică din acest oraş şi printre primele din ţară. Era un grup orientat la început spre muzica trance şi happy-hardcore. Cu această abordare au reuşit să închege un album în anul 1995, înregistrat la Studio Recording. Apoi, Uex a trecut la ambient, trip-hop, breakbeat, dub şi jungle, încetul cu încetul materializând un al doilea album, în 1998, la Claxon Sound Bucureşti. Au bifat de asemenea apariţii discografice pe compilaţii lansate în Croaţia la Dream Records, casă de discuri care le-a oferit multă apreciere.
       În oricare dintre formule, băieţii au adus întotdeauna ceva nou pe scena muzicală romanească, cu prestaţii live de excepţie, care i-au impresionat pe mulţi tinerii producători de muzică ai vremii, servind ca adevărate modele pentru ei.
       În anul 2001 Uex s-a scindat, iar Felix şi G-man au mai apărut doar ocazional în formula Urban Experience DJs, abordând genuri precum jazzy house, drum & bass, hip-hop, glitch-hop.
      Chifu este de asemenea un cunoscut artist plastic şi regizor, iar în prezent desfăşoară proiectul solo Lux Aeterna, axat pe muzica dark ambiental, gothic. Octavian este specializat în IT, fiind deţinătorul site-ului plugins.ro. 


      WakaX a urmat calea Makunouchi Bento, proiect format alături de Valentin Toma aka Qewza. Au început să colaboreze împreună în urma unui remix realizat de Vali pentru piesa "Remember All Happy Moments" a lui Waka X. Astfel, s-a născut unul dintre cele mai însemnate nume ale IDM-ului românesc, cu un sound unic pentru scena experimentală autohtonă, ambiental, electro-acoustic, cinematic. Numele este inspirat de cutiuţele tradiţionale japoneze.
      Există o mulţime de release-uri lansate de cei doi, majoritatea gratuit. MaBento a mai făcut parte din proiectul Jebel Chamber Orchestra, alături de John Fisher aka Ricemutt, Patrick Sheng şi Justin Lazarus din USA.
      Alături de Bogdan Roşu au fost implicaţi în proiectul RIDMA (Romanian Intelligent Dance Music Alliance), care avea în plac crearea şi susţinerea unei scene IDM în România. Sub această cei trei au lasant în anul 2001 ep-ul "Pixelparket" (Electro Beats). În acelaşi an au realizat prima petrecere dedicată acestui gen de muzică din ţara noastră, numită "RIDMA Fused Party".
      În anul 2004 MaBento au lansat la Ogredung un mix înregistrat live la TmBase 2004, într-o formulă extinsă. Aceasta i-a mai cuprins pe Dan Damian de la Pnal (chitară) şi Raluca Todea (clape). Dan a mai colaborat cu ei pe ep-ul "Bouche Du Metro" (2002, Miasmah).
       Felix Petrescu se remarca de asemenea şi ca un priceput computerist. A creat de-alungul timpului numeroase plug in-uri, pe care le-a folosit în muzica Makunouchi Bento, dar pe care le-a şi împărtăşit, oferindu-le gratis spre download în diverse rânduri. Poezia este o altă vocaţie a sa.
      Vali a început să facă muzică din anul 1997 şi a apărut prima dată în postura pe scenă la ediţia TmBase din 2000. De atunci a devenit şi el colaborator în asociaţia cu acelaşi nume.
      Qewza este cunoscut solo în special pentru seria de mixuri "1 Mai", care cuprind artişti din absolut toate sferele muzicale autohtone, cele mai mari nume ale muzicii româneşti din toate timpurile. Am un mare respect pentru acest producător, inspirându-mă cu aceste mix-uri "mioritice", cu un aer foarte underground, pe care le apreciez foarte mult deoarece urmăresc acelaşi "ţel" ca şi el. Să regăsesc frumosul în fiecare gen muzical.





Makunouchi Bento & Adapt - RIDMA: Pixelparket (2001, Electro Beats)



Makunouchi Bento – Computer Boy Machine
Adapt – Crisp (MaBento Vacuum Mix)

Adapt – Crisp (Q's Qrocantmix)

Makunouchi Bento – Computer Boy Machine (Adapt Switch Stich Mix)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !