joi, 2 iunie 2011

ElectRo Exclusives - No. 001: 360°





     Nastasa Vivian este un dj/producator roman ce adopta un stil destul de interesant, diferit de ce se gaseste in peisajul autohton, care in mare parte se incadreaza in techno. Si-a facut aparitia pe scena locala in 2003, iar de atunci a bifat in dreptul numelui sau ca si lansari oficiale un ep ("Gods", 2009, Klopfgeist - cu piesele "RA" si "Xochipilli") si un single ("Foarte Ce", 2007, Groove++).
     Mai departe va prezint un mix si interviu realizat in exclusivitate pentru ElectroBlog Ro cu Vivian Nastasa aka 360°.
    

ElectroBlog Ro: Salutare Vivian !
360°: Salut !

ElectroBlog Ro: De ce 360°, ce semnificatie are monikerul tau ?
360°: Este o reprezentare buna pentru tot ce inseamna muzica mea si cea electronica in general, 360° fiind un cerc, face o buna referinta la loop-uri, discuri, placi... etc si in plus imi place gandul ca lucrurile tind sa revina de unde au plecat.

ElectroBlog Ro: Foarte bine gandit. Spune-ne, de cat timp activezi pe scena muzicala romaneasca si cum ai inceput sa faci asta ?
360°: Am inceput prin 2003 - 2004 cu mixatul, dupa doi ani m-am gandit ca-mi pot incadra experienta acumulata anterior, pentru ca muzica fac de mic si am inceput si productia. Niste editii de "Lights Out" de la Steve Lawler m-au incantat foarte mult si m-au influentat sa ma apuc la vremea respectiva alaturi de inca un prieten. La scurt timp dupa ce am inceput sa ma informez, am ascultat un set Richie Hawtin si anume setul sau de la 10 Days Off din 2003, de aici s-a activat si latura techno dupa care am aprofundat foarte mult Detroit Techno.

ElectroBlog Ro: In ce stil de muzica electronica te incadrai pe atunci si cum ai evoluat in toti acesti ani ?
360°: Cand am inceput, dupa cum am zis, avandu-l ca referinta pe Lawler, eram house-ish, cu vocaluri mai dirty si le combinam cu niste break-uri mai soft, intotdeauna mi-a placut sa incerc lucruri de care altii se temeau ca nu le-ar putea lega bine. Dupa care m-am axat o vreme buna pe techno si in special Detroit si minimal-techno, care din pacate la vremea respectiva erau destul de huiduite prin cluburi. Deloc suprinzator ca dupa un an toata lumea asculta numai asa ceva.

ElectroBlog Ro: Cum crezi ca e primit techno-ul in Romania ?
360°: Ca in toate tarile unde a venit ca un val... a adunat la un loc oamenii care ascultau deja plus cativa care au venit odata cu valul, acestia din urma s-au disipat in ultima vreme, ceea ce zic ca e un lucru bun. A venit si-a facut treaba, a plantat microbul, iar cine s-a infectat o sa-l ridice la urmatorul nivel, asta imi place cel mai mult la muzica electronica, mereu se schimba si oricine stie cu ce se mananca poate sa aduca influente si tendinte noi care la randul lor sunt upgradate de altii, nu ai cum sa te plictisesti niciodata. Toata treaba cu minimalul a picat prost din cauza promovarii mainstream si in loc sa fie privit ca o simpla influenta artistica, majoritatea au impresia ca este un gen de sine statator, minimalismul este si in pictura si in alte genuri muzicale, nu numai house si techno. Daca vrei sa promovezi un gen nou, un sound nou si te adresezi unui public tanar trebuie sa-l educi, nu doar sa-i pui ceva si sa-i zici: "asculta asta ca e tare, toti baietii asculta asta acum", din punctul acesta de vedere s-a cam gresit la noi si desi nu suntem singura tara in situatia asta, nu pot considera asta o scuza.

ElectroBlog Ro: Dintre toate cate le-ai experimentat, care este genul care iti face placere cel mai mult sa mixezi ?
360°: Nu pot sa ma pronunt asupra unui gen anume, oricine mixeaza un singur gen cu siguranta nu stie ce face si nu simte, contrazice intregul concept de creativitate imperativ in muzica. Experienta si cum simt publicul in stransa legatura cu resursele muzicale cu care ma prezint intr-o locatie dicteaza ce pun in seara/dimineata respectiva. Sa nu ma intelegi gresit, nu imi schimb stilul dupa public, ca daca era asa ar fi trebuit de multe ori sa pun toate tampeniile pe care mai vine cate vreo rasarita sa ma intrebe daca o am in geanta, in mod clar n-o sa am vreo placa cu remixuri la Inna, dar mereu intre mine si public este o legatura si ca dj trebuie sa simti chestia asta, altfel nu ai cum sa te adresezi publicului cu succes, toata placerea mea vine din treaba asta, ca pot comunica pe aceasta cale cu ei si ne putem simti deosebit impreuna, o mica simbioza daca-i poti spune astfel.

ElectroBlog Ro: A fost mult timp in gratiile publicului minimalul, apoi house. In ce directie crezi ca se vor orienta preferintele ascultatorilor in urmatoare perioada si daca iti vei pastra linia, stilul adoptat si in continuare.
360°: Sincer, orice artist din cadrul scenei noastre simte la un moment dat ca un gen a inceput sa sune mai ok dintre celelalte pentru ca lui i s-au potrivit cel mai bine ultimele progrese si ultimele influente aparute pana in clipa respectiva. In cazul de fata dupa cum ai zis si tu, a fost treaba cu "minimalul", apoi a topait in fata tech-house-ul, eu sincer vad treaba mutandu-se mai mult catre old school house cu influentele contemporane.

ElectroBlog Ro: Prin ce locuri ai pus muzica pana in momentul de fata si unde te-ai simtit cel mai bine ?
360°: In tara am pus mai peste tot, inclusiv unele care nu mai exista din pacate, cel mai bine cred ca m-am simtit la petrecerile Synthplants, indiferent de locatie, pentru ca acolo vine un anumit specimen de ascultatori, pur si simplu ma simt bine mereu la petrecerile astea.

ElectroBlog Ro: Care sunt "eroii" tai si daca ai o piesa preferata care iti face intotdeauna placere sa o asculti sau sa o selectezi in seturile tale.
360°: Eroul meu sunt eu momentan, nimeni nu pune mai pe gustul meu decat mine, iar o piesa preferata... nu pot spune ca este numai una, insa una predomina si anume Nathan Coles - Twitchin'.

ElectroBlog Ro: Cu ce lucrezi ca si dj, respectiv producator muzical, in materie de aparatura/soft ?
360°: Ca dj sunt destul de flexibil, pun si cd-uri si placi si mp3-uri cand am la indemana o platforma traktor scratch-like, iar ca producator Ableton Live predomina, plus nenumarate altele mai putin notabile.

ElectroBlog Ro: Pana acum in discografia ta intra un ep, "Gods", lansat in 2009 la Klopfgeist. Din perspectiva mea e unul foarte bun, care are si va avea inca un rasunet pe scena techno din Romania. Cum a fost primit el, daca te mai caracterizeaza si te multumesc piesele ?
360°: Eu am fost foarte multumit de piese la vremea respectiva, pe calea aceasta vreau sa-i multumesc si lui Roby, caruia i-a placut foarte mult EP-ul si l-a cantat foarte mult, dar din punct de vedere al promovarii si calitatii, casa de discuri m-a dezamagit si nu a primit tocmai atentia pe care o merita.

ElectroBlog Ro: O multime de piese foarte bune pe pagina ta, pentru care te felicit. Pregatesti ceva lansari oficiale in urmatoarea perioada ?
360°: Nu, sunt foarte critic legat de productiile mele, ce se poate gasi pe pagina mea sunt cateva pe care le ascult cu placere, pentru ultima piesa "Una Buna" am primit deja cateva oferte, dar ma mai gandesc pentru ca le schimb destul de des, daca dupa ce le ascult un timp, ceva nu mai imi place cum suna.

ElectroBlog Ro: In ziua de azi se produce enorm de multa muzica. Ce parere ai despre conceptul de industrie muzicala, labeluri si muzica vanduta ?
360°: Valul ala prost de "minimal" facut de toti copiii in dormitoare visandu-se Hawtin tragand excesiv de efecte a afectat destul de mult, se produce multa muzica in orice latura muzicala, dar ca in orice gen mai mult de 60% sunt productii mediocre, chiar si cand este vorba despre nume mari. Label-urile ar trebui sa puna mai mult accent pe criterii artistice, iar release-urile sa fie mai serioase, pentru ca si cei 10-15 euro pe care-i dai pe o placa, ar trebui sa-ti aduca un ep de calitate. Cat despre industrie, imi place ca s-a cam dat la fund treaba cu dj-itul si nu mai e atat de mainstream fata de acum 2-3 ani, atunci a fost o adevarata invazie si nu a facut decat sa scada nivelul calitatii in event-uri, muzica, iar din treaba asta toata lumea nu a avut decat de pierdut.

ElectroBlog Ro: Crezi ca muzica ar trebui oferita gratis ?
360°: Intr-o anumita masura, trebuie luat in considerare si faptul ca multi producatori nu mixeaza si nu au venituri din prestatii live si chiar daca nu este inca realizabil 100% in toate cazurile, ar fi dragut sa putem trai din muzica si fara eforturi PR-specific extraordinare.

ElectroBlog Ro: Ce alte planuri mai ai pentru viitorul apropiat in materie de muzica ?
360°: Dupa o perioda mai dificila, singurul plan este sa ma imi fac mai mult timp pentru muzica si sa ma reimplic mai serios.

ElectroBlog Ro: In final cateva cuvinte despre mixul pregatit pentru ElectroBlog Ro, stilul abordat si piesele alese.
360°: O ora de house frumos, ascultati-l tare !

ElectroBlog Ro: Iti multumesc pentru amabilitatea de a acorda acest interviu si iti urez multa bafta !
360°: Multumesc mult si eu, atat tie cat si cititorilor/ascultatorilor, numai bine !





Tags:

5 comentarii:

  1. pana acum imi place cum suna. ma bucur ca e ambitionat si se tine de treaba. foarte adevarat ce a spus despre curentul minimal din Ro.

    RăspundețiȘtergere
  2. muzica !!!!nu petardele kre tot suna prin cluburile romanesti mai ales....stima

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !