luni, 10 decembrie 2012

BEST OF 2012

      Un soi de avanpremieră, puţin mai repede decât era prevăzut, am închis mai prematur urnele pentru că vin alte vremuri şi alte treburi de făcut, am închis obloanele, am tras zăvoarele şi la adăpostul nopţii am început să numărăm voturile. A fost un an destul de plin, s-au lansat multe materiale discografice de calitate, granzii muzicii electronice româneşti nu s-au mulţumit să stea ascunşi în spatele renumelui format în ani şi au confirmat prin acţiuni destul de consistente, iar cei tineri nu s-au lăsat deloc mai prejos şi au răsărit ca ciupercile. E imaginea aceea al unui gazon frumos crescut, atent tuns, format de veteranii genului şi care reprezintă baza muzicii electronice româneşti, iar dintre aceştia răsar îndrăzneţe cu pălărioarele lor mici, dar crescânde, acele ciupercuţe promiţătoare. E altceva când ai o "bază" de pornire, un teren fertil care să te hrănească, altfel iei startul, iar mie exact această imagine îmi sugerează starea muzicii electronice româneşti a anului 2012. Nu mai puţin de 65 de noi proiecte muzicale s-au evidenţiat anul acesta şi au fost nominalizate pentru BEST OF 2012, iar pe general peste 100 de artişti au fost activi şi le-am considerat eu, sau voi prin nominalizările voastre, demne de a fi incluse pe lista noastră "electorală". Astfel, nu ai nevoie de prea multe cunoştinţe matematice ca să îţi dai seama că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună. Să fiu sincer consider aceste clasamente foarte realtive, deoarece nu cred că din toate listele astea există vreun producător muzical slab, ci toţi au fost nominalizaţi pe bună dreptate.
      Aşadar, să începem procesul. Ioan Titu. Deloc surprinzător este faptul că, acest talentat om cunoscut drept Silent Strike, s-a situat pe locul 1 în trei din patru secţiuni dedicate producătorilor muzicali autohtoni. Prima dintre ele, cel mai bun material discografic, a fost câştigată detaşat cu albumul "Singularity" (Jumping Jesus Records), însumând 26.2% din sufragii. O mulţime de colaborări interesante, dintre care aş remarca cea cu maestrul Adrian Enescu, o colaborare la care nu m-am aşteptat şi care este părerea mea una memorabilă.
      Subcarpaţi au dat lovitura şi anul acesta, o dată cu "Underground Folclor", iar a doua oară cu surprinzătorul album al flăcăului descoperit pe uliţele Moldovei, Argatu'.
      Next, bijuteria Origami Sounds. Mai multe despre acest label vorbesc la momentul potrivit, deocamdată îi acord minutele de glorie lui Liar, care s-a clasat pe locul patru cu albumul "Strange Love" (Infinite Machine). Mulţi au încercat să se apropie de sound-ul Burial, mai ales de când cu frenezia dubstep, dar puţini au reuşit, iar Liar cred că a reuşit să o facă cel mai mult.
       În continuare spicuiesc altele semnate Norzeatic şi Khidja (nu la fel de bine primit din păcate ca "Aici Acum", poate pe bună dreptate într-un fel datorită schimbării majore de stil şi virarea spre unul mai dansant, mai sărăcăcios în bassline şi în acel "feelin' de vinil), Premiesku (cu două albume la Desolat), Rhadoo (cu un material după mulţi mulţi ani de cvasi-absenţă discografică), băieţii de la SIT (foarte pusi pe treabă anul acesta atât pe plan individual, cât şi sub SIT sau Amphia), ceilalţi Arpiar-işti (Petre Inspirescu cu două materiale lansate anul acesta, Raresh cu debutul lui discografic mult aşteptat în cadrul proiectului Prâslesh alături de Prâslea), Cycler (poate cel mai bun release IDM al anului), Jazzadezz (aici ar trebui să pun un punct şi să mă opresc pentru a îmi reveni din frustrarea determinată de regretul clasării atât de joase a albumului "Panta Rhei", în opinia mea cel mai bun release al anului, foarte complex), Tanz Ohne Musik (din nou subiectiv şi imparţial trebuie să spun că în opinia mea este cel mai reuşit material industrial/dark ambient), ViLLΛGE (care după mii de likuri, listen-uri şi laude a debutat cu un EP), Casetofoane (care deşi în secţiunile acestea nu au fost fruntaşi totuşi am observat că sunt văzuţi, vizoarele sunt pe ei şi le prevăd un viitor promiţător), Blanilla (unul dintre cei mai buni breakbeat-eri de pe plaiurile mioritice, m-a încântat mai ales cu proiectul Setilla), Mădălin Luca (am mai zis-o şi o mai spun, omul acesta dacă ar trăi în America ar umple sălile de concert cu fuziunea lui inedită între muzica electronică şi nai), Arapaima (unul dintre cei mai bine primiţi tineri producători, cu EP-ul lui de debut), Avant'n'gard (un foarte frumos material experimental, unii dintre campionii improvizaţiei), Ştefan Elefteriu (unul dintre giganţii compozitori români, din păcate nici un vot, poate prea fin şi prea select pentru un astfel de top).
       Trasând o paralelă faţă de anul trecut, remarc un paradox. Un minus, dar totuşi un plus, Brazda lui Novac. Deşi numele lui nu apare în top-ul afişat mai jos, a făcut poate cu mult mai multe prin Artskul, prima şcoală de muzică electronică veridică din România în opinia mea, restul care au fost sau sunt fiind doar fiascouri. De asemenea o absenţă ar fi Dan Andrei, puştiul minune care se pare că face o pauză după multitudinea de materiale lansate în anii trecuţi. Sincer aşteptam şi un album Şuie Paparude şi cred că nu sunt singurul, dar cum nu este caracteristic băieţilor să scoată pe bandă rulantă, sunt sigur că aşteptările vor fi răsplătite. Deviza mea preferată, mai răruţ că e mai drăguţ.




BEST OF 2012: Cel mai bun material discografic românesc de muzică electronică ? (408 voturi)


1. Silent Strike - Singularity [Jumping Jesus Records] 26.2%

2. Subcarpaţi - Underground Folclor 11.5%


3. Argatu` - Culese Din Cartier 5.8%


4. Liar - Strange Love [Infinite Machine] 4.6%


5. Randomform - Vapr Core [Brainstormlab] 2.9%

6. E-Mantra - Silence [Altar Records] 2.4%
7. Norzeatic şi Khidja - Caravana PM:AM 2.4%
8. Premiesku - Constant [Desolat] 2.4%
9. Rhadoo - Arhiva [Understand] 2.4%
10. Yvat - Collider [Minor] 2.4%
11. Cristi Cons - Duette [Makesense] 2.2%
12. Makunouchi Bento - Rinbo [Camomille Music] 2.2%
13. Petre Inspirescu - Un Livret De Duminica [Pluie/Noir Recordings] 2.2%
14. Cycler - Polymath [Raumklang Music] 1.9%
15. Jazzadezz - Panta Rhei 1.9%
16. Mesmer - Perception [Scarcity] 1.9%
17. Petre Inspirescu - Marcel Si Fiii [Lick My Deck] 1.9%
18. Prâslesh - Out Of Time [Understand] 1.9%
19. Premiesku - Indirect [Desolat] 1.9%
20. SIT - Morfoza [Amphia] 1.9%
21. Vlad Caia - Projections [Amphia] 1.9%
22. Alien Pimp - Human Farming [DubKraft Records] 1.7%
23. Tanz Ohne Musik - V O I D 1.7%
24. ViLLΛGE - Takeover [Origami Sound] 1.7%
25. Casetofoane - VHS 1.4%
26. Jay Bliss - The Art Of Doing Nothing [Initials] 1.4%
27. Ajna Vitamin - Ying Yang [Jellyfish Frequency Recordings] 1.2%
28. Blanilla - Burning Soul [Play Recordings] 1.2%
29. Mădălin Luca - Folklortronik 1.2%
30. Reform-1 - My Computer [Raumklang Music] 1.2%
31. Arapaima - Sun Key 1 [Origami Sound] 0.9%
32. Kamarius - Colourful Feelings 0.9%
33. Lemmy Caution - Dissension 0.9%
34. Montgomery Clunk - Mondegreen [Error Broadcast] 0.9%
35. Empt - Unfold [Project: Mooncircle] 0.7%
36. Indra - Matangi [Eagle Music] 0.7%
37. Coughy - Coughy [Local Records] 0.4%
38. Fierbinţeanu - Love Goes Round In Circles 0.4%
39. Hazy Memories - Out Of Place 0.4%
40. High Jet - The Movie 0.4%
41. Avant'n'gard - Soare Staniol 0.2%
42. Environments - 2012 [Asiluum] 0.2%
43. Saranankara - Constiinta Colectiva 0.2%
44. badsector - Blueprint 0%
45. R-Tur - Infinite Dreams [BMSS Records] 0%
46. Ştefan Elefteriu - Im Weltraum-Jenseits der Zeit [Sound Expert] 0%



      Trecem la următoarea secţiune, cea mai bună piesă, unde, din nou, Silent Strike "şade" tare mândru pe primul loc. Aşa îi stă bine de altfel, merită. Un sound foarte original, fuziuni de tot felul cu diferite genuri muzicale, iar piesa în cauză nu respectă nici ea vreun şablon convenţional, o combinaţie între muzica electronică, hip hop marca Deliric şi pop, dacă poate fi incadrat astfel stilul nonconformistei Alexandrina Hristov.
      Următoarea piesă este una prezentată prin intermediul compilaţiilor "The Future" lansate de noi anul acesta, un remix foarte gustat realizat de Victor Mihăilescu după un şlagăr cântat de Stela Enache şi Florin Bogardo. Mă bucur să văd producătorii autohtoni că remixează astfel de cântece, piese din folclor, sau altele inspirate din socialul românesc atât de colorat în ton caracteristic balcanic. Remarc alte remake-uri de acest gen produse de către K-lu, Adrian Enescu, Subcarpaţi, Tremour, Argatu', Coxboy & Mjolnir, Zgomot.
      Arapaima nu putea să lipsească, cu o piesă absolut fenomenală. Este o comoară Origami Sound care sper eu că va fi exploatată din plin.
      K-lu este veteran deja în fuziuni audio-video. Face asta de mulţi ani şi alături de Pericol sunt spuma tehnicii de îmbinare a tot ce înseamnă vechi şi de calitate, fie că este film, fie că este şlagăr, ori eveniment din socialul mioritic.
      Mai departe vreau să vorbesc despre "Cine Iubeşte Şi Lasă", o piesă prezentă pe compilaţia aniversară a unui an de ElectroBlog. Acest featuring alături de Maria Tănase este unul vechi, dar rămas ascuns în fonoteca maestrului Enescu până în zilele de astăzi. Am avut marea onoare de a o oferi spre ascultare, de a demonstra că există modele pentru tineri şi a încuraja să fie respectate ca atare. Mulţi nu au crezut că se făceau şi acum zeci de ani remixuri după piese din folclor, sau şi mai grav, nici nu ştiau că exista muzică electronică pe atunci. Ei, Adrian Enescu a demonstrat că folclorul a fost, este şi va fi întotdeauna adânc înrădăcinat în muzica românească, iar tinerii trebuie să îl respecte, să îl promoveze, să nu îl lase să moară.
      Spicuiesc în continuare piese produse de Alba Ecstasy ("vrăjitorul sintetizatoarelor cu o compoziţie special creată pentru aniversarea unui an de ElectroBlog), Esemdi (talentatul tânăr producător care poate da o lectie tuturor tech house-rilor, sau "lup"-ilor din mainstream), Brazda lui Novac (o piesă alcătuită din fragmentele create de elevii Artskul, Victor fiind posesorul baghetei de dirijor), Tremour (un remix perfect pentru a arunca în aer ringurile cluburilor), Blanoz (revenire în forţă în 2012), ROA (cu un videoclip care m-a lăsat mască, nu mi-a venit să cred câţi oameni mişto din underground-ul românesc au putut aduna într-o filmare), Xioux (o pietricică preţioasă ascunsă în vistieria Artskul), Discoballs (o piesă care a stat pe repeat în playlist-ul meu multe săptămâni la rând, din nou subiectiv cum mi-e felul pot să spun că o consider cea mai reuşită piesă a anului), Han Drabur (un proiect inedit electr-blues a lui Dan Handrabur), Ansel Kraft (o revenire pe scena muzicală a lui Claudiu Lupaşcu, membrul clasicului grup constănţean Ansel, cunoscut pentru piesa "Metamorfoza").


BEST OF 2012: Cea mai bună piesă românească de muzică electronică ? (294 voturi)

1. Silent Strike & Deliric 1 - Ambrozie 24.4%


2. Stela Enache & Florin Bogardo - Ce Simţi Când Eşti Îndrăgostit (Platonic Scale Remix) 12.9%


3. Arapaima - Bine 10.2%


4. Subcarpaţi - Balada Lui Iancu (Badea Funk Remix) 5.1%

5. Aura Urziceanu - Dragă-mi Este Dragostea (K-lu Remix) 5.1%


6. Adrian Enescu feat. Maria Tănase - Cine Iubeşte Şi Lasă 3.4%
7. Mesmer - Man With The Red Case 3.4%
8. Alba Ecstasy - The Hollow Man 3.0%
9. Casetofoane - Videocaseta E 2.7%
10. Esemdi - 127 2.7%
11. Gojira & Planet H & Deliric - Fugi 2.7%
12. Subcarpati - De cand mama m-o facut (cu Georgiana Manaila si Afo aka Emil Teleaga) 2.7%
13. Brazda lui Novac feat. Luiza Zan & Artskul - Give it to me (Harder) 2.3%
14. Liar - Benzolovers 2.3%
15. Margareta Pâslaru - Cum E Oare (Tremour Remix) 2.3%
16. Mesmer - Mofo 2.3%
17. Argatu' feat. Suzana Popescu - Puiuţ De Rândunea 2.0%
18. Blanoz feat. Ana Ularu - No Regrets 1.7%
19. Jazzadezz - In The Go (Matze Remix) 1.7%
20. ROA - D-aia 1.7%
21. Xioux - Purple, Red & Yellow 1.7%
22. Discoballs - Heroes 1.3%
23. Mădălin Luca - Gaida 1.3%
24. Yoon - Boundaries 1.3%
25. Cycler - Industrial Sunset 1.0%
26. Han Drabur - Moonriser 1.0%
27. Lemmy Caution - Dissension 1.0%
28. Nord - Electronic Oratorio Movement II 1.0%
29. Tanz Ohne Musik - Swallowing Space 1.0%
30. ViLLΛGE - Dive 1.0%
31. Andu Simion - Space Garage 0.6%
32. Bean MC & Vali Umbra - Sa ploua (Zdot Beat) 0.6%
33. Dan Bazix - Eyes Wide 0.6%
34. Subcarpati - Am flacaii mei in hora 0.6%
35. Suie Paparude - Nu te mai saturi de noi 0.6%
36. Suufi Astrolab - Allowance 0.6%
37. Ansel Kraft - The Future Is Now 0.3%
38. Coxboy & Mjolnir - Maria Dub 0.3%
39. Hazy Memories - Chinatown Spirits 0%
40. Raoul Russu feat. Glow - Colours 0%
41. Raoul Russu feat. Glow - Music Is 0%
42. Victor Tivadar - Stringfire 0%
43. Zgomot - Două Stele 0%



      După cum ziceam la început, au apărut o mulţime de ciupercuţe cu pălărioare care mai de care mai vânjoase, iar Arapaima e cel mai sus. A impresionat puternic cu "Bine", iar spre sfârşitul anului a venit şi primul lui EP. Prevăd o evoluţie bună şi pentru băieţii de la RotoPerCutoR, Badea Funk (numeroase remixuri reuşite anul acesta), badsector, Priku (care s-a evidenţiat anul acesta, deşi nu sunt chiar impresionat de atitudinea caselor de discuri care îl lansează, prin preţurile cam nejustificat de mari ale producţiilor şi atitudinea exclusivistă care îl vizează pe Priku, care, totuşi este un debutant), Fierbinţeanu, Tremour, Dual Shaman, Plurabelle, Secuem, Vardøgr, The Ghost of 3.13. 



BEST OF 2012: Best newcomer/new project ? (177 voturi)


1. Arapaima 16.3%
2. Argatu' 9.6%
3. Liar 6.7%
4. Danaga 4.5%
5. ViLLΛGE 4.5%

6. Rufi 3.9%
7. Han Drabur 3.3%
8. Montgomery Clunk 3.3%
9. Gemini Bros 2.8%
10. RotoPerCutoR 2.8%
11. Setilla 2.8%
12. Badea Funk 2.2%
13. badsector 2.2%
14. Casetofoane 2.2%
15. Hot Casandra 2.2%
16. Les Psss 2.2%
17. Prâslesh 2.2%
18. Yoon 2.2%
19. Lemmy Caution 1.6%
20. Mădălin Luca 1.6%
21. Priku 1.6%
22. traficdeseară 1.6%
23. Adi Dumitra & Toygun 1.1%
24. Ansel Kraft 1.1%
25. Avant'n'Gard 1.1%
26. Coughy 1.1%
27. Fierbinţeanu 1.1%
28. Haz33 1.1%
29. Quba 1.1%
30. Tremour 1.1%
31. Acid Connector 0.5%
32. Addo 0.5%
33. Atouck 0.5%
34. Discoballs 0.5%
35. Dual Shaman 0.5%
36. Empt 0.5%
37. Environments 0.5%
38. Fanas 0.5%
39. LeVant 0.5%
40. LMK 0.5%
41. Nicalai 0.5%
42. Organ Hammond Skills 0.5%
43. Planul 0.5%
44. Plurabelle 0.5%
45. ROA 0.5%
46. Secuem 0.5%
47. Vardøgr 0.5%
48. Vlad Onu 0.5%
49. Zgomot 0.5%
50. Woopie 0.5%
51. Akim Hash 0%
52. Andu Simion 0%
53. Archer 0%
54. BeatBang! 0%
55. Bicks 0%
56. Blaster Oslo 0%
57. Coxboy & Mjolnir 0%
58. Faerûn 0%
59. Hazy Memories 0%
60. HighJet 0%
61. Nave 0%
62. Poetrip 0%
63. Punct8 0%
64. The Ghost of 3.13 0%
65. Xioux 0%



      În cele ce urmează se însumează cam tot ce v-am povestit eu mai sus, în completare mai dorind să extrag câte unul din marea de producători care au fost activi anul acesta. Astfel, mai pot spune că Gojira şi Limun au făcut un an mare în ce priveşte dj-ingul, atmosfera din locurile unde merg fiind una dintre cele mai frumoase. Mă bucur să îl văd şi pe Indra prezent, chiar dacă nu pe locuri fruntaşe, îmi pare bine că a fost votat de câteva urechi fine. La fel şi Kamarius, parte din acel grup al pătimaşilor pasionaţi de sintetizatoare din care mai fac parte Silent Strike, Brazda Lui Novac, Dual Shaman, Nord, Adrian Enescu, Alba Ecstasy, Victor M, Sjcongo, Dan Leuca şi mulţi alţii. De asemenea mai reamarc două reveniri grandioase pe scena muzicală, cea a veteranului Rodion, fost membru Rodion GA, precum şi revenirea pe scenă a trupei timişorene PNal. Mă bucur că Ladislau Roşca a fost readus acolo unde îi este locul, merită atenţie după zeci şi zeci de ani de feedback slab şi nerecunoştiinţă din partea reticentului public autohton.




BEST OF 2012: Artistul/artiştii anului în muzica electronică românească ? (371 voturi)


1. Silent Strike 14.8%
2. Subcarpaţi 11.8%
3. Şuie Paparude 4.5%
4. Norzeatic şi Khidja 3.7%
5. Arapaima 3.5%

6. Brazda Lui Novac 3.5%
7. Cosmin TRG 2.6%
8. Gojira 2.4%
9. Blanoz 2.1%
10. DJ Vasile 2.1%
11. Jazzadezz 2.1%
12. Mesmer 2.1%
13. Pericol 2.1%
14. Cycler 1.8%
15. DJ Limun 1.8%
16. Dual Shaman 1.8%
17. Rhadoo 1.8%
18. Nord 1.6%
19. OK Corral 1.6%
20. Adrian Enescu 1.3%
21. Alba Ecstasy 1.3%
22. Cristian Păduraru 1.3%
23. DJ Snow 1.3%
24. Indra 1.3%
25. Minus 1.3%
26. NTFO 1.3%
27. Petre Inspirescu 1.3%
28. badsector 1.0%
29. Casetofoane 1.0%
30. Cristi Cons 1.0%
31. Han Drabur 1.0%
32. Electric Brother 1.0%
33. E-mantra 1.0%
34. Kamarius 1.0%
35. K-lu 1.0%
36. Mihai Popoviciu 1.0%
37. Prâslea 1.0%
38. Premiesku 1.0%
39. Raresh 1.0%
40. NoiDoi 0.8%
41. Priku 0.8%
42. Reash 0.8%
43. The Model 0.8%
44. Addo 0.5%
45. Aeromaschine 0.5%
46. Archer 0.5%
47. ATMA 0.5%
48. Discoballs 0.5%
49. DJ Undoo 0.5%
50. Egal 3 0.5%
51. El Cezere 0.5%
52. Fierbinţeanu 0.5%
53. Gemini Bros 0.5%
54. Horace Dan D 0.5%
55. Indie Jules 0.5%
56. Jay Bliss 0.5%
57. Organ Hammond Skills 0.5%
58. Makunouchi Bento 0.5%
59. Negru 0.5%
60. PNal 0.5%
61. Randomform 0.5%
62. Rodion 0.5%
63. Seba 1394 0.5%
64. Toygun 0.5%
65. Tremour 0.5%
66. Vlaicu Golcea 0.5%
67. Adi Dumitra 0.2%
68. Akim Hash 0.2%
69. Ali Nasser 0.2%
70. Alien Pimp 0.2%
71. Andu Simion 0.2%
72. b0g 0.2%
73.
Bogdan 0.2%
74. Boola 0.2%
75. Dan Bazix 0.2%
76. Environments 0.2%
77. Dualtrx 0.2%
78. Esemdi 0.2%
79. Gheorghe Iovu 0.2%
80. Haz33 0.2%
81. Ivel Tax 0.2%
82. Lemmy Caution 0.2%
83. Mădălin Luca 0.2%
84. Mr. Pit 0.2%
85. Nu & Apa Neagră 0.2%
86. Pagal 0.2%
87. Task Kreed 0.2%
88. Victor M 0.2%
89. Vlad Caia 0.2%
90. Yvat 0.2%
91. Anhken 0%
92. Ansel Kraft 0%
93. Avant'n'Gard 0%
94. Cally 0%
95. Coughy 0%
96. Dudu 0%
97. Ion 0%
98. Marika 0%
99. Mekanik Sef 0%
100. R-tur 0%
101. Ştefan Elefteriu 0%
102. Tanz Ohne Musik 0%
103. Thy Veils 0%
104. VRT 0%



      În final, clasamentul celui mai bun netlabel sau casă de discuri din România, în fruntea căruia stă pe merit Origami Sound. O escaladare puternică în ultimii ani, timp în care au adunat foarte mulţi tineri talentaţi precum Liar, Arapaima, VillΛge, sau Hazy Memories.
[a:rpia:r] îşi merită indiscutabil locul, însă pomeneam mai sus despre atitudinea aceea exclusivistă care părerea mea ar trebui schimbată.
      Mă surprinde clasarea relativ joasă a labelului Local Records, unul care a făcut foarte multe pentru muzica electronică autohtonă. Cred eu că au ajuns într-un moment de cumpănă, în care au de ales ori să treacă (din păcate) pe profit, ori să părăsească ringul, ceea ce ar fi foarte regretabil.




BEST OF 2012: Cel mai bun netlabel/casă de discuri de muzică electronică din România ? (113 voturi)


1. Origami Sound 35.3%

2. [a:rpia:r] 13.2%


3. Scarcity Records 13.2%


4. Local Records 7.9%


5. DubKraft Records 6.1%


6. Asiluum 6.1%
7. The Remix Label/Christian Records 4.4%
8. Skills Records 3.5%
9. Dark Clover Records 2.6%
10. Only Records/Snejl 2.6%
11. Understand 2.6%
12. Amphia 1.7%
13. Cyclic Records 1.7%
14. Nu Doar Bas 1.7%
15. Sintope Digital 1.7%
16. Derivat 0.8%
17. High Definition 0.8%
18. Escapism Musique 0%
19. Nutation 0%
20. Well Mixed Records 0%



Also check <BEST OF 2011>

Un comentariu:

  1. Salut, stiu ca nu e postul potrivit, dar nu stiu unde sa intreb.Aveti cumva idee a cui este urmatoarea piesa? http://www.youtube.com/watch?v=62Oi-mmybFs&feature=youtu.be

    Va raman dator, o caut de ani de zile!

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !