joi, 4 octombrie 2012

Genocid cultural !

     Un prieten.. Marius Christian Burcea. Unul dintre cei mai mari specialişti în materie de muzică electronică din ţara noastră, cu o mulţime de emisiuni radio dedicate acestui gen în anii de glorie, '90s. Spun despre el deoarece el este trigger-ul acestui articol. "Călătorii spre infinit" se numea emisiunea lui, iar recent s-a străduit să o relanseze. Demersuri pe la diferite radiouri, eforturi, dăruinţă, pasiune. Degeaba. A încercat să ţină pasul cu timpul, să se "adapteze" modei de astăzi şi a relansat emisiunea într-un format podcast pe internet. A realizat câteva emisiuni, dar din cauza slabului feedback tipic românesc, a renunţat cu gust amar. Zeci de ani de activitate neapreciaţi destul. 
     Concluzia ? Românul întotdeauna a fost şi va fi reticent la schimbări, mai repede cârcotaş decât obiectiv, egoist, numai pentru el, dezbinat, lăsător. Cuvinte grele care din păcate semnifică realitatea. Pentru tinerii din ziua de azi este o ruşine să înveţi, să fi "cultivat". "Eşti fraier", sau "eşti prost" sunt cuvinte la ordinea minutului (nu al zilei cum e vorba), adresări care alături de înjurături şi veşnicul subiect despre ţigani sunt ceva comun pe orice canal de socializare. Sunt o mulţime de oameni valoroşi în ţara asta, nu generalizez, însă sunt marginalizaţi şi neglijaţi. 
     Copiii nu mai au modele, pentru că la televizor a apărut un nou sport, "prostituţia televizată", unde toate femeile uşoare sunt promovate drept "staruri", iar scandalurile sunt la ordinea zilei. Pe plan muzical sunt de ajuns două buze ţuguiate şi un decolteu generos. Îndobitocire în masă. Tot ei, tinerii, nu mai cred în nimic decât în laptop, telefoane şi maşină, şi cum să le obţină cât mai uşor, pe nemuncite. Dar totuşi şi dacă ar vrea, unde să muncească ? Ne mirăm în fiecare an de rezultatele proaste la bacalaureat, dar nu ne întrebăm, de ce ar mai învăţa copiii ? Pentru ce folos ? Diplomele sunt egale cu zero, iar treaba cu corupţia o ştie toată lumea.
     În tot acest timp ne întrebăm ce face statul ? Cu educaţia am cam lămurit, rămâne o altă piatră de temelie a unui popor, cultura. Fără acestea două un stat este lipsit de identitate. ICR chiar îşi făcea treaba.. Era o echipă tânără la minte, cu programe foarte interesante, foarte activi, aproape de tineri. S-a dus.. Apoi, TVR Cultural. Trecem peste a discuta dacă emisiile se ridicau la standarde şi sunt conştient că nu l-ar fi dat nimeni pe Discovery Channel spre exemplu (că doar orice e românesc e prost şi orice e străin e mai bun, în concepţia românului), dar exista ! Era acolo.. Un stat este obligat moral să ţină pe linia de plutire un astfel de program de educaţie !
     Astfel, pot spune că da, suntem în faţa unui genocid cultural..

Un comentariu:

  1. si eu tot hamai in directia asta de prin 2006....se face foarte mult, dar atentia media este canalizata in alta parte, asa ca omul de rand nu ajunge la cultura...acum de curand au inchis si TV Cultural din varii motive...e nasol ce se intampla nu mai intru in detalii dar da, o sa continui sa sustin cultura in continuare pana cand o sa mor, ca altceva mai bun chiar nu am de facut :)

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !