luni, 23 aprilie 2012

Releases: Norzeatic şi Khidja - Caravana PM:AM [2012]


Caravana
Exerciţiu aerobic
În noapte
Rap stelar
Dă-i
Jabba the Fox
Expo mineralis
Ea
PM-AM
Outră


  Norzeatic recidivează ! El şi băieţii de la Khidja dau lovitura din nou cu un album copt în ultimii doi ani, "Caravana PM:AM". La reţetă au mai contribuit oameni respectaţi şi talentaţi din muzica electronică autohtonă, jazz, blues, rock şi drum and bass, cum sunt Electric Brother, Florian Mikuta, Gabi Balasa, Ion Dumitrescu, Tavi Scurtu, Vlaicu Golcea. De masterizare s-a ocupat cine altcineva decât Dan Griober, sau Dan Habarnam cum se mai semnează, nume care stă pe multe albume româneşti, în dreptul post-producţiei.
  Acum că am dat credite trec la câteva păreri mai subiective despre acest material, care la primul play se detaşează de clasicul deja "Aici Acum". Elementele funky, jazzy şi scratch-urile nu mai sunt atât de abundente ca pe primul album. După cum spune şi numele este unul mai tribal, cu multă energie, cu subtile influenţe orientale, deloc exagerate.
  "Caravana" se deschide pe stilul caracteristic băieţilor, "zgâriind" urechile în mod plăcut pentru cei care au mirosit în copilărie un vinil şi au ascultat la pick up-uri până s-au rupt acele. Vlaicu e la contrabas, Florian la clape şi Balasa la percuţie, o construcţie organică, acustică, plăcută, care încântă urechile cele fine şi cunoscătoare. Dar cum diversitatea şi nonconformismul e lege pentru mulţi dintre muzicienii care au pus umărul, poţi asculta şi piese mai abordabile pentru orice ureche. "Exerciţiu aerobic" este una dintre acestea, un track alert, beat simplu, versuri la fel, frumos, nimic sofisticat. 
  Înaintăm, caravana merge mai departe şi ajungem "În noapte". Norzeatic trece la talkbox şi vocoder, într-o mixtură nocturnă, downtempo, electrizantă. Tema cosmică este transpusă în continuare într-o combinaţie mai dansantă de această dată, un "Rap stelar". 
  Dacă sângele ţi s-a pus în mişcare după "exerciţiul aerobic" şi ţi-ai făcut încălzirea, pregăteşte-te pentru o nouă repriză de "dans din şold" ! "Dă-i" din tot ce poţi, Norzeatic are grijă să te antreneze aşa cum trebuie. 
  După momente chill în care acelaşi om din spatele microfonului leagă cuvinte şi se "joacă" cu ele, fratele Electric, Cristian Ştefănescu intră în scenă şi alături de vechiul său prieten şi colaborator, Golcea, crează cadrul perfect, tribal, sensibil oriental, magic, exotic. "Expo mineralis".
  Nu putea fi un final mai bun decât acesta, cu alte două piese de rezistenţă. "Ea" urmează aceiaşi linie jazzy, chill, iar "PM-AM" îl prezintă perfect pe Norzeatic, beat-urile sunt aşa cum trebuie să fie, iar el se desfăşoară şi jonglează cu rimele. Cu singuranţă piesa de rezistenţă a neegalatului MC, de pe această bucată de album, care va sta în raftul pe care stă scris colecţie respectiv calitate, atent curăţit periodic şi savurat auditiv spre extazul urechilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !