joi, 15 martie 2012

Releases: Iordache - One Life Left [2012]



      După clasicul deja "Dissipatin`" şi multe alte albume, Iordache, unul dintre cei mai buni instrumentişti jazz din România, aduce la începutul anului 2012 un nou material pentru urechile cele fine. Acesta se numeşte "One Life Left" şi este sprijinit de către L’Atelier Cafe şi produs de Fiver House Records. Titlul este inspirat de Pac-Man, un joc electronic la modă prin anii ’80 .
      Cele şapte piese sunt deschise de "Triangle", o compoziţie în care este pusă în valoare cea mai talentată secţie ritmică românească, Tavi Scurtu şi Uţu Pascu, un tempo alert, ce te "urmăreşte", te pune în mişcare, "îngheţat" parcă pentru moment de clapele lui Toni Kühn. Saxofoanele lui Iordache şi Lucian Nagy se îmbină excelent, într-o atmosferă a unui film de acţiune.
      Cu iscusitul Petrică Ionuţescu la trompetă, ne delectăm mai departe cu "One Life Left", piesa omonimă albumului, o trecere mai lentă, cu un sound mai "nu", care alternează cu momente de lead în care se remarcă flautul lui Iordache şi eternul saxofon. Ionuţescu este un timişorean nonconformist, participant la diverse proiecte neconvenţionale, la fel ca un alt foarte valoros chitarist prezent pe acest album, Dan Alex Mitrofan, zis şi Bozo.
      Iordache trece la percuţii şi cot la cot cu monstrul sacru al tobelor, Tavi, deschid cea de-a treia piesă de pe acest frumos material, "Suriname".
      Ajungem la "Pyramid", în care se distinge Toni Kühn la chitară, o compoziţie care merge pe linia tot mai "down", tot mai liniştitoare, mai profundă, pe care o urmează albumul pe măsură ce înaintăm în cele aproximativ 50 minute de jazz de o înaltă calitate.
      Devenim sentimentali la propriu, după cum sugerează şi titlul piesei următoare, "I Guess Its Love", o declaraţie de dragoste muzicală cu un spirit clasic.
      Eşti relaxat total, în jur totul e "pace", linişte, iar "One Life Left" se închide într-o alură experimentală, ambientală, electrizantă, un material ce îmbină clasicul cu modernul, prin prisma unor instrumentişti foarte talentaţi, deschişi, inovatori, dar cu dragoste pentru acustic, pentru muzica de calitate.

      ”One Life Left este un album despre schimbare. Cred ca noi, oamenii, creştem la fel cum cresc copacii, păstrând înăuntrul nostru toate formele pe care le-am avut de-a lungul timpului.
 Muzica funk pe care o înregistra tatăl meu de la radio atunci când eram copil, albumele de rock ascultate în adolescenţă, stilul be-bop, care mă fascina atunci când am început să cânt la saxofon, şi toate celelalte întâmplări din viaţa mea apar, într-un fel sau altul, pe acest album. Unele sunt HD, altele au aerul unor poze Polaroid decolorate. Sau invers." (Mihai Iordache)

Muzicieni:

Iordache - saxofon alto (3,7), tenor (1,2,4,6,7), bariton (3,5), flaut (2,3,5), percuţie (3,7)
Lucian Nagy - saxofon tenor (1,2,3,5,7), sopran (7)
Petre Ionuţescu - trompetă (2,3,4,5,7)
Dan Alex Mitrofan - chitară
Toni Kühn - chitară (4), keyboards: Vermona (1), NordLead (2,3,5,7)
Uţu Pascu - contrabas
Tavi Scurtu - tobe, percuţie (3,7)

Muzica - Iordache

Înregistrat de Ioan Alexandru Pascu (AudioTM) la Casa Tineretului din Timişoara între 22 august si 3 septembrie 2011

Mixaj şi Mastering - Dan Griober

2 comentarii:

  1. Triangle este acun "featured download" - se poate descarca gratuit - pe All About Jazz http://www.allaboutjazz.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. IORDACHE va canta in deschiderea concertului JACK DEJOHNETTE GROUP din 1 octombrie de la Sala Radio.

    Bilete pe www.eventim.ro si in retelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo, in librariile Humanitas, Carturesti si la magazinul Andante.

    http://www.eventim.ro/ro/bilete/jack-dejohnette-group-bucuresti-sala-radio-116866/event.html

    RăspundețiȘtergere

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !