duminică, 20 noiembrie 2011

Releases: Nu & Apa Neagră - Descântecul Apei Negre (2011, LollipopShop)



NU & APA NEAGRĂ - lansarea albumului Descântecul Apei Negre

evenimentul se deschide la orele 20:00

     Vineri, 25 noiembrie, NU & APA NEAGRĂ vă așteaptă în Control la lansarea celui de-al doilea album "Descântecul Apei Negre", invitată specială fiind trupa britanică Parking Non-Stop. 

     Noise, psihedelic, folk post-industrial - sunt doar câteva dintre atributele muzicii generate de NU & APA NEAGRĂ.
     Grupul muzical NU & APA NEAGRĂ, înființat în 2001, își construiește concertele prin improvizație, alăturând pasajelor electronice linii melodice care poartă ecoul folclorului - românesc, turcesc sau balcanic. Bazîndu-se pe deja binecunoscutele baglama-saz, drîmbă, caval şi cobză, instrumentarul tradiţional al grupului se lărgeşte prin prezenţa arhaicei gusle, instrument întîlnit în cea mai mare parte a Balcanilor, dar și prin apariția țambalului (preparat, folosit cu arcuș, procesat), a generatoarelor electrice şi electronice de sunet, sintetizatoare, diverse efecte etc.
     Descântecul Apei Negre, cel de-al doilea album oficial al cvartetului Nu & Apa Neagră, produs de casa de discuri LollipopShop din Berlin, propune o abordare verticală a materialului sonor, una care sondează substraturile culturale şi originare ale spaţiilor balcanic şi carpatin puse în ecuaţie occidentală. Un soi de psihism sonor, amorf, din ale cărui adâncuri se înalţă, pe neaşteptat, fragmente recognoscibile, coerente, cu care se poate reconstitui o arheologie sui-generis, a traiectoriilor celor patru muzicieni.
    Materialul muzical a fost înregistrat în cea mai mare parte în Timișoara și masterizat în Marea Britanie (Alan Holmes - Ectogram, Parking Non-Stop).
    De-a lungul timpului, NU & APA NEAGRĂ a concertat alături de nume ca Embryo, Faust, Nurse With Wound, Damo Suzuki.
    Parking Non-Stop combină partea instrumentală de live cu înregistrări pe care le-au făcut în diferite colțuri ale lumii, pentru a crea un peisaj sonor psiho-geografic, care combină colajele sunetului experimental cu muzica și poezia. Performance-urile lor live înseamnă tehnologie (laptop) și manipulare repetitivă a vocii în timp real, completate de filme făcute de membrii trupei.
     Muzica lor explorează geografia sonoră europeană într-un sens mai larg, în afara contextului regiunii North Wales, din care provin. Ei caută să creeze un sound North Wales mai aparte, bazat pe descoperirea de noi rezonanțe spațiale și temporale. Aceasta nu înseamnă o identitate bazată pe un trecut mitic, ci o implicare a ceea ce înseamnă capacitățile sonore ale minelor și mașinăriilor ruginite existente în peisajul rural-industrial în stare de dezintegrare, atât de bogat în sunete și zgomote/”noise”.
     "Species Corridor", albumul de debut al trupei Parking Non-Stop, a fost lansat în 2008, de casa de producție Klangbad din Germania. În 2010, o altă casă de producție germană, PPFNP, lansa un LP vinyl cu 2 piese, printre care și piesa 'Cold Star' a trupei Parking Non-Stop. Lucrările lor au fost incluse pe multe alte compilații.
    De-a lungul activității lor au concertat alături de muzicieni, poeți și artiști speciali pe scenele unor locații alese cu grijă din Wales, Anglia, Irlanda, Slovacia, Bosnia, Germania, Cehia, Norvegia și Franța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !