miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Rodion Rosca

foto: roadrunnermusic.ro

     Rodion Roşca este un artist clujean născut în anul 1953. Acesta a pus bazele în anul 1978 grupului new wave Rodion GA, alături de Gicu Fărcaş şi Adrian Căpraru, astăzi printre stele. Este considerată de mulţi ca fiind prima trupă de muzică electronică.
     Rodion Roşca este omul central al formaţiei, cel care a conceput aproximativ 80% din muzica trupei, singur, cu toată instrumentaţia, prin aşa numitele “secvenţe”. Acesta îşi crea piesele cu ajutorul unui magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator.
     Printre numeroasele inovaţii aduse de el se mai număra efectul Flenger, prefigurat încă din anul 1975, care din nefericire şi după obiceiul românesc a fost patentat de alţii. Este vorba de o defazare descoperită accidental prin urmărirea dublării aceliaşi piese, pe două piste diferite, însă redate simultan. De asemenea, a fost printre primii care au utilizat secvenţele, astăzi denumite loop-uri Rodion a folosit această tehnică astfel încât din piesa "Ore" a creat alte trei melodii complet diferite: "Imagini Din Vis", "Paradox" şi piesa "Stele şi Lumini".

     "Ascultaţi piesele: "Imagini Din Vis", "Cantec Fulger", "Paradox", "Stele şi Lumini", "Uneori", "Ore", ca să vedeţi nivelul la care Rodion Roşca a adus muzica în Romania, singur prin supraimprimari succesive, cu un magnetofon Tesla B 90 în anii 1978 şi retineti un lucru foarte important pe care nimeni nu l-a ştiut până acum: muzică electronică fără sintetizator!" (Rodion Roşca)



     La fel ca mulţi alţi "ciudaţi" ai muzicii româneşti care aduceau inovaţii pe piaţa muzicală, Rodion GA a avut soarta de a nu lansa niciun album, nestârnind interesul niciunei case de discuri. Ba chiar mai mult, au existat conflicte din cauza utilizării fără acordul baieţilor a muzicii lor în diferite filme, sau pe diverse compilaţii de muzică.
     De cealaltă parte, Rodion GA s-a bucurat şi de puţin succes, câştigând concursul Televiziunii Române, televiziune care folosea unele piese semnate de acest grup în generice, precum şi alte premii la festivale rock din Buzău (premiul special al juriului) şi Mangalia ("Ancora De Aur"). Piese semnate de ei au ocupat primele poziţii în topuri ale unor reviste precum "Săptămâna" din Bucureşti , "Veac Nou", "Viaţa Studenţească" din Tg Mureş, "Tribuna" din Cluj, "Cronica" din Iaşi. De dragul vremurilor trecute, în ciuda "anonimatului" discografic, a mai rămas consemnată o înregistrare video cu ocazia unui concert de revelion, din 1983, în care cei de la Rodion GA cântă piesa "Stele şi Lumini".
      Rodion GA şi-a încheiat activitatea în anul 1983, iar Rodion Roşca a încetat şi el să mai facă muzică şase ani după aceasta.


foto: roadrunnermusic.ro

     "În cluj sunt supranumit ca regele difuzoarelor şi cel mai bun specialist în reparaţii de difuzoare. Ciudat, nebun, geniu. În prezent sunt retras la 30 de kilometri de Cluj, unde Îmi construiesc casa de vacanţă, unde am internet, parabolă şi tot ce vreau." (Rodion Roşca)

     În anul 2008 s-a încercat reînvierea acestui proiect şi lansarea unui album cu piese vechi, dar şi cateva noi, prin intermediul casei de discuri Roadrunner Music. Dar totul s-a risipit din nou, casa de discuri încetându-şi activitatea. Totusi au lansat o compilaţie, numită "The Next Dog Desert Island Selection", pe care Rodion a semnat piesa "Isabella".


Reportaj NCN cu Rodion Rosca

      Anul 2012 a însemnat a doua renaştere a lui, graţie lui Ion Dumitrescu, care l-a readus pe scenă. Ce va urma va rămâne de văzut, ceea ce este sigur e că el va rămâne mereu "regele difuzoarelor" , "electricianul satului", un om simplu care repară aparaturile casnice stricate din localitatea unde vieţuieşte, dar în spatele căruia se ascunde un mare geniu. Mintea îi este tânără, ideile sunt încă nenumărate şi aşteaptă cu nerăbdare să le repună în practică, să revină în viaţa muzicală.
     Într-un email adresat nouă, domnul Rodion concluziona foarte adevărat:

    "Degeaba eşti talentat! România este şi a fost groparul geniilor, al oamenilor de talent şi al inventatorilor. Grupul Rodion G.A. din Cluj Napoca, a fost cea mai nedreptăţită formaţie de muzică electronică din Romania! Având un stil inconfundabil, absolut original chiar şi în rândul formaţiilor din străinătate, ignoranţa industrie muzicale romaneşti nu a răsplătit pe masură munca şi talentul acestui grup, chiar dacă ar fi putut să facă bani prin aceştia. În schimb s-au folosit de muzica lor fără să-i plătească." (Rodion Roşca)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !