miercuri, 2 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Paranoia & Mamelino

     Paranoia a fost un proiect înrudit cu unul şi mai straniu, Mamelino, un deschizător de drumuri în muzica românească, în special în domeniul trip hop-ului. Au avut însă curajul la vremea respectivă să atace aproape toate sferele muzicii electronice, până chiar şi drum and bass. Cred că toată lumea îşi aminteşte acel bizar videoclip în care două fiinţe stranii urmăresc un tren, difuzat pe Atomic Tv prin anul 1999. Videoclipul se numeşte "Vino Cu Mine" şi este al celor de la Paranoia, unul dintre seria de proiecte "ciudate", dar originale pentru acele timpuri, a căror valoare publicul a conştinetizat-o abia târziu din păcate. Acum a rămas unul dintre clasicele muzicii romaneşti, un video simplu, dar nebun.


Paranoia - Vino Cu Mine

     Mamelino a pornit cu un video la fel de ciudat ca şi cel al trupei Paranoia, numit "Scoate Limba", iar cât despre linia versurilor, nu s-au sfiit de la nimic, astfel încât clasicul pătraţel cu "atenţie, conţinut obscen" stă pe carcasa albumului apărut în anul 2002 la MediaPro.

Mamelino - Scoate Limba (2002, MediaPro)


mediapromusic.ro
13 Stele
Scoate Limba
Babalina Mandolina
Mamelino
Mingi Pentru Copii
Flori, Fete Sau Baieti
Discovery Channel
Live Moment
Ferestre Extraterestre
Nacela
Voiaj, Voiaj
Downtown
Windows Pcr
Siberia
Maturizare

Mamelino - Scoate Limba
    
      Ceea ce nu se prea ştie este cine au alcătuit cele două proiecte. Astfel am să îi prezint pe cei care stau în spatele ciudatelor fantome care aleargă pe linii ferate sau se oglindesc în forme deloc umane. Adrian Barbor (implicat în trecut în Endless Zone) este mastermind-ul care a adunat în jurul lui pe cei implicaţi în cele două proiecte, responsabil de instrumentaţie în acelaşi timp. Alt membru Paranoia şi Mamelino este Vlad Ghilvaciu aka Duţu, vocea din spatele microfoanelor. Apoi Paranoia l-a cooptat pe Silviu Vişan şi a devenit Mamelino. Silviu se ocupa de muzică şi în mică parte de animaţie. Un alt om implicat în ambele formaţii a fost Marin Dinescu aka Videorgy, regizorul videoclipurilor "Vino Cu Mine" şi "Scoate Limba". Acesta s-a mai ocupat de emisii tv undergroundiste cu animaţii şi grafică, cum sunt "Metropolis" şi "Rockada" de la Atomic Tv , "Transfer" şi "Fără Limite" de pe TVR şi a participat la producţia filmului "East Of Bucharest (A Fost Sau N-a Fost ?)", câştigator la Cannes în anul 2006.
      După destrămare Adi a ales să plece către orizonturi străine, Chicago mai exact, Duţu a activat în Bumbapa şi Silviu este actualmente implicat în visuals. Vişan a fost mai întâi în Dreamrec, în care a mai colaborat alături de Anton Groves şi Alin Flaider, care acum a apus şi a devenit Videogram, cu Ion Cotenescu şi Florin Iscru, respectiv Studioset, cu acelaşi Anton Groves şi alţi câţiva colaboratori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !