marți, 1 noiembrie 2011

Biografii/Discografii: Electric Brother

     Cristian Ştefanescu este unul dintre clasicii muzicii electronice romaneşti, un artist foarte "organic", care stăpâneşte foarte bine chitara şi alte instrumente acustice, deopotrivă cu mixerele şi alte "minuni" ale tehnologiei moderne. De asemenea, este un veritabil compozitor, producător de muzică, sound designer şi dj.
      Printre primele proiecte la care a luat parte este Party Poopers, trupă înfiinţată în anul 1994 alături de Bujor Stoicovici (bass). De-a lungul timpului aceştia au cooptat şi alţi colaboratori, precum Andrei Stăncescu (percuţie) şi Laurenţiu Moise (trompetă), formulă în care au susţinut numeroase concerte live. Mai apoi a fost adus şi Cezar Stânciulescu aka Junkyard (voce, turntables), cu care s-au înregistrat primele piese. Componenţa s-a schimbat din nou, în locul lui Andrei şi Laurenţiu venind Ati de Chile (percuţie), Dan Nedelcu aka Dax (saxofon) şi Dan Tibacu (clape), cu care au susţinut noi concerte. Stilul abordat era unul nou pentru scena muzicală romanească, new beats combinat cu classic swing improvisation, acid jazz în mare parte. Au reuşit să înregistreze un album în anul 1998, care din păcate nu a fost lansat. Totuşi, Party Poopers a rămas consemnată în discografia colecţionarilor undergroundişti prin prisma compilaţiei “Undergroove Vol. 1”, editată de Yama Studios, cu două piese: “Party Poopers” şi “Common People Gather”.
     Începând cu anul 1999, Cristian s-a axat pe activitatea solo, sub numele Electric Brother, ce aborda iniţial trip-hop, downtempo şi chill-out. A realizat două albume de-a lungul timpului.

     Primul dintre ele s-a numit chiar "Electric Brother" şi a fost lansat în anul 2003 la casa de discuri La Strada Music, iar un an mai târziu a fost realizată şi o ediţie specială pentru acesta, niponă, la Ward Records. Un album exceptional, ambiental, chill out, downtempo, cu bogate influenţe folclorice, o combinaţie inedită. Diverse colaborări pe acesta, cu nume mari precum Brigada Artistică Urbană, DJ Sleek, Marta Hristea, Sorin Romanescu, Vlaicu Golcea.
      Al doilea dintre ele este mai recent, numit "Pe Pamânt" (2011), lansat prin forţe propri, de data aceasta fără nici un amestec al vreunei case de discuri. După cum sugerează titlul, este un album foarte "colorat", exotic, divers, matur, presărat de ritmuri africane, indiene, europene, dar şi autohtone, totul pe un fond liniştitor, relaxant, downtempo. Pe acesta apar două colaborări foarte interesante, cu Bouba Sylla din Guinea-Bissau şi vocalista britanică Lizzy Parks.
      Pe DJ Vasile şi Matze i-a cunoscut în vremea când era producător la Yama Studios. Alături de acesta a fost membru NSK, cu care a câstigat în anul 2000 primul loc la concursul RFI Nouvelles Decouvertes, organizat de Radio France Internationale, iar cu proiectul său solo a ocupat tot în acelaşi an locul doi. În 2002 s-a calificat din nou pe locul doi, în cadrul aceluiaşi concurs.
      Activează şi în postura de dj, Electric Brother debutând în Amsterdam Cafe, mixând nu-jazz, soul, latino şi funk. Face echipă cu Casa Gontz, cu care a câştigat în anul 2004 prima ediţie Heineken Best Dj/Vj Competition. Alături de acesta a realizat proiectul “Live from the Archive”, un concept în care reconstruiau audio-video perioada comunistă şi cu care au avut reprezentaţii chiar şi în Berlin, Praga, Londra şi Varşovia.
      Face parte şi el din istoria electrică a clubului Web, unde a realizat sesiuni live alături de DJ Mike la platane şi el la chitară, concerte cu Party Poopers, NSK şi Aievea.
      Actualmente activează alături de un foarte apreciat grup, Khidja, în care nucleul de baza este Andrei Rusu şi Florentin Tudor la electronice, care au extins mai apoi formula cu Mihai Iordache (saxofon), Tavi Scurtu (percuţie), Alexandru Anastasiu (vibrafon) şi Norzeatic (voce), sub numele Khidja Cluds Society. În anul 2010 a participat la producerea albumului "Norzeatic şi Khidja - Aici Acum" (Facem Records), alături de Norzeatic, Andrei Rusu, Florentin Tudor şi Mihai Iordache.
      În decursul timpului a colaborat cu numeroase grupuri nu-jazz sau fusion, precum Aievea, Bucharest AV, East Village, Glidq, Jazz E-scape şi Rhapsody Chamber Orchestra. A realizat înregistrarea şi masterizarea discului "Pe Vale" (2002, La Strada Music) produs de Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu şi Maria Râducanu, apoi "Colinda Noastră" (2003, Green Hours) produs de Vlaicu Golcea şi Marta Hristea. În 2003 a participat în studiourile Yama Studios, al carui fondator era alături de Matze şi mulţi alţii, la realizarea albumului Fără Zahar, numit "Episodu' Unu - Ameninţarea Faitonului". A mai colaborat cu trupa Kumm, la o piesă de pe albumul “Far From Telescopes” (2009). In 2011 este producatorul albumului "Electromagnetica" al formaţiei de rock alternativ The Amsterdams.
      Produce şi muzică de film, piese semnate de el fiind cooptate pe coloana sonoră a filmului "Marfa şi Banii" (2000, nominalizat în acelaşi an la Cannes), apoi compune alături de Vlaicu Golcea soundtrack-ul filmului "Furia" (2002). De asemenea este sound designer şi editor de sunet pentru toate filmele regizorului Radu Muntean: "Hârtia Va Fi Albastră" (regizat în anul 2006, premiul Gopo pentru cel mai bun sunet de film), "Boogie" (2008), "Marţi, După Crăciun" (2010). În cv-ul lui Cristian Ştefănescu sunt prezente şi alte nenumărate filme de lung şi scurt metraj ale altor regizori români şi străini, precum “What Means Motley ?” (2006, în regia John Riley şi John Ketchum), “Africa Straight On Ice” (2007, Razvan Muraru) şi altele.
Începând cu anul 2008 este gazda emisiunii "Retroelectro", difuzată la Radio Guerrilla în fiecare joi, de la ora 23.




Electric Brother - Electric Brother (2003, La Strada Music)

Glas (double bass: Vlaicu Golcea)
Azi Ma Vad Auzit (vocals: Electric Brother & Marta Hristea)
Tristete (double bass & keyboards: Vlaicu Golcea, turntables: Bogdan Smecleev)
Fairytale No. 1
Fairytale No. 2 (bass: Vlaicu Golcea)
Cocosei Negri
My Little Angel
Winter Wait (drums & effects: B.A.U.)
Didadada (vocals: Marta Hristea)
Tango Din Balcani (vocals: Marta Hristea) 
Histories 2 (drums & effects: B.A.U.)
Perfect Time (feat East Village)


Electric Brother - Pe Pamant (2011)


Zabola 
It's 16 Beats In Music 
Hand In Hand (Prin Bucureşti) 
Village Interlude 
Ferryboat 
Bissau Interlude 
Ontanara (feat Bouba Sylla)
Lisboa - Berlin 
India Interlude 
Tomorrow (feat Lizzy Parks)
Darka Din Letea 
Le Chemin 
Ocolul Pământului (feat Raul Kusak)
Delta Interlude 
The Senegal School 
Syrian Evening 
Iancu De La Râşnov 
Kere Kere Kere (feat Punct 8)


Party Poopers - Party Poopers (1998)

Come
Common People Gather
Moyuba
Party Poopers
Underground


Electric Brother & Vlaicu Golcea - Furia Soundtrack (2002)

Intro
Saudade
Telefoanele
Tramvaiele
Tristete
Cloud
Urmărirea Fetei
Azi Ma Vad Auzit
Casa Lui Gabonu
Flautul Fermecat
Furia
Lacul
"Marfa Si Banii"
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !