luni, 31 octombrie 2011

Biografii/Discografii: Adrian Budritan






1987      Este anul in care a inceput totul pentru Budritan, an in care a facut cunostinta cu sintetizatoarele analogice Korg MS10 si MS20.
 

1988      An in care computerele (Spectrum ZX, HC 85, Cobra) erau rudimentare, greoaie, evident foarte diferite de cele din zilele noastre, dar care erau foarte fascinante pentru acea vreme si i-au acaparat repede atentia lui Adrian, care a inceput sa studieze empiric si autodidact din carti, facand diferite experiente stohastice si algoritmice, programe de analiza statistica, muzica experimentala, in special curentele minimaliste, serialismul si postmodernismul. In data de 10 ianuarie a acelui an, Adrian Budritan face primul program basic pe un Spectrum ZX. Tot in 1988 intra in cercul de informatica al liceului la care studia („C.D. Loga”) si castiga premiul 2 la faza judeteana de informatica cu un program de muzica algoritmica. Apare un articol in ziarul "Orizontul" din Timisoara, considerat primul interviu cu Adrian Budritan, despre pionierismul muzicii techno in Romania.


1989      Studiaza computerele si protocoalele MIDI (musical instrument digital interface) si experimenteaza compozitii si sinteza sonora cu un computer Commodore C64, folosind chip-ul SID Motorola (sound interface devices).
 

1991      Adrian Budritan, Cristi Sugar si Emil Treuer (tehnician) lanseaza prima revista dedicata muzicii electronice, hi-fi si cultura audio: "Hi-Fi & Audio". Avand pasiuni comune pentru synthesizere, Adrian si Cristi aduc la un loc aparaturile si experimenteaza impreuna parametrii de sunet.

1992

     Lista superlativelor este departe de a fi finalizata, 16 decembrie 1992 insemnand o zi mare pentru muzica electronica romaneasca, avand loc primul concert dedicat exclusiv acestui gen in Romania, organizat bineinteles de el alaturi de Sugar, la Teatrul German de Stat din Timisoara, eveniment la care s-a alaturat si Cristi Tecu (speolog) cu proiectii diapozitive. Au fost prezenti 200 de spectatori. Tot in acest an, Adrian Budritan infinteaza o firma cu profil multimedia, "Aliens Design".
1993

     Nu s-a oprit doar la event-ul cu numarul 1 si pe 17 octombrie 1993 sustine un nou concert in pestera de la Romanesti, spectatorii fiind ceva mai numerosi de aceasta data, in numar de 400.

1994

     Un real succes in pionieratul sau a fost prezenta la Eurocon, primul spectacol de laser si artificii din Romania, ce a avut loc pe 28 mai in Piata Operei din Timisoara, in cadrul caruia primeste premiul "Spirit of Dedication Award" din partea Conventiei Europeane S.F. Mare succes si in ce priveste prezenta si primirea din partea impatimitilor acestui gen muzical, fiind 40.000 de martori la acest eveniment.
 
foto: elektronika.ro

1996      Un mare artist nu se multumeste niciodata cu putin, isi fixeaza obiective tot mai mari si bineinteles face sacrificii si munceste foarte mult. La fel a procedat si Budritan, ca un mare artist si pionier al muzicii electronice romanesti, plecand peste granite prin Europa, Londra in special, pentru a se documenta si afla mai multe despre acest curent muzical. A incercat mereu sa tina pasul cu noutatile, Romania neavand o traditie in acest sens in acele vremuri, fiind influentat puternic de muzica lui Photek, Kraftwerk, Pink Floyd, Vangelis, Jean Michelle Jarre, Tangerine Dream, Klaus Schultze, Mike Oldfield. Anul 1996 reprezinta debutul sau ca si producator, realizand primul album al sau, "Synthesizer Sequencing" (septembrie, Voxstar, 1000 exemplare). Sustine din nou un concert la Teatrul German de Stat din Timisoara, un spectacol de muzica electronica avangardista (50 de oameni prezenti). Isi creaza o pagina web si face eforturi mari pentru a naviga pe internet, fiind numit de apropiatii sai "baiatul cu internet-ul".

1997

     Continua sa experimenteze si sa lucreze la piese noi, terminand albumul "The Power Behind The Sound" ce trebuia lansat de Metropol Records, dar a ramas nepublicat. Organizeaza in continuare cu Ufo, Reloop, Sneila si Urban Experience concerte sub sigla "Warehouse".  

1998



Live @ Arenele Romane

     Un nou an plin de succes, in care semneaza un contract cu Hypnotic Records din Danemarca, tara in care s-a bucurat de foarte multa apreciere. A fost pe locul 2 in materie de drum and bass si a fost prezent pe compilatia "VA - Drum & Bass" cu piesele "Elvis Presley" si "Vortex". Ultima dintre ele a avut parte si de un videoclip, lansat in 21 noiembrie 1998 ora 4:30 AM la MTV Europe in cadrul emisiunii "Chill Out Zone", fiind considerat primul videoclip romanesc difuzat pe MTV. Termina albumul "Vortex", respectiv "The Silent Noise" sub moniker-ul Aural Envelope, realizat impreuna cu Reloop, nelansat insa. Realizeaza 2 remix-uri pentru BUG Mafia & Loredana, ce apar pe albumul "Lumea E A Mea". Este prezent la prima editie TmBase, la Timisoara, alaturi de Suie Paparude, NSK, Ufo & Ummo. 
 


     Apare de asemenea pe "Dance Mission Volume 1" (MediaPro), prima compilatie de house/club din Romania. Pe langa Budritan aka Future Groove (4 track-uri, din care 2 sunt remix-uri pentru Timpuri Noi "Geta-i Sora-mea) sunt prezente si alte nume romanesti ca Reloop si Activ 76. 
 

     In materie de productie bifeaza si un proiect euro/minimal house denumit House Sweepers, piesa "Slow Times" aparand pe compilatia "Asculta-ti Muzica" (Media Pro). 
 
Generatia Pro - Asculta-ti Muzica (1998, MediaPro Music)



DJ Phantom - Star station
Van Noise - Face the death
B.J. - Star station ProFM (Cat Remix)
House Sweepers - Slow times
Alien Pimp - Planet
Electric Brother - Star station ProFM (Funky Cut)
N.S.K. - Pleaca
N.S.K. - Star station ProFM (TK 500 Remix)
Matze feat. DJ Vasile's Clear Tone - Mesaj de bill
Miez Greu - Star station ProFM (Remix Greu)
Hypno - Hypno
Electric Brother - Sucker
Romix - Star station ProFM (Romix)
DJ Vasile - 911 Race
  
Live @ Arenele Romane

1999

     Lanseaza din nou un album, tot in Danemarca, la Hypnotic Records, de data aceasta orientat spre house, intitulat "Electro House 135 Bpm". De asemenea 1999 aduce doua videoclipuri noi pentru Future Groove: "Millenium Bug" (luna martie) si "Analogue Dawn Age" (mai). Tot la capitolul productie bifeaza un remix pentru Directia 5 la piesa "Altul Mai Bun". Alaturi de Dragos Serghi fondeaza casa de productie audio United Music Production, ce incurajeaza underground-ul autohton (trip-hop, speed garage). Fondeaza site-ul www.music.ro, primul site oficial de muzica din Romania. 

2000      In studiourile United Music Production, Adrian Budritan (sampling), Xplore (clape), DJ Wiz, Dru Klein (MC) si La Familia realizeaza o serie de inregistrari, care se concretizeaza intr-un mixtape proiect numit Bucharest Undergroove Nights.


2001

     Se naste proiectul FSOG (Future Sound Of Guta), o combinatie de muzica tiganeasca cu gabba, jungle, big beat, club, euro-trance sau chiar chill-out, ce foloseste sample-uri cu interpretul Nicolae Guta. Este lansat si un album, "FSOG - FSOG", cu 4 piese. Dintre acestea la realizarea versiunii club mix au mai participat Rhadoo si Dru Klein. CD-ul contine de asemenea un software numit Acid 2.0 Xpress, creat de Sonic Foundry, respectiv sample-uri si loop-uri care pot fi utilizate pentru a remixa piese. Sub pseudonimul Future Groove realizeaza 2 remix-uri pentru piesa celor de la Cassa Loco, "Vand Fan": "2-10, 2-10" si "Iar Bau".
 
FSOG - FSOG (2001, Sub Records)



FSOG (Gabba Mix)
FSOG (Big Beat Mix)
FSOG (Euro-trance Mix)

2001 - 2005: Dupa 14 ani plini de glorie, realizari si superlative, Adrian Budritan ia o pauza in ce priveste productia muzicala si se axeaza pe productii video, grafica, 3D, lansand "303 TV", un proiect audio-video conceput ca un live TV show.

2006

     Este anul in care revine pe piata muzicala cu albumul "Manelistique", 10 piese, proiect ce isi are originile in FSOG, realizat in colaborare cu Dragos Serghi (membru 3SE, sound engineer), Andreea Calomfirescu (concept), Scripca Stefan aka Mistia, Gregorian Vitalariu aka Greesh (orchestratie) si Anisi (voci aditionale).


2007

     Future Groove revine si pe scena, de unde a lipsit in aceasta perioada, anul 2007 regasindu-l alaturi de Silvia Minut aka Dropdread in Fabrica, cu ocazia evenimentului Global Warming. Tot alaturi de aceasta infinteaza un studiou de muzica electronica in Bucuresti, Elektonika, destinat producerii muzicii electronice exclusiv si sustinerii curentului urban de electronica.


2008      Adrian impreuna cu Dana Marijuana incep o serie de evenimente de muzica electronica si ebm. Pagal, Negru si Shteff (Stefan Croitoru) se alatura Elektronika Studio Records si infiinteaza 5 proiecte: Acidulate (proiectul electro-dnb a lui Adrian Budritan), Interloop (club-house, alcatuit din Pagal & Negru), Shteff (dnb), Virtual Picnic (lounge-psihedelic, cu George Petrosel, Valentin Luca si Nutu Militaru) si B303. Ultimul dintre ele este un proiect downtempo/experimental in care se regasesc Adrian Budritan (synths), Shteff, George Petrosel (percutie, voce si text) si Valentin Luca (chitara electrica). 
 
foto: elektronika.ro

2011      In anul 2011 lanseaza iTraining, unde organizeaza cursuri de animatie 3D si multimedia. Deasemenea a contribuit la infiintarea primei scoli de muzica electronica din Romania.

     Pe langa cei amintiti mai sus, Budritan a mai colaborat cu N & D si Why Not Girls. Astfel am realizat o adevarata incursiune prin lumea muzicii electronice de la inceputurile ei, bifand primele petreceri de muzica electronica din Romania, primele site-uri de profil, reviste si compilatii, toate sub a carei straja sta numele de Adrian Budritan. Asadar, 24 de ani in care Budritan a fost mereu prezent, aducand o incontestabila contributie la geneza, evolutia si maturarea acestui stil muzical pe meleagurile noastre, un adevarat pionier al acestui gen. A bifat numeroase productii muzicale proprii in diferite ramuri ale muzicii electronice, s-a implicat in alte proiecte si in sustinerea altor impatimiti producatori autohtoni dornici de afirmare, a sustinut si promovat acest curent pe scena muzicala romaneasca prin absolut toate mijloacele media si a realizat peste 30 videoclipuri muzicale (motion graphics, edit/montaj, regie, regie platou, director imagine, vfx, 3D), printre care "Hypno - Ganduri" si "Xray - Raiul".      Dar experimentatul roman nu se opreste aici si mai are inca un cuvant foarte greu de spus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !