miercuri, 13 iulie 2011

ElectRo Exclusives - No. 004: Victor M pres. Platonic Scale


     Victor este un producator care nu s-a "vândut" comercialului şi a continuat să experimenteze, să rămână în underground, să îşi perfecţioneze stilul. Astfel, eezultatele nu pot fi decât pe masura muncii lui în viitorul care urmează.
      A apărut sub diverse pseudonime de-a lungul timpului, dintre care se remarcă trei proiecte îndrăzneţe, care au evoluat în ultimii: Victor M (techno), Alternati-v- (experimental, downtempo, chillout, trance) şi Yoon (trip-hop, cu Ionuţ Moraru).
      Victor s-a făcut remarcat prima dată pe scena muzicală din România în anul 2009, când a lansat un foarte bun album cu zece piese sub moniker-ul Alternati-v-, la respectabila casă de discuri PatPong Records. De asemenea a colaborat ca şi Victor M alături de băieţii de la OK Corral, cu care au produs un foarte bun remix pentru piesa "Romantze" a celor din proiectul Jules & Jazper. Tot în 2009 a realizat un featuring foarte reuşit alături de Danny, cu care a lansat un amplu album de nouă remixuri pentru piesa "Not Till Tomorrow", din partea unor artişti cum sunt Alex Roqu, Consoul Trainin, Sloz, Pink Noisy şi Luis Pitti. Mai poate fi amintit şi materialul din acelaşi an intitulat "Hypnotic Times", imprimat singur prin sprijinul casei de discuri WhoBear.
      În ultimul timp a adoptat un nou proiect, sub monikerul Platonic Scale, cu care pregăteşte primul material.










Turning Points

First Sight
Moonstruck
Better (feat Danny)
21st Century Breezer
Hypersleep
Connected
Wavy Monday
Night Revelations
Perfect Cure (feat Danni Ionesco)


 
 
Platonic Scale - Universal Drift 
Washed Out - Within and Without 
Cocteau Twins - Cherry Coloured Funk (Platonic Scale Edit) 
Platonic Scale - The Lonely One 
Jon Hopkins & King Creosote - John Taylor's Month Away (Platonic Scale Edit) 
Yppah - Never Mess With Sunday 
Yoon - Strobe 
The Flashbulb - Dragging Afloat 
The Orb - The Dream (The Future Academy of Noise, Rhythm and Gardening mix) 
William Orbit - Into The Paradise 
Platonic Scale - A to B 
Underworld - Crocodile 
Unkle - Heavy Drug (Reprise) 
Radiohead - Lotus Flower




     

ElectroBlog Ro: Salutare Victor!
Victor M: Salut, Septimiu.

EB: Oferă pentru început cititorilor câteva date biografice. Cine este în spatele numeroaselor proiecte ?
VM: Mă numesc Victor Mihăilescu, m-am născut în Slobozia, dar m-am relocat definitiv în Bucureşti după terminarea liceului. De fire sunt curios şi încăpăţânat. Nu cred că e vreun subdomeniu al sunetului pe care să nu-l fi încercat măcar. Momentul de cotitură a vieţii mele a fost cu siguranţă anul petrecut în Londra, studiind inginerie de sunet la colegiul Alchemea.

EB: Povesteşte-ne cum a început totul. Care a fost prima piesă de muzică electronică de care te-ai îndrăgostit, care a fost primul loc unde ai mixat şi bineînţeles povestioara primei piese produse de tine.
VM: Copil fiind, ascultam casetele părinţilor. Jean Michel Jarre şi Vangelis au dat tonul. Recunosc Oxygene Part IV numai după efectul din intro. Am continuat uitându-mă o mare parte din zi la televiziunea noastră de muzică de atunci, Atomic. Eram fascinat de muzica de orice fel şi nu-mi puteam face temele fără să aud ceva în background. Prima casetă pe care mi-am cumpărat-o a fost Music Instructor, prin 2000. Urmam nişte cursuri de dans pe atunci şi îmi punea în valoare mişcările de breakdance. La puţină vreme, un prieten m-a rugat să-i ţin hardul spre păstrare o perioadă. Pe acel hard avea cam 10000 piese, numai electronice. Mult house, trance, techno, compilaţiile Buddha Bar, Café del Mar, Ministry of Sound. A fost ca o mină de aur pentru mine şi îi sunt foarte recunoscător acelei persoane. Un aşa mic detaliu, aparent banal, a ajuns să-mi contureze viaţa în feluri neaşteptate. Am hotărât să îmi transform pasiunea pentru muzică în hobby abia prin clasa a 11-a, fiind ucenicul dj-ului într-un club, iar anul urmator rezident într-un pub. Prima piesă a fost trance, fiind foarte implicat în gen la acea vreme. Nu eram deloc încântat de ea aşa că urmatoarea piesă am făcut-o house. Rezultatul, “The Dub Club” a câştigat un concurs săptămânal organizat de Pete Tong. A fost prima mea piesă lansată.

EB: Nu a trecut foarte mult timp de la debutul tău discografic, dar deja ai un album sub semnatura ta şi un sound destul de bine format. Cum a evoluat stilul tău muzical ? De unde a pornit, prin ce genuri a trecut şi încotro te îndreapţi ?
VM: Am trecut prin mai multe perioade, dar cred că singurul stil pentru care mi-a păstrat pasiunea constantă a fost chillout/ambiental. E un grup pe Last.fm intitulat “I kill people who say that ambient is sleeping music”. Pentru mine e departe de a fi sleeping music, e muzica perfectă pentru a gândi, într-un fel, în “linişte”. La început am fost sedus de vibe-ul pozitiv al house-ului, după aceea am căzut în melancolia trance-ului, în stricteţea techno-ului şi acum am rămas în aria techno-electro, cochetând şi cu breakbeat, disco, funk. Am observat că toţi marii compozitori (Adrian Enescu, William Orbit, Brian Eno), atunci când nu mai au nimic de demonstrat, compun muzică experimentală. Mi-ar plăcea să ajung şi eu în acel punct.

EB: Nu putem spune că avem foarte mulţi producători de downtempo. De ce te-ai orientat în această direcţie, ce aparatură ai folosit şi dacă ai avut vreo sursă de inspiraţie în crearea muzicii ?
VM: Downtempo este o denumire mai generală şi cuprinde câteva subgenuri. Astfel, eu cred că defapt avem un număr decent de artişti foarte buni în acest stil. Pe partea electronică avem Brazda lui Novac, Silent Strike, iar pe cea mai jazzy pe Alexandrina, Jazzadezz, Electric Brother şi mai nou Butterflies in My Stomach. N-am făcut o alegere conştientă să fac acest gen. Compun downtempo atunci când mă “loveşte inspiraţia”. Acest gen permite o mai bună exprimare a unor stări şi de aceea cred că îmi dă o libertate mai mare de exprimare faţă de proiectul Victor M. Pentru album am folosit doar Fruity Loops şi am samplat filmele "It’s all gone Pete Tong" şi "Artificial Intelligence". De atunci am avansat la Ableton Live, Access Virus TI, controllere midi, microfon profesional şi chitară acustică.

EB: Cum este primit acest gen de muzică în România ? Este publicul destul de matur pentru astfel de "fineţuri" ?
VM: În România există public pentru orice, problema e doar cum ajungi la el. Acest stil e unul mai intim. Îl asculţi acasă sau pe drum, în căşti. Rareori o să vezi foarte multă lume venind la un event doar pentru asta, pentru că nici nu se dansează, nici nu se prea cântă. Sunt conştient de asta şi accept situaţia aşa cum e, nefiind mai puţin motivat din această cauză.

EB: În opinia ta care este diferenţa dintre clubbingul vestic şi cel român, care sunt minusurile şi care sunt avantajele ?
VM: Londra m-a convins că peste tot e o luptă pentru supravieţuire. Fiecare artist (sau wannabe artist) are ceva de spus şi încearcă să te convingă să-l suporţi. Diferenţa e că la noi sunt împinşi în faţa audienţei şi djii care nu-şi prea dau silinţa, iar aceştia, îmbătaţi de atenţie, n-au nicio motivaţie să progreseze. În rest, cred că suntem onoraţi des de vizitele celor mai cunoscuţi dj din lume şi în sensul acesta nu avem de ce să ne plângem. Stăm prost doar cu promovarea valorilor autohtone.

EB: Ai colaborat de-a lungul timpului cu băieţii de la OK Corral şi de asemenea Jules, cu care te-ai integrat perfect ca şi stil muzical. Ce alţi producători apreciezi de pe plan local ?
VM: Apreciez producătorii pe care îi vad că muncesc cu adevărat, indiferent de stiluri: Gojira, The Model, VRT, Limun, precum şi pe alţii mai puţin cunoscuţi dar cu mult elan: Tieftoner, Vardøgr. Sunt foarte atent şi la scena indie, care creşte în continuu şi asta nu poate decât să mă bucure. Am preluat eu iniţiativa şi am remixat trupele Eloize, Kumm. Acum caut următoarea victimă.

EB: Hai să privim puţin spre viitor şi să ne spui ce alte release-uri mai pregăteşti pentru perioada ce va urma ? Spune-ne despre proiectele tale, planurile de viitor.
VM: Misiunea mea în momentul acesta e de a intra în mainstream, dar nu dintr-un unghi comercial. Îmi voi continua proiectele Victor M, Platonic Scale, Yoon (cu Ionut Moraru) şi multele colaborări deja începute şi care aşteaptă doar un finishing touch. Numele Alternati-v- am decis să-l schimb marcând astfel maturizarea mea muzicală în stilul downtempo. În această vară, din punct de vedere al proiectului Victor M o să iasă pe vinyl EP-ul Funk Me în colaborare cu OK Corral şi tot cu ei şi Junkyard. Avem o piesă în lucru: "Out of Control". Vor urma un remix pentru The Model, încă unul pentru VRT şi un videoclip pentru “Stare de Fapt” feat. Cristian Simion. Cu Yoon lucrăm la noi piese şi colaborări, la setup-ul nostru live şi în august filmăm videoclip la “The Mirror Can’t Hear You”. Ne învârtim mai mult în direcţia trip-hop, dar cu influenţe acustice. Avem un album pe care îl pregătim să îl susţinem live, împreună cu vocal, vioară şi chitară. Platonic Scale feat. Brad Vee Johnson va ieşi foarte curând, este o colaborare ce duce mai mult în zona trip-hop şi sunt convins că o să surprindă. Până la sfârşitul anului sper să termin şi albumul Platonic Scale şi să încep să-l susţin live.

EB: Îţi mulţumesc şi îţi urez multă baftă în continuare!
VM: Şi eu îţi multumesc, spor la blogging!




     Mai jos puteţi asculta alte două piese oferite de Victor pentru compilaţiile "1 Year" şi "The Future" semnate ElectroBlog Ro.

Un comentariu:

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !