vineri, 27 mai 2011

Biografie/Discografie & Interview: Brazda Lui Novac


foto: Catalina Zaharescu

      Brazda Lui Novac este Victor Popescu, un craiovean a cărui alias este inspirat de cartierul cu acelaşi nume al oraşului natal. Marea pasiune pentru sintetizatoare şi instrumente muzicale, pe care le-a avut în jur înca din copilărie, l-a determinat să treacă la fapte începând cu anul 1997.
      Şase ani mai târziu înfiinţează propriul său studio, care din anul 2009 devine un studio de înregistrări în toată regula, numit Square Sound Records.
      La sfârşitul anilor '90 s-a găsit în playlist-ul primului post de televiziune specializat în muzică, Atomic Tv, cu videoclipul pentru piesa "2D + 4".
      Anii de muncă şi strădanie se materializează în anul 2010, atunci când Victor lansează "acasă", la propriul său label, albumul de debut intitulat "Brazda Lui Novac". Acesta cuprinde şi o mai veche colaborare cu Ioan Titu, cunoscut sub pseudonimul Silent Strike, pentru piesa "Scrollwork". 

    
Brazda Lui Novac - Brazda Lui Novac (2010, Square Sound)


Square
Pilot
DX
Patcher
Scrollwork (feat Silent Strike)
Untrue
Fit
Love
Protone
Octopus
Praf
Brzd
Attack
Drop

 

     În dreptul numelui său mai apar şi alte colaborări alături de artişti locali precum Alexandrina Hristov (pentru piesa "Vino Cu Mine"), Cycler ("Bloquick"), Jazzadezz ("Know Who You Are At Every Age"), Timpuri Noi (remix pentru piesa "Luca"), Yvat (piesa "One") şi alţii.
      Anul 2011 a adus cel de-al doilea album semnat Brazda Lui Novac, numit "Dizzy", cu 13 piese, lansat la casa de discuri Raumklang Music. Victor confirmă astfel prin acest ultim release, cu un sound foarte bine aşezat, matur, că este unul dintre cei mai valoroşi producători autohtoni de muzică electronică. Un stil muzical unic, melodios, dansant, metalic, o orchestraţie de synth-uri. Pe scurt, IDM de foarte bună calitate. Mai departe vă invit să citiţi o recenzie scrisă de mine pentru acest album, iar apoi un interviu realizat cu Victor Popescu pentru ElectroBlog Ro.



Brazda Lui Novac - Dizzy (2011, Raumklang)


EDM
Red Pill
Algo
Sat
Blue
Move
Speed
Beatz
Machine
Shift
ASMPS
Outro
Subheim - Streets (Brazda lui Novac Remix)

     "IDM, intelligent dance music. Hm, interesantă denumire. Dar ştii cum sună ? Dacă nu ştii trebuie să asculţi neapărat acest album ! Îţi va da definiţia perfectă pentru acest stil muzical, te va injecta cu un IDM de foarte înaltă calitate, te va face să te îndragosteşti de acest stil şi să îţi danseze neuronii pe un ritm nebun acordat de o baghetă magică aflată sub stăpânirea unui priceput "dirijor", Brazda Lui Novac. "Orchestra" lui de sintetizatoare te învăluie, îţi stimulează mereu simţul acustic, îţi distrage constant atenţia, dar îţi oferă un sound incredibil de palpabil, încât să nu fi furat de tot de această lume metalică. O muzică pe care o "simţi" cu adevărat.
       Mă desprind uşor şi îţi spun despre acest album că este cel cu numărul doi din discografia lui Victor, cuprinde 13 piese şi va fi lansat la Raumklang Music. Brazda Lui Novac confirmă astfel prin acest ultim release, cu un sound foarte bine aşezat, matur, că este unul dintre cei mai valoroşi producători autohtoni de muzică electronică."


ElectroBlog Ro: Salut Victor !
Brazda Lui Novac: Salut Septimiu !

ElectroBlog Ro: Să ne întoarcem puţin în timp şi să ne spui te rog pentru când şi cum ai intrat în contact cu muzica electronică ?
Brazda Lui Novac: Prima dată a fost la 12 ani, când am ascultat Kraftwerk, discul "Computer World" şi am fost profund impresionat. Probabil că mai ascultasem pe la radio Jean Michelle Jarre şi Vanghelis, dar nu m-au impresionat niciodată, acum încep să apreciez sunetele lor şi asta în primul rând datorită instrumentelor pe care le foloseau.

ElectroBlog Ro: Care a fost primul sintetizator, primele aparaturi cu care ai început să experimentezi ?
Brazda Lui Novac: Vărul meu avea undeva prin 1983 - 1984 două sintetizatoare cu care mă mai jucam când mergeam pe la el, un Casio CZ2000 (un CZ1000 cu boxe încorporate, foarte rar) şi un Yamaha SK30, analog. Unchiul meu era pasionat de electronică, aveau şi un pick-up Technics, un magnetofon şi cass deck Akai, toate cap de serie, un pian cu coadă Bluthner, multe discuri vinyl şi alte gadgets pe care nu le găseai peste tot în vremea aia. Cred că am fost norocos să le am aproape, chiar dacă nu au fost ale mele.

ElectroBlog Ro: Cum era primită la vremea aceea muzica electronică în România şi cum arăta "scena" acestui gen muzical la noi ?
Brazda Lui Novac: Aproape zero, cu excepţia lui Florian din Transilvania şi Adrian Enescu, care integrau mai mult în muzica lor sintetizatoare. Deşi pionieri, nu au fost suficient de curajoşi în opinia mea să se lase cu totul duşi în muzica electronică, întotdeauna au adăugat un instrument acustic, fie el şi sample, dar nu au folosit sinteza ca un crez cu care să mearga înainte aşa cum au facut-o Kraftwerk sau alţii. Erau şi vremuri în care muzica electronică întampina o mare opoziţie din partea celor antrenaţi cu stilul clasic, cu precădere la noi unde totul e acceptat mai greu decât în alte locuri. Altfel au existat sintetizatoare care au făcut istorie şi în Romania, dar integrate în formaţii rock, iar sunetele pe care le alegeau pot fi considerate azi "cheesy".




ElectroBlog Ro: Care a fost momentul de vârf, locul în care ţi-a plăcut cel mai mult să mixezi ?
Brazda Lui Novac: La Lepzig, anul acesta în ianuarie. Dar nu e "vârf" nici pe departe. Mi-a plăcut cel mai mult, da. Vârful va urma, având în vedere că doar ce am început să acord o mai mare atenţie proiectului meu de numai doi ani.

ElectroBlog Ro: Muzica electronică romanească se află într-o continuă schimbare. Cum crezi că a evoluat până în momentul de faţă şi cum va arăta clubbingul românesc peste zece ani în opinia ta ?
Brazda Lui Novac: A avut o creştere normală zic, mă aşteptam să vină mai repede, dar cum spuneam, la noi totul e pe "slow motion"... Categoric va fi mai bine, nu sunt un profet dar întotdeauna oamenii învaţă din greşeli şi îmbunătaţesc lucrurile.

ElectroBlog Ro: Ce ne pregateşti în viitor cu proiectul Brazda Lui Novac ?
Brazda Lui Novac: Albumul doi este gata, se numeşte Dizzy şi va fi lansat în octombrie la Raumklang Musik, în Germania, label-ul lui Dirk Geiger, pe care s-ar putea să îl vedeţi la lansarea din Bucureşti. Am început lucrul la albumul trei deja, dar nu mă grabesc. Tocmai am făcut un remix la piesa "For You" a lui Daniel Myer - Architect, copilul minune al muzicii electronice germane şi care are patru proiecte de succes. Remixul a fost lansat săptămâna trecută la Hymen Records. Pe albumul meu veţi găsi şi un remix la piesa "Streets" a lui Subheim, pe care l-am întâlnit la Leipzig şi a cărui muzică m-a impresionat. Mă bucur că l-am cunoscut, un tip excepţional.

ElectroBlog Ro: Dar Victor Popescu, ce suprize pregateşte iubitorilor de muzică electronică în afara proiectului amintit mai sus ?
Brazda Lui Novac: Ceva muzici la nişte animaţii, la un documentar şi tot timpul pe la reclame. Şi alte proiecte care nu pot fi încă facute publice. Dar probabil nu veţi afla decât dacă vă place să vă uitaţi la credits când se termină filmul... Mie nu-mi place :)

ElectroBlog Ro: Ce planuri ai cu Square Sound, aflat sub tutela ta ?
Brazda Lui Novac: Să meargă mai departe şi să crească, să devină un brand în piaţa de studiouri din România şi nu numai.

ElectroBlog Ro: Mulţumesc pentru amabilitatea acordării acestui interviu şi îţi urez multă baftă !
Brazda Lui Novac: Cu plăcere !

Un comentariu:

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !