miercuri, 6 aprilie 2011

Events: Delahoya 2011 - The Freestylers



     Cel mai vechi festival de muzica electronica din Romania, Delahoya, a ajuns la editia cu numarul 15. Acesta se va desfasura in inima Transilvaniei, Cluj Napoca, in perioada 20 - 22 mai. Am sa va tin la curent cu noutatile in ce priveste editia 2011, iar in acest post cateva despre artistii confirmati pana in prezent.




The Freestylers



     Cele 2 legende de la Freestylers vor performa la 4 turn-tables si 2 mixere, live intr-un show cel putin exploziv. 
     Zguduind cluburile si petrecerile de peste zece ani deja in toata lumea, The Freestylers sunt înca unul dintre cele mai interesante nume de pescena muzicala dance. De-a lungul anilor au avut hit-uri in Top 20, au fost capul de afis la multe festivale majore, au vândut peste jumatate de milion de albume, au intreprins un turneu prin SUA pentru a-l sustine pe Lenny Kravitz fiind in acelasi timp si prima trupa care a aparut cu muzica
electronica live în cadrul emisiunii legendare de la BBC TV „Top of the Pops”.
     Aston Harvey si Matt Cantor abordau doua stiluri diferite de muzica atunci când s-au întâlnit în Londra anilor '90. Aston, un uber-inginer care a activat ca jumatate a proiectului de hardocre breakbeat „Blapps Posse” si s-a ocupat de crearea unor piese precum „Buss`it” si „Don`t Hold Back” - înainte de a se apuca de Definition of Sound, Rebel MC si Dj Rap. Matt Cantor, între timp, a înregistrat cu Andy Gardner de la Plump Dj`s sub pseudonimele Cut`N`Paste si Strike pentru renumita casa de discuri Freskanova, combinatia dintre cei doi anuntandu-se a fi letala.
     Descoperind o dragoste reciproca pentru hip-hop si electro, Mat si Aston au început sa produca muzica împreuna. Primul disc pe care l-au samplat a fost clasica piesa de old-school electro „Don`t Stop the Rock” semnata Freestyle Express din care a rezultat „Drop the Boom”, lansata la Scratch City Records, piesa ce i-a consacrat pe cei de la The Freestylers ca fiind numele specific niciunui gen cu conotatii hip-hop.


   Baietii au început sa produca piese in care amestecau hip-hop, ska, rave, breakbeat si indie-rock în cazul celui de-al treilea single al lor „Warning”, care-l prezenta pe MC Navigator de la faimoasa statie de radio jungle: Kool FM. Au reusit sa sparga Top 20 abi cu primele doua release-uri: „Ruffneck” (care continea rimele inconfundabile ale lui Navigator) si „B-Boy Stance” (care-l prezenta pe junglistul MC Tenor Fly, cel care a lucrat alaturi de Aston la Rebel MC) ajungand sa cunoasca atunci intr-adevar ce inseamna sa fi faimos.
      Depasind clar sound-ul acelei vremi, The Freestylers au devenit în scurt timp o trupa live, avand un repertoriu de 11 piese, incluzând piese recunoscute din Londra si o echipa de breakdance condusa de scotianul Coza. Au început sa puna muzica la petreceri rock, festivale si emisiuni TV precum Top of the Pops dand din nou lovitura cu un sample din hitul din 1995 al celor de la Oasis: „Wonderwall”.
     Glallagher a refuzat insa sa le acorde permisiunea de a folosi linia melodica din „Wonderwall”, fortându-i pe cei de la The Freestylers sa se întoarca în studio pentru a reînregistra piesa. De asemenea unul dintre
versurile lui Tenor Fly din „Mr Badman” este prezumat a face referire la Gallagher; la Muzik Magazine Awards din 1998, unde The Freestylers au fost nominalizati la doua categorii si au reusit sa câstige distinctia pentru cea mai buna trupa chiar au avut ocazia sa se intalnesca cu Gallagher, intr-o intalnire foarte interesanta.
     Trupa a fost nominalizata si la premiile MOBO '98 la categoria „Cel mai bun nou-venit”. Albumul lor de debut „We Rock Hard” le-a consolidat pozitia de nou-veniti, spargând Top 40 Albume din Marea Britanie si
vânzând 150 000 de copii în SUA, intrând pe cel mai profitabil teren din domeniu. Devin in acest timp trupa preferata a lui Ben Stiller aparand cu piesa lor „Ruffneck” Zoolander. Muzica lor a început sa fie folosita în
filme renumite precum „Dude Where`s my Car” sau „Sweet Home Alabama” precum si in diverse reclame (Pringles din Marea Britanie, Best Buy din SUA). Piesa „Don`t Stop” a intrat în Billboard Top 40 si videoclipul cu un buget imens ce aducea aminte de MadMax pentru ce a fost realizat pentru „Here We Go” a devenit in scurt timp o piesa foarte des difuzata pe MTV.


     Dupa succesul lor initial au avut ocazia sa produca remixuri pentru adevarati eroi muzicali ca The Jungle Brothers sau Afrika Bambaata, fiind invitati la BBC Radio 1 de catre Pete Tong la faimoasa emisiune Essential Mix din care s-au inspirat in crearea mix album-ului F.S.U.K pentru M.O.S care a ajuns sa se vânda în peste 40.000 de copii. De-a lungul anilor trupa a participat la câteva petreceri gigantice ca MTV Millennium party în NY Times Square sau in fata a peste 30.000 de oameni in Glastonbury in 1999 devenind faimosi in acea vreme si în Australia, unde au invadat topurile cu cel de-al doilea album al lor - „Pressure Point”.
     Intre timp in Londra, Pete Tong transformase piesa „Now is The Time” de pe albumul „Pressure Point” într-un veritabil hit prin nominalizarea ei ca Essential New Tune, baietii reusind sa semneze un contract cu renumita casa de discuri Against The Grain. Au început sa înregistreze piese sub numele Raw as F**k, iar fiecare piesa lansata de ei a urcat în topul Beats & Breaks de la Dj Magazine, numele trupei fiind inspirat de duritatea strazilor, placandu-le atat de mult încât si-au botezat cel de-al treilea album cu acelasi nume.





     Raw as F**K au fost numiti paradoxal „Cei mai buni nou-veniti” la Premiile Breakspoll în 2003, iar intreaga trupa a continuat seriile de petreceri, aceasta fiind cea mai buna modalitate de a-i prinde pe artisti la
începutul anilor 90 printr-un set de DJ în club - Aston si Matt, mixand in acea perioada intr-o multime de cluburi impreuna cu diferiti MC, asigurandu-si un loc confortabil în fruntea scenei înfloritoare de breakbeat, experimentand cu o varietate de stiluri muzicale dintre care s-a facut remarcata piesa „Push-up” – plina de influente disco-funk.




     Acompaniati de un remix excelent al celor de la Plump Dj`s, release-ul s-a pozitionat direct pe primele pozitii din Top 25 din Marea Britanie, locul 2 in Australia, 3 in Olanda in timp ce in Belgia a ocupat prima pozitie in topuri, The a fost plasat pe locul 3 în Olanda pe când în Belgia single-ul a ajuns în vârful vârfurilor. Astfel, The Freestylers au redevenit staruri pop.
     Dupa piesa mai soulful „Get a Life”, realizata împreuna cu Onallee de la proiectul lui Roni Size Reprazent, a urmat „Push Up” în Top 20 Australia. În ciuda acestui succes, artistii au ramas cu picioarele pe pamant - mai exact cu unul în scena underground, lucru demonstrat când au fost invitati sa faca un mix pentru clubul londonez Fabric. În acesta au îndesat bucati de la Breakfastaz, Baobinga, NAPT si alti artisti breakbeat, iar albumul a devenit unul dintre cele mai bine-vândute ale seriei.
     Pe acesta a aparut si un material propriu sub aliasul S.C.A.M. Aceste sunete puternice au fost o sursa de inspiratie când The Freestylers si-au început colaborarea cu monstrii drum`and`bass australieni Pendulum.
Rezultatul - „Fasten your Seatbelts”- material lansat la breakbeat Kaos, a fost una dintre cele mai tari piese dance din 2005, aruncand in aer ringuri de dans in toata lumea.


     Sample-ul old school din „Boom Blast”, realizat cu Million Dan (lansat impreuna cu un remix de la Deekline & Wizard) a spart apoi TOP 75 din Marea Britanie, un bun indicator al capacitatilor trupei The Freestylers de a depasi genuri muzicale si de a excela indiferent de stilul abordat. Un alt exemplu al maestriei lor este piesa hip-hop premiata de Westwood „Dogs n Sledgez”, realizat de asemenea cu Million, piesa care a fost multa vreme pe playlistul celor de la Radio 1.
     Pe masura ce aceste vesti bune nu conteneau sa inceteze, baietii au început munca la cel de-al patrulea lor album, „Adventures in Freestyle”, unde a fost promovat si MC SirReal - devenit o parte din reteta live a
celor de la Freestylerz. De remarcat este re-alaturarea cu cei de la Pendulum pentru a realiza titanicul jungle „Painkiller” cu versurile inveninate semnate SirReal.




     Albumul a experimentat o varietate de stiluri si i-a prezentat pe cei de la The Freestylerz lucrând împreuna cu diversi vocalisti underground: de la alura techno-punk a „Security” pâna la vastele câmpuri audio ale
„Infernos” - acesta a fost într-adevar un album care a expus maestria artistilor în multe genuri.
     Albumul a servit ca un imbold pentru ca trupa sa porneasca la drum împreuna cu SirReal si Valerie M ca vocalisti pentru a zgudui festivalele verii incepand din 2009. În prezent acestia lucreaza la cel de-al cincilea
lor album care se contureaza a fi cel mai puternic al lor de pâna acum. Monstrul muzical numit The Freestylers va continua sa ruleze masiv multa vreme de acum inainte!



Workshopul Delahoya!


     Festivalul Delahoya ofera tinerilor artisti posibilitatea de a se implica in Workshop!
     Dupa o lunga perioada de iarna muzicala, iata ca soarele revine si pe strada celor pasionati de muzica electronica. In perioada 20-22 mai, zgomotul masinilor si a agitatiei cotidiene va fi minimalizat de muzica festivalului Delahoya, care isi deschide pentru al 15lea an portile in parcarea mall-ului Polus din Cluj Napoca.
     Asa cum ne-au obisnuit organizatorii, nici anul acesta nu va lipsi imbinarea mai multor forme ale artei. Astfel, muzica va fi "acompaniata" de fashion, foto, video si hair-styling. Structurat pe 2 sectiuni principale ( cea de workshop si cea de concert/spectacol), Delahoya promite inca o data 3 zile si 2 nopti de neuitat.
     La fel ca si un vin, Delahoya devine un eveniment din ce in ce mai bun odata cu trecerea timpului. Line-up-ul din acest an se anunta a fi unul impresionant, aducand pentru prima oara pe scena muzicala a Clujului dj-ii
de prestigiu international care au de oferit iubitorilor de muzica buna noi perspective si prestatii muzicale de cea mai inalta calitate.
     Nici work-shop-ul nu e neglijat, acest festival incurajand tinerii artisti sa-si prezinte lucrarile cele mai bune, indiferent de forma artistica pe care o manifesta. Daca in ceea ce priveste petrecerea mingea este in terenul organizatorilor, work-shop-ul da libertatea si chiar incurajeaza tinerii sa vina cu idei inedite, care vor fi prezentate pe o scena special amenajata in zona de food-court a mall-ului Polus. Astfel, Delahoya le ofera gratuit tinerilor artisti care au ceva de spus in domeniul care-l reprezinta, posibilitatea de a se exprima in fata publicului, de a interactiona cu acesta.
     Asadar, Clujul este asteptat sa petreaca si sa se manifeste intre 20-22 mai, la Polus.


Pentru mai multe detalii, poate fi vizitat site-ul oficial
www.delahoya.info.ro









Support us on facebook: http://www.facebook.com/pages/ElectroBlog-Ro/183956144974455 


 Tags:
Get cash from your website. Sign up as affiliate. 
Cel mai bun mod de a castiga bani din siteul tau ! (better than AdSense)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

If you liked the articole leave a comment here. Your feedback is highly appreciated !